Het ontslag wegens zware fout van A. Faust, algemeen secretaris van BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde, door de nationale leiding van BBTK roept niet alleen vele vragen op. Het is een schokkend feit voor vele vakbondsmilitanten.

Albert Faust is een bekende figuur binnen de syndicale beweging die zich dikwijls heeft laten zien als iemand die zijn steun betuigde aan werkers zonder papieren, die de verdediging opnam van de delegees van Clabecq, zelfs indien hij daarom niet de wijze steunde waarop zij hun strijd hebben gevoerd. Bovenal was hij gekend voor zijn onvoorwaardelijke inzet in de dagelijkse syndicale strijd. Wij kunnen dus geenszins een ontslag aanvaarden dat enkel gemotiveerd wordt op basis van administratieve beweegredenen of financiële misbruiken zonder hierbij een politieke vereffening te verdenken.

Bij deze verdenking van een zuiveringsoperatie komt nog eens het feit dat er sprake is van een ontslag dat eenduidig beslist werd door de nationale leiding van BBTK zonder de bevoegde instantie te raadplegen waarvoor een algemene secretaris juist verantwoording moet afleggen ten aanzien van de uitvoering van zijn mandaat.

Deze beslissing neemt een loopje met democratische procedures, ontneemt de betrokken persoon van zijn elementaire rechten van verdediging en is dus een regelrechte aanval op zijn waardigheid. Het is een beslissing die de syndicale democratie in gevaar brengt. Het zijn niet meer de leden en militanten die hun verantwoordelijken verkiezen of terugfluiten. Zij worden in hun mandaat verkozen via ogenschijnlijke democratische procedures terwijl de top in werkelijkheid instructies geeft en doet uitvoeren.

De beslissing is tevens illegitiem omdat ze wordt genomen door een instantie die er niet voor bevoegd is, zoals het vonnis in kortgeding en de arbeidsrechtbank het hebben gesteld en hierdoor het ontslag hebben opgeheven aangezien de statuten van het BBTK niet werden gerespecteerd.

Wij zijn ervan overtuigd dat de syndicale organisaties een essentieel bestanddeel zijn van een democratische samenleving. Telkens de syndicale vrijheden met de voeten worden getreden, wordt ook de democratie aangevallen. Wanneer de vakbond zelf de democratische regels aan zijn laars lapt verzwakt hij zowel zichzelf als de democratie in het algemeen.

De ondertekenaars roepen bijgevolg de leiding van BBTK en van het ABVV op zich te herpakken en de eigen statuten en de democratie te respecteren. De kwestie moet behandeld worden door de normale instanties van BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde opdat Albert Faust ook zijn standpunt kan bekend maken en een discussie plaats kan vinden.

Ondertekeningen terugsturen naar: Irène Kaufer, 91 Tervatestraat 1040 Brussel – e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.