Het nieuwste boek van de Amerikaanse hoogleraar Russische en Oost-Europese studies Kristen R. Ghodsee is weeral een schot in de roos. Haar bedoeling is de sociale dromen van vroegere utopische denkers in verschillende historische en culturele contexten opnieuw te bekijken.

De bazen van Delhaize willen het stakingspiket herleiden tot een onschadelijke infostand. En daarvoor krijgen ze de hulp van het hele Belgische gerechtelijke en repressieve apparaat.

Op vrijdag 9 september, rond 11 uur 's avonds, werd Marokko getroffen door een krachtige aardbeving. Duizenden mensen zijn omgekomen bij een ramp waarvan de gevolgen nog werden verergerd door de criminele verwaarlozing en incompetentie van het regime.

Meer dan ooit teisterden bosbranden Europa de afgelopen maand. Negen mediterrane landen werden getroffen, waardoor veel mensen hun huis en zelfs hun leven verloren. Dit zijn de dodelijke gevolgen van de klimaatcatastrofe.

Op 26 mei 2023 deed het Antwerpse Hof van Beroep uitspraak in de zaak Sanda Dia. De straffen waren - ondanks de zware feiten - zo onbeduidend dat de publieke opinie geschokt reageerde. De media schreeuwden “klassenjustitie”.

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de militaire omverwerping van de socialistische president Salvador Allende herpubliceren we twee artikels. Deze artikels geven achtergrond bij de staatsgreep maar ook bij het revolutionaire proces dat voorafging. Vooral gaan deze artikels in op de lessen uit deze coup voor de hele linkerzijde, niet alleen in Latijns-Amerika maar ook in de hele wereld.

In juni 1953 vond een grote arbeidersopstand plaats in de DDR, die werd uitgelokt door de ontevredenheid van arbeiders over bezuinigingen en dwangmaatregelen.

Het recente mediacircus rond de in juli door het Europees Parlement goedgekeurde natuurherstelwet is bedoeld om de echte doelstellingen van de EU te verbergen: de heropleving van een 'groen' protectionisme, betaald door arbeiders en hun gezinnen.

De Middellandse Zee is opnieuw het toneel van schipbreuken, waarbij honderden migranten het leven laten in hun pogingen om te ontsnappen aan oorlog, horror en honger. De Middellandse Zee, een waar paradijs voor reizigers, is een kerkhof waar ten minste 27.000 mensen zijn gestorven sinds het begin van de tellingen in 2014.

Op 19 december 2022 werd door Mark Rutte namens de Nederlandse staat excuus geboden aan alle slachtoffers van het Nederlandse slavernijverleden. Dit wordt terecht gezien als een stap vooruit, maar is niet genoeg en komt veel te laat.

De in 2011 verschenen bestseller Een kleine geschiedenis van de mensheid van Yuval Noah Harari wordt door alle grote mediakanalen aangeprezen. De lijst van fans is lang en bevat figuren als Barack Obama, Mark Zuckerberg, Daniel Kahneman en Angela Merkel. De Britse Guardian noemde het boek zelfs een van de belangrijkste werken van de 21ste eeuw. Miriam van den Nest (IMT Oostenrijk) neemt dit boek kritisch onder de loep en toont aan waarom het idealisme van Harari een doodlopend spoor is.

In april 1903 vond het vervolg plaats op de haven- en spoorwegstaking van januari 1903. De conservatieve regering van Abraham Kuyper kwam met 'worgwetten' om stakingen voor ambtenaren en spoorwegpersoneel te verbieden. De geavanceerde lagen van de Nederlandse arbeidersklasse kwamen in verzet en probeerden deze aanslag op hun democratische rechten tegen te houden met een massastaking.

De rationalistische filosoof Baruch Spinoza werd in 1632 geboren in de Nederlandse Republiek en was een van de grote vaders van het Verlichtingsdenken. Zoals Hamid Alizadeh uitlegt, vormde Spinoza's filosofie - die een materialistische en atheïstische kern bevatte - een revolutionaire uitdaging voor het gezag van zowel kerk als staat.

Als alle levens inderdaad heilig zijn, zijn sommige levens duidelijk heiliger dan andere.

Daags voor het verstrijken van de deadline voor het bereiken van een akkoord over het Amerikaanse schuldenplafond zat Capitol Hill in een impasse. Rond 1 juni zou de federale overheid niet langer het geld hebben om haar rekeningen te blijven betalen, wat zou kunnen leiden tot een ongekende crisis.

Na 6 maanden actie heeft ook de veertiende "actiedag", met 250 verzamelpunten, tegen de pensioenhervorming op 6 juni niet meer effect gehad op de regering dan de vorige dertien. Macron kan het gevoel hebben dat hij de pensioenhervorming heeft gewonnen, althans tijdelijk. Vanuit het oogpunt van de Franse bourgeoisie is dit echter een "pyrrusoverwinning": de winnaar staat er over het geheel genomen veel zwakker voor dan de verliezer, de Franse werkende klasse.

De Britse arbeiders zijn ontevreden. Het resultaat: de grootste stakingsgolf in decennia. Wij supporteren alvast mee.

Het doel van dit wetsvoorstel is om een betogingsverbod op te leggen voor daden die worden gepleegd tijdens "protestbijeenkomsten". Dit brengt te veel risico's met zich mee voor onze grondrechten en bedreigt stakingen, vakbondsacties en collectieve acties van welke protestbeweging dan ook. “Relschoppers” aanpakken is slechts een flauw excuus.

Als we geconfronteerd worden met een agressief patronaat dat het gevecht opzoekt, is het volkomen contraproductief om te pleiten voor een “terugkeer naar de sociale dialoog”. De enige houding waarmee arbeiders en hun organisaties zijn opgewassen tegen de situatie, is zichzelf stevig en ondubbelzinnig op het terrein van de klassenstrijd te begeven.

De politieke choas in Nederland bereikt een hoogtepunt met de val van het vierde kabinet-Rutte. Lees hier de verklaring van de Nederlandse afdeling van de IMT.

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 319 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken

In Defence of Marxism - Marxist.com

Marxistische Jongeren op Facebook

Nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen