Campagnes van Vonk zijn blijkbaar inspirerend. Zo komen we via onze website en andere wegen bijvoorbeeld in contact met jongeren die een werkje of proef voor school willen schrijven over Vonk. Voor onszelf is het natuurlijk boeiend om te weten hoe sociaal geëngageerde jongeren over ons denken. En positieve commentaar is altijd een hart onder de riem.

We kregen bijvoorbeeld een proef GIB opgestuurd van Sanne. Zij concludeert dat Vonk de mensen doet “nadenken over de stand van zaken in dit volgens anderen zo welvarende land.” Op zich is dit al een interessante uitspraak. We horen sinds de laatste Zwarte Zondag immers te vaak dat het toch schandalig is dat mensen op het Vlaams Blok stemmen terwijl we in zo’n mooi en welvarend land leven. Mensen die dit beweren, tonen dat ze weinig weten over de sociale realiteit waarin veel Belgen leven.

Maar er zijn ook mensen die beseffen dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is in Belgenland. Sommigen vinden hun weg naar de ideeën van Vonk. Sanne is zo iemand. We laten haar hier aan het woord, met het besluit van het werk dat ze schreef.

"Ik denk dat het belangrijk is dat er bewegingen als Vonk bestaan die de huidige werking van de samenleving en de maatschappij in vraag durven stellen. Ze werken met een goed onderbouwde mening met goede documentatie. Ze volgen niet blindelings theorieën, ze bekijken en onderzoeken deze kritisch om zo tot een volledig nieuwe en eigen kijk op de wereld te komen.

Ze verdedigen de rechten van de zwakkeren in deze maatschappij. Ze willen op een vreedzame manier hun standpunt in deze wereld verdedigen, door onder andere vreedzame betogingen en zich vragen te stellen bij de werking in deze maatschappij. Het religieuze aspect in deze groep wordt minder benadrukt, het is vooral het politieke en het sociale dat naar voren wordt gespeeld.

Ik kan me zelf zeer goed vinden in hun standpunten en in hun manier om deze te uiten. Ze doen niemand kwaad door hun manier van werken, misschien zelfs andersom, het is goed om even stil te staan bij het feit dat het in deze samenleving niet allemaal goed is en dat alles uiteindelijk beter kan. Hun werk in betogingen en campagnes (zoals Shipspotting) apprecieer ik enorm. Ik denk dat het voor iedereen nuttig is om naar hun site te surfen en hun ideeën eens te lezen, zo sta je nog eens stil bij de politieke en sociale kwesties in deze maatschappij. Het is niet nodig in deze tijd dat je blindelings volgt wat 'de bazen' hier je vertellen. Het is gezond om een kritische kijk te ontwikkelen op de wereld en je eigen ding te doen.

Vonk is zeker en vast opbouwend voor de maatschappij juist door hun kritische kijk, ze laten de mensen nadenken over de stand van zaken in dit volgens anderen zo welvarende land."

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 319 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken