Einde van de crisis nog lang niet in zicht
Het begin van de maand juni kenmerkte zich door een naïef optimisme bij de meeste economen: de crisis zou immers aan het einde van dit jaar voorbij zijn. De voorspellingen van de economen werden even later echter verworpen - niet enkel door marxisten - en opnieuw kwamen we terecht in de dagelijkse sleur van de crisis.

De tijger eet vlees
Autofabrieken willen geen werkgelegenheid creëren maar winst maken. Banken zitten niet in met stakeholders, enkel met aandeelhouders. Deze opiniebijdrage verscheen in De Standaard van zaterdag 18 april.

Optimisme
Wie durft nog over optimisme spreken? Het zijn toch moeilijke tijden? Wat ons toch tot optimisme zou moeten stemmen volgens de kranten was de G20-top in Londen. Toen Obama, Sarkozy, Brown, Berlusconi en anderen buitenkwamen, toonden zij hun meest stralende glimlach. Laat u daar niet aan vangen.

[Video] De internationale economische crisis: interview met Alan Woods op Pakistaanse tv
Onze Pakistaanse zusterorganisatie The Struggle krijgt steeds meer weerklank. Een aanwijzing daarvan was de aanwezigheid van verschillende redacteurs van Channel Five op hun recente congres. Dit tv-kanaal zond recent een interview uit met Alan Woods, leider van de International Marxist Tendency.

Van crisis naar crisis: een socialistische economie is nodig

Zaterdag 14 februari vond in Brussel een debatdag over de crisis plaats, op initiatief van het Masereelfonds in samenwerking met diverse organisaties waaronder Vonk. We publiceren hier de bijdrage van VUB-econoom Nick Deschacht.

De crisis, doe de bazen betalen! Het Manifest van de International Marxist Tendency

De crisis van het kapitalisme op wereldvlak gaat hand in hand met het groeiende besef bij gewone mensen dat er iets grondig verkeerd is met dit systeem. Daarom heeft de International Marxist Tendency, waar Vonk toe behoort, een Manifest uitgebracht dat een actieprogramma aanreikt voor de internationale arbeidersbeweging.

General Motors binnenkort failliet?

De Amerikaanse autoreus staat op de rand van de afgrond? Wablief?! GM verliest inderdaad 2 miljard dollar per maand en aan dit ritme is de autoreus tegen de lente failliet. De cashreserve in september bedroeg immers maar 16 miljard dollar.

Over de nationalisatie van banken

Al zeer lang pleiten marxisten voor de nationalisatie van de financiële instellingen als een stap naar de socialistische omvorming van de maatschappij. De recente nationalisaties zijn echter van een ander allooi. Ze hebben tot doel de kapitalistische rijkdom in bescherming te nemen.

“Wanneer je Het Kapitaal leest, is het alsof je de krant van gisteren leest.”Kapitalisme in crisis

Marx is weer helemaal terug van weggeweest. Zelfs de burgerlijke pers laat regelmatig zijn naam vallen. We dankten voor de voorzet en organiseerden twee meetings waarin de marxistische kijk op crisis centraal stond.

Wereldwijde paniek op de beurzen

Paniek heeft zich meester gemaakt van de beurzen in de hele wereld. Er is niets dat regeringen kunnen zeggen of doen om de neerwaartse spiraal te stoppen. De wereldeconomie bevindt zich nu in gevaarlijke wateren.

De werkende mens moet niet betalen voor de flaters van Wall Street

Oppervlakkig kan men stellen dat het instorten van de huisprijzen de oorzaak van deze crisis was. Dit was echter slechts de spreekwoordelijke druppel. Onder de oppervlakte waren de tegenstellingen zich al geruime tijd aan het opstapelen in de kapitalistische economie.

Het wereldkapitalisme in crisis - Deel 1

We leven in uitzonderlijke tijden. De financiële paniek in de Verenigde Staten creëert schokgolven die de hele wereld in hun greep zullen houden. Het bewustzijn van miljoenen mensen verandert snel. Alan Woods analyseert hoe het zover is kunnen komen met de wereldeconomie en hoe de situatie even ernstig kan zijn als in 1929.

Het wereldkapitalisme in crisis - Deel 2

Laat ons de perspectieven van de marxisten vergelijken met die van de burgerij. In tegenstelling tot de burgerlijke economen die de zware fout begingen hun eigen propaganda te geloven, verklaarde de marxistische tendens lang geleden hoe de situatie werkelijk in elkaar zat.

De nationalisatie van Fortis

Wat velen enkele weken geleden nog onmogelijk hadden geacht, is werkelijkheid geworden. Fortis, de grootste private werkgever in België, het bedrijf dat door de kleine belegger als een ‘veilig aandeel' werd aangezien, de bank van 1,5 miljoen gezinnen (de helft van de Belgen), werd het nieuwste slachtoffer van de financiële crisis.

Blog Erik De Bruyn: De halve nationalisatie van Fortis of socialisme voor de rijken

De managers van Fortis verdienen ongetwijfeld de prijs voor de meest succesvolle bedrijfsleiders van het jaar. Eerst bouw je vanuit een bank die met overheidsgeld en met het geld van kleine spaarders werd opgebouwd een privaat zakenimperium op. Daarmee maak je in tien jaar tijd 27 miljard euro winst. Als het tij dan keert klop je opnieuw aan bij Vadertje Staat.

Socialisme voor de rijken, kapitalisme voor de armen

Na een tumultueuze week op de financiële markten, kwam president Bush met een plan. Hij wil 700 miljard dollar belastinggeld besteden om daarmee ‘rotte' hypotheekleningen van de banken in Wall Street over te nemen. Hij beweert dit te doen om de doorsnee Amerikaanse gezinnen te helpen met hun huizen en jobs.

Rara, wie klopt daar aan de deur?

De recessie! Voor het eerst in haar bijna 10 jaar oude bestaan glijdt de economie van de eurozone onherroepelijk weg in een recessie. Herstructureringen, collectieve afdankingen, sluitingen en aanvallen op de lonen en andere sociale rechten zullen in kracht toenemen.

Socialisme voor dummies: een concreet voorbeeld van de mogelijkheden van economische democratie

Het verhaal van Lucas Aerospace is ideaal om te verduidelijken wat wij bedoelen met concepten zoals economische democratie en nationalisatie onder arbeiderscontrole. Tegelijk toont het de patronale en politieke weerstand tegen zulke arbeidersinitiatieven.

De hogepriesters van de Europese Centrale Bank

Van alle kanten wijzen economen met een vermanende vinger naar werkende mensen die meer loon vragen wegens de stijgende prijzen. "Pas op voor de inflatie!" roepen ze. Wij zijn dus 'vrij' om dure producten te kopen in het grootwarenhuis, maar we zijn niet vrij om ons werk aan een hogere prijs te verkopen!

Prijsstijgingen: een verhaal van monopolies en speculatie

In februari kende ons land een belangrijke inflatiestoot, de hoogste stijging in 17 jaar. Het patronaat ontkent evenwel dat de koopkracht daalt, ofwel verzint ze allerlei excuses voor de prijsstijging. De werkelijke oorzaak ligt nochtans in de 'vrije' markt zelf.

Waarom Marx nog altijd actueel is: de prijsstijgingen

Wat bezielt jullie om nog altijd te dwepen met zaken die 150 jaar geleden geschreven zijn? Daarop kunnen we alleen maar antwoorden dat de analyses die Marx maakte actueler zijn dan ooit. Ten bewijze volgt hier een marxistische uitleg van het actuele probleem bij uitstek: de prijsstijgingen.

Nightmare on Wall Street

De turbulentie op de financiële markten heeft de afgelopen dagen over heel de wereld miljarden geschrapt. De monetaire instellingen zijn bezorgd over een mogelijke ‘meltdown’ van het mondiale financiële systeem. Daarom gooien de centrale banken nu miljarden euro’s op de markten.