Ja, hoor, goed gelezen. De jeugd heeft het aan zichzelf te danken dat ze werkloos is. Aldus de manager van een overgewaardeerd interim-bureau.

Dat ze geen werk vinden, ligt in het feit dat jongeren niet of niet genoeg solliciteren, dat ze zich niet flexibel genoeg opstellen naar werktijdregelingen en loonverwachtingen toe, dat ze verkeerd solliciteren en niet eens een ordentelijke sollicitatiebrief met bijbehorende CV kunnen opmaken.

Dat is kort door de bocht en ondoordacht. Even ondoordacht als de stelling dat je een goeie CV en frisse sollicitatiebrief in enkele luttele minuten kan opstellen.

Deze dingen leer je toch op school! Info daaromtrent krijg je toch bij de VDAB!  De “specialisten” in sollicitaties. Bij navraag bestaat de “sollicitatieclub” zoals ik ze vroeger kende niet eens meer bij de VDAB. Vroeger was er een sollicitatieopleiding van een viertal weken, met een volledige onderdompeling in het schrijven, telefoneren en mondeling solliciteren. Het sollicitatiegesprek werd tot in de puntjes geïmiteerd tijdens een simulatie voor een kritische jury. Na die theoretische intro werd je dan maandenlang ondersteund in elke sollicitatie die je maar wou aangaan. Je werd daarbij positief aangemoedigd om veelvuldig te solliciteren. Ze hielpen je jobs zoeken, ze leerden je bepalen waar je grenzen lagen en ze zelfs te verleggen. Er is nog bitter weinig van deze dienst overgebleven, een mager afkooksel. Je kan nog een afspraak maken met een sollicitatiecoach in het beste geval. Die stelt voor jou dan een sollicitatiebrief en/of een aangepaste CV op. C’est tout! Tirez votre plan!

De Vlaamse overheidsdiensten moeten, door grove N-VA besparingen, inleveren op werkingskosten en op personeel. Het gevolg is minder service voor meer belastinggelden en minder tewerkstelling in onze ‘werklozenmaatschappij’.  Bovendien worden de taken, die normaal door deze ambtenaren zouden moeten uitgevoerd worden, gewoonweg uitbesteed aan privéondernemingen. Het hoeft geen betoog dat dit circus meer geld kost aan de maatschappij, aan de zo gewaardeerde Vlaamse burger die door de N-VA hoog in het vaandel wordt gedragen. Die privéondernemingen zijn natuurlijk vriendjes van de N-VA: het patronaat. Die private begeleidingsdiensten hebben nauwe banden met, of maken zelfs deel uit van de interim-wereld (lees de Europese maffiawereld want niemand heeft vat op deze bende patronaatslakeien). Precies deze nette heren, de ceo’s van interimkantoren verklaren dan deftig op de radio en in de pers dat de jeugd verkeerd bezig is. Ze hebben niet de juiste attitude en ze solliciteren barslecht. Tijd dus om de jeugd zelf nu eens aan te pakken in plaats van de werkloosheid!

Nadat ze jarenlang de “oudere” werkzoekenden hebben zitten manipuleren, met hun voeten spelen en tot slaafsheid dwingen, gaan ze nu de rebelse jeugd eens een bolwassing geven: hen hun plaats in de maatschappij leren kennen. “Werk en zwijg” en tel er zeker je portefeuille niet op na wanneer je slaafs moe gewerkt en moe getergd thuiskomt.

De jeugd heeft het weer eens verkorven. De VDAB wordt gemuilkorfd en het onderwijs krijgt onrechtstreeks een veeg uit de pan. Dat is trouwens niet de eerste keer wat deze laatste groep betreft. De VDAB pretendeerde eerder al dat pas afgestudeerden beter nog eens een beroepsopleiding volgen, want dat je op school toch niks leert. Anders heb je geen kans om aan werk te geraken. Ondertussen beweert de VDAB zelfs leerlingen die schoolmoe zijn beter te kunnen opvangen dan leerkrachten. De school schiet weerom tekort. Niemand anders kan dit beter dan de VDAB. Minister Smet moet zich stilaan in een hoekje gedrumd voelen, met of zonder zijn handen op zijn hoofd.

Ik geloof niet dat scholen, interimkantoren of de VDAB er ooit in zullen slagen de werkloosheid in te perken. Zolang de bedrijfswereld niet met nieuwe jobs uitpakt, wordt de werkloosheid nooit opgelost. Ja, uiteraard met de nodige hulp van regeringsmaatregelen en de VDAB, om de juiste persoon naar de juiste job te leiden. Maar dan wel een echte job die sociaal en familiaal verenigbaar is. Een echte job met een degelijke loon, een goeie werktijdregeling, adequaat opgeleid en begeleid door het onderwijs en de VDAB. Gratis kinderopvang en veel meer kinderopvangmogelijkheden zijn daarbij even noodzakelijk. Begrijpt er dan niemand dat enkel de bedrijfswereld zelf verantwoordelijk is voor het al of niet indijken van de steeds groeiende werkloosheid? Zolang er geen ernstig werk van gemaakt wordt om banen te creëren moet het onderwijs en de VDAB machteloos toekijken.

Hoe de RVA schoolverlaters aanpakt toont aan dat ook daar de aanval op de jeugd verder gezet wordt. Weerom repressie i.p.v. begeleiding. Schoolverlaters moeten tijdens hun wachttijd tot tweemaal toe de RVA overtuigen dat ze genoeg gesolliciteerd hebben vooraleer ze recht op een wachtuitkeringen verwerven. Een wachtuitkering die trouwens te laag is om van te leven, net genoeg om niet te creperen. Door het aanvaarden van onderbetaalde jobs kan je mettertijd deze uitkering wel verdubbelen - net zoals de langdurige werkloze dat zal kunnen (vanaf nu ben je na 2 jaar al langdurig werkloos) - en je met € 800 euro rijk voelen. Goedkope slavenarbeid op een bedje van liberaal gezwets en gepredikte gehoorzaamheid.

Ik kan jongeren enkel aanraden zoveel mogelijk de VDAB (ACTIRIS voor het Brussels gewest en FOREM voor Wallonië) te bestormen en hulp te vragen bij het schrijven van sollicitatiebrieven en het opmaken van CV’s. Enkel zo kan je de RVA (beter gezegd de N-VA) een hak zetten. Wie weet leer je nog wat bij, maar je weet hoe ik er over denk als je hierdoor hoopt gemakkelijker een job te vinden. Ga ook eens langs bij je vakbond. Ook zij kunnen je adviseren en bijstaan wanneer de RVA je heeft opgeroepen.