Oostenrijk

Deze maand hield de SPÖ-Linke, de linkervleugel van de sociaaldemocratische SPÖ, zijn eerste nationale conferentie met 120 aanwezigen van over heel Oostenrijk. Het is een belangrijke stap in de opbouw van een sterke linkerzijde in de Oostenrijkse arbeidersbeweging.
Oostenrijk kan niet ontsnappen aan de diepste economische crisis sinds 1929. Regering en patronaat proberen die uiteraard op de werknemers te verhalen. Op zaterdag 28 maart reageerden die met een betoging onder de slogan "wij gaan jullie crisis niet betalen".
In de laatste periode zagen we in het ene Europese land na het andere de arbeidersklasse terug op het toneel verschijnen met massale stakingen. Oostenrijk heeft dit terrein nu ook betreden. Een verslag van Gernot Trausmuth, redacteur voor ons Oostenrijkse blad/website.
Heel wat mensen, ook linksen, denken dat het Vlaams Blok alleen nog maar verzwakt kan worden door hen in de regering op te nemen. Ze verwijzen daarbij naar de FPÖ in Oostenrijk. Wij interviewden iemand uit het niet zo vredige Alpenland.
Haider is verslagen, en dat is maar goed ook. Maar de rechtse conservatieve partij van Schüssel is nooit zo sterk geweest na deze stembusuitslag. Hoe valt dit te verklaren en wat denkt de socialistische basis van de koers die de sociaal-democratie wil varen?