Maandag 14 november werden 162 arbeiders (waaronder 81 vrouwen) van de Britse textielmultinational Dewhirst in Marokko afgedankt. Dewhirst is een van de belangrijkste leveranciers in kleding voor Marks & Spencer (M&S). Dewhirst en M&S werken reeds lang nauw samen. De arbeiders bij Dewhirst in Tanger in het Noorden van Marokko voeren al een maand actie tegen de slechte werkomstandigheden. Er werken 4000 mensen in deze vestiging. Het enige antwoord van de directie op de eisen was de actievoerders gewoon af te danken! Hiermee willen ze ook de andere arbeiders de schrik op het lijf jagen.

De afgedankte arbeiders zijn nu met een sit-in begonnen voor het bedrijf. Dit houden ze sinds het begin van deze week dag in dag uit vol. De vakbond waarbij de arbeiders zijn aangesloten, Confédération Démocratique du Travail, neemt het voor hen op. De arbeidsvoorwaarden bij Dewhirst zijn echt hard. Het loon bedraagt er 1800 Dirham of zo’n 180 euro per maand. De loonverschillen zijn ook zeer breed, gaande van 1800 Dirham tot 130.000 Dirham. Er zijn arbeiders die bijna de helft van hun loon (ofte 700 Dirham) spenderen aan geneesmiddelen tegen ziektes die ze in de fabriek hebben opgedaan. Het personeel moet vaak met chemische producten werken waardoor ze lijden aan astma, andere problemen met de ademhalingswegen en huidaandoeningen. Andere collega’s hebben last van depressie en stress. Veel vrouwelijke arbeiders klagen van seksuele pesterijen op de vloer.

Drie jaar geleden sloot Dewhirst zijn fabrieken in Wales (Groot-Brittannië) en verhuisde de productie naar Marokko. Duizend jobs gingen zo in rook op. De toenmalige minister van Economische Ontwikkeling Andrew Davies verklaarde in 2002: “Dewhirst heeft de strategische beslissing genomen om zich terug te trekken uit de industrie in Wales met de bedoeling de winsten op te krikken.”

Tot voor kort had Dewhirst nog vijf bedrijven in Marokko. Twee werden al gesloten. Een derde vestiging zal ook verdwijnen. De productie verhuist naar nog gunstiger en goedkoper oorden, namelijk naar Azië. Duncan Green die een gezaghebbend boek (‘Fashion Victims’) schreef over de wereldwijde textielindustrie, beweert dat “de winstmarges van Dewhirst benijdt worden door de hele kledingindustrie”. Winsten gemaakt dankzij de brutale uitbuiting van hun personeel.

Dringend protest en solidariteit is dus nodig voor de afgedankte arbeiders van Dewhirst in Tanger.

Wat kan je doen?

· Fax een protestbrief naar Dewhirst Ladieswear Morocco s.a.r.l at 00 212 22 70 00 07 met de eis dat alle 162 afgedankte arbeiders weer worden opgenomen en dat de vakbondsrechten er worden geëerbiedigd. Zend ook een kopie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

· Er kunnen protestacties georganiseerd worden voor de winkels van Marks & Spencer (klik hierhier voor alle adressen van de winkels van M&S in jouw stad of land). Eis dat M&S zijn onderaannemer Dewhirst onder druk zet om de afdankingen in te trekken en de vakbondsrechten te eerbiedigen.

· Zend rechtstreeks solidariteitsboodschappen naar de arbeiders van Dewhirst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken