In het weekend van 10 en 11 januari werd de vijfde editie van de winterschool van de International Marxist Tendency (IMT) georganiseerd. Onze gaststad dit jaar was Berlijn. De school was gericht op de kameraden van Noord- en Oost-Europa. Er waren meer dan 150 jongeren, onder meer uit Rusland, Polen, Denemarken, Zwitserland, Hongarije, Duitsland, Zweden, maar ook uit België. Nooit eerder waren er zo veel aanwezigen op een winterschool van de IMT.

winterschool2009_5Het thema dat dit jaar centraal stond, was Rosa Luxemburg en de Duitse Revolutie van 1918-23Duitse Revolutie van 1918-23. De winterschool vond dan ook niet toevallig plaats in Berlijn. Precies 90 jaar geleden - op 15 januari 1919 - werden Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht er vermoord. De winterschool werd gekoppeld aan de demonstratie die jaarlijks in Berlijn georganiseerd wordt ter nagedachtenis van deze moord.

Vrijdag was er een rondleiding in de stad onder leiding van Heiko, een kameraad die in Berlijn woont en er professioneel gidst. Berlijn is een schitterende stad met een uitzonderlijke geschiedenis. Alleen al in de 20e eeuw was Berlijn het toneel van de Duitse Revolutie, de opkomst van het fascisme, WO II, de splitsing tussen Oost- en West-Berlijn en de val van de Muur.

Op zaterdag vond de eigenlijke winterschool plaats. Er waren discussies over zeer uiteenlopende onderwerpen in parallelle werkgroepen. Naast de bijzondere aandacht voor de ideeën van Rosa Luxemburg, kon de sessie over Israël/Palestina op heel wat aandacht rekenen. De inleiding tot deze discussie door Alan Woods kan je hierhier beluisteren. Andere sessies gingen onder meer over feminisme, kunst, Venezuela en Pakistan.

Op zondag namen we met de IMT in blok deel aan de jaarlijkse manifestatie ter nagedachtenis van Rosa Luxeburg en Karl Liebknecht. Op de betoging waren 20.000 mensen. Op het grote spandoek dat we met de IMT meedroegen stond: "Naar het socialisme van de 21e eeuw - nationalisaties onder arbeiderscontrole!". Ondanks het feit dat de discussies van de avond voordien uitgelopen waren tot in de vroege uurtjes, zat de sfeer er goed in. Gaandeweg groeiden we uit, al zingend en slogans scanderend, tot de meest enthousiaste en opvallende groep in de manifestatie. We vielen vooral op door ons internationalistisch karakter en het zingen van liederen in allerlei talen (Bandiera Rossa, Das Einheitsfrontleid, Bella Ciao, A Las Barricadas, Solidarity Forever, de Internationale etc.).

De winterschool was met andere woorden bijzonder geslaagd. 150 jongeren die samenkomen om de ideeën van het revolutionair marxisme te bediscussiëren en uit te dragen, vormen het waardigste eerbetoon aan Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht.

Voor meer foto's lees het Engelstalig verslag IMT Winter School in Berlin - Forward to the future, don't forget the pastIMT Winter School in Berlin - Forward to the future, don't forget the past

berlin4winterschool2009_2

 

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 319 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken