De frontman van de Antwerpse rockgroep Deus, Tom Barman liet onlangs in een tv-interview (08/09 op Canvas) ontvallen dat hij een fuif tegen het Vlaams Belang plant. Kunnen we al rockend het Vlaams Belang een fatale hartslag bezorgen? Een ‘pocket revolution’?

Er staat nog niet echt iets vast, maar het Antwerpse rockgelag zal plaatsvinden ergens voor de gemeenteraadverkiezingen van 2006. Uiteraard valt het te waarderen dat Barman zijn artiestentalent aanwendt om politieke uitspraken tegen racisme mediagewijs te verspreiden. Maar wat valt er te bereiken met een rockende dosis brood&spelen voor de bruine verkiezingsstorm? De wind blaast niet in het wilde weg. De stad Antwerpen kan een electorale storm verwachten. En die valt niet zomaar te beheersen met linkse danspasjes op plakkende dansvloeren.

Barman wil met zijn gepland rockevenement die mensen uit Antwerpen en omstreken zichtbaar maken die niets moeten weten van het belang dat het Vlaams Belang stelt in Antwerpen. Hij wil dus een ander beeld scheppen van Antwerpen, namelijk dat het niet een kille stad vol racisten is. De stad Antwerpen moet die avond al haar kleuren laten zien. Dit past binnen de nieuwe trend om te feesten en te barbecuen tegen het VB. Wij houden van feesten en barbecuen maar dit gaat niks ten gronde veranderen.

Feest en muziek behoren wellicht tot de mooiste uitvindingen van de mens. Het kan de jeugd veranderen, maar niet het kapitalisme waartegen we moeten strijden als we tegen het racisme willen strijden. Alleen een degelijk socialistisch alternatief kan iets realiseren. Het is daar dat linkse jongeren in de eerste plaats actief rond moeten zijn. Ook in Antwerpen.

Lees ook:

 • Kiezers van het Blok hebben geen nood aan betweterige lessen in democratie: geef hen een duidelijk links alternatief!Kiezers van het Blok hebben geen nood aan betweterige lessen in democratie: geef hen een duidelijk links alternatief!
 • Housen tegen de oorlog: snoeren de beats ons de mond?Housen tegen de oorlog: snoeren de beats ons de mond?
 • Tijdschrift Vonk

  layout Vonk 319 1 page 001

  Activiteiten

  Onze boeken

  Onze boeken