Frans Wuytack was ooit priester, is nog steeds een rebel en een geëngageerd kunstenaar. Hij is ook een geliefde vader. Fabio Wuytack, zijn zoon, werkt al jaren aan de documentaire over het leven van ‘Franscisco' zoals ze hem in de volkswijken van Caracas kennen. Die is nu klaar. Op 14 december komt ze in avant-première in de Stadschouwburg te Sint-Niklaas. Fabio vertelt in dit interview over de essentie van de film.

Vonk: Persona Non Grata is een film over je vader Frans Wuytack. Wat is er zo bijzonder aan je vader dat je een documentaire over hem maakt?

Fabio: Eigenlijk is de film zelf de verklaring hiervoor. De levenswandel van mijn vader is een overweldigend avontuur. Het is een levenswandel langs de afgronden en ravijnen van de 20e eeuw. De ene keer zien we Frans als priester in de sloppenwijken van Caracas. De andere keer duikt hij op als stakingsleider aan de dokken in Antwerpen en nog later ontpopt hij zich als guerrillero in Venezuela of vredesactivist in Irak en Bosnië. De ervaring die hij heeft opgedaan past als het ware in zeven levens. Deze bom aan levenservaring is ook de intense inspiratie voor zijn artistieke werk als kunstenaar. Die inspiratie heeft altijd gediend om anderen in beweging te brengen. Zijn kracht om anderen in beweging te brengen haalt hij niet uit de theorie maar uit de praktijk en de directe actie. De film geeft tegelijk het woord aan de mensen die mee deze fascinerende geschiedenis van verzet hebben geschreven.

Vonk: Venezuela heeft wel een speciale plaats in zijn leven en daarom ook in de documentaire. Waarom?

Fabio: Mijn vader vertelt altijd dat het leven en de strijd in de sloppenwijken van Venezuela, de grote universiteit was van zijn leven. Zij vormen het kloppende hart van zijn bestaan. De strijd die hij gestreden heeft in Venezuela was er één op leven en dood. Daar heeft hij meer dan eens oog in oog gestaan met de dood. Maar die angsten hebben nooit zijn keuze om de kant van de onderdrukte mens te kiezen, kunnen ongedaan maken. Mijn vader zegt dikwijls dat het volksverzet de kracht is die zijn inspiratieve batterijen hebben opgeladen. Die fundamentele menselijke opstandigheid is namelijk iets alomvattend. Het ging toen niet over 1 frank loonsverhoging of zo maar over de fundamentele keuze tussen leven en dood.

Vonk: Waar situeer je de Venezolaanse revolutie vandaag in het leven van je vader?

Fabio: Wel de revolutie in Venezuela heeft een enorme betekenis. Het belang van Venezuela heeft niets te maken met nostalgie. Er is een permanente beweging tussen het verleden en het heden. Het is tevens de huidige situatie in Venezuela die het mogelijk heeft gemaakt voor mijn vader om terug te keren naar de volkwijken waar hij eind jaren '60 en begin jaren '70 actief was. Het is die nieuwe wind in Venezuela die dat heeft mogelijk gemaakt.

Vonk: Op de je website lees ik dat je staat voor een nieuwe visie op de documentaire. Wat mogen we verwachten?

Fabio: Als ik met documentaires omga dan doe ik dit zonder dogma's. Ik laat me zeer sterk leiden door mijn intuïtie. Mijn intuïtie is mijn inspiratie. De documentaire is voor mij geen subgenre, een onderdeel van de filmkunst. Als ik me kan laten leiden door experimentele films, fictie of een ander genre dan verwerk ik dat in mijn documentairs. Ik laat me niet binden door één enkele formule. Mijn documentaires passen ook niet in het ‘objectieve CNN-kader' dat eigenlijk een illusie is. Op de televisie worden documentaires uitgezonden die pretenderen objectief te zijn maar die zo gekleurd zijn als de pest. Eerder dan ‘objectief' probeer ik meer ‘oprecht' te zijn in mijn documentaires.

Vonk: Samen met je documentaire hebben je zussen ook een boek uitgebracht. Wat is de band tussen de film en het boek?

Fabio: Die relatie is echt pertinent. In het boek vind je talrijke verhalen die niet te vatten zijn in de film. Boek en film vullen elkaar dus op een zalige manier aan.

 

Lees ook twee interviews met Frans Wuytack op onze site:

www.vonk.org/content/view/1724/35/

www.vonk.org/content/view/1703/32/

Website van Fabio Wuytack zie www.fabiowuytack.comwww.fabiowuytack.com

Alle plaatsen voor de voorstelling van vrijdag 14 december zijn uitverkocht. Een extra voorstelling is voorzien 's anderdaags op zaterdag 15 december om 15u in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas. Reserveer op 03/766.39.39 tijdens de kantooruren.