Internationaal

De marxistische theoreticus Alan Woods maakte de afgelopen maand een tournee door Venezuela met een reeks publieke bijeenkomsten. Als oprichter van de internationale campagne ‘Hands of Venezuela!’ was Alan uitgenodigd voor het buitengewoon congres van de Venezolaanse socialistische partij PSUV.

Verschillende Vlaamse kranten stelden de afgelopen week dat, volgens de Venezolaanse president Hugo Chavez, de Verenigde Staten de aardbeving in Haïti zouden veroorzaakt hebben met een nieuw ‘tektonisch wapen’. Bij nader inzien bleek er van dit bericht niets te kloppen.

De dramatische ondergang van de besprekingen op de klimaattop in Kopenhagen onderlijnt een belangrijke zaak, namelijk dat de kapitalistische regeringen van de wereld de hoogst dringende problemen zoals de schade aan het milieu veroorzaakt door de anarchie van de markt, niet kunnen oplossen.

De afgelopen maanden zijn er in verschillende Europese landen verkiezingen geweest. De populistische rechtse retoriek miste haar doel niet. Naast de traditionele rechtse partijen heeft ook extreem-rechts succes op basis van racistische programma’s.

In de Nederlandse media duiken er steeds berichten op over de "oorlogszuchtige" president van Venezuela, Hugo Chávez, die een oorlog tegen Colombia zou willen beginnen. Hugo Chávez werd zoals altijd weer afgeschilderd als een "gekke populist", en natuurlijk zou het beschaafde Nederland helemaal onschuldig zijn.

De afgelopen dagen hadden opnieuw massademonstraties plaats in Iran. Miljoenen mensen komen op straat en er zijn verslagen waaruit blijkt dat de mensen de controle van de straten in handen nemen, politiebureaus afbranden en zelfs over politie die weigert om op demonstranten te schieten. Dit zouden wel eens de laatste dagen van het gehate IRI-regime kunnen zijn.

Guy Tordeur, regiosecretaris van het ACV Brussel, zette meteen de toon van de derde solidariteitsdag met Venezuela met een inhoudelijk zeer opstandige openingsspeech. Zo'n 170 deelnemers, nogal veel nieuwe gezichten, luisterden en debatteerden er een hele namiddag.

Vijf studentenleiders worden bedreigd met een gevangenisstraf. Hun enige misdaad bestaat erin op de bres te staan voor gratis onderwijs. Wij vragen onze lezers en de progressieve studenten in België om onderstaande protestbrief te ondertekenen en een duitje in de zak te doen van hun Verdedigingsfonds.

Afgelopen zaterdag werd er op verschillende plekken in Nederland gedemonstreerd tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. De FNV en de SP zijn de enige massabewegingen die consequent tegen de verhoging van de AOW-leeftijd zijn, dus dit was zeker een stap vooruit.

Toen we "Aló Presidente" van zondag 8 november bekeken, wisten we al dat de westerse pers opnieuw op zijn achterste poten zou gaan staan. Dit ging men gretig aanwenden om Chávez opnieuw in een slecht daglicht te stellen, hem te beschuldigen van provocatie, oorlogszucht en dergelijke.

Trots kondigen we aan dat er een nieuwe blog is van de International Marxist Tendency in Nederland: Vonk. Vonk zal een marxistische analyse geven van de politieke gebeurtenissen in Nederland.

De politieke organisaties die tussen september en december 1989 in de DDR werden opgericht en de massale demonstraties organiseerden, waren aanhangers van het socialisme en de democratie. Hoewel de massa's instemden met de idealen van het socialisme, konden de goede argumenten geen weerwerk meer bieden toen de val van de Muur het grote verschil in arbeidsproductiviteit tussen west en oost blootlegde.

De Progressieve Jongerenvakbond is de jongerenafdeling van de socialistische Tagammu-partij en heeft traditioneel sterke banden met de Egyptische arbeidersbeweging. Zij verzet zich tegen de privatiserings- en liberaliseringspolitiek van de regering en het gebrek aan politieke democratie en syndicale rechten.

Barack Obama, de president van de Verenigde Staten, kreeg dit jaar de Nobelprijs van de Vrede. Obama's beleid zou voor vrede zijn, maar daar is niet veel van terecht gekomen.

Erasto Reyes is woordvoerder van het Frente Nacional de Resistencia contra El Golpe de Estado in Honduras. Hij was in België voor diverse ontmoetingen en wij troffen hem – zeer gepast in Amberes – bij het ABVV waar hij in gesprek ging met een dertigtal militanten.

Een studie van Emanuel Saez, een econoom van de universiteit van California-Berkeley, wijst erop dat het verschil in inkomens tussen de rijken en de armen in de Verenigde Staten hoger is dan het sinds 1917 al geweest is.

De verkiezingen van vorige week zondag laten een enorme verschuiving zien binnen het Duitse electoraat. Bijzonder belangrijk is de enorme daling van het aantal SPD-stemmers, gespiegeld aan een grote toename in steun voor DIE LINKE die links van haar staat.

De Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders staat te boek als een rechtse partij. De partij heeft een repressief beleid tegen criminaliteit en tegen vreemdelingen. Verder zegt de partij "ondernemers de ruimte te willen geven", wat in de praktijk inhoudt dat grote bedrijven minder belasting hoeven te betalen.

Serge Goulart is een van de oprichters van de PT, was een partijleider in Santa Catarina en lid van de Nationale Leiding. We zetten hier Serge Goularts visie uiteen om met de gehele partij de noodzaak te bediscussiëren om met de rechterzijde en de partijen van de heersende klasse te breken

Gisterenmorgen vielen politie en leger gewelddadig duizenden aanhangers van de Hondurese president Mel Zelaya aan en verwijderden ze hen gewelddadig uit de buurt van de Braziliaanse ambassade in de hoofdstad Tegucigalpa. Deze brute repressie kon echter de wil niet breken van de Hondurese werkende bevolking om zich tegen de coup te verzetten.

De pogingen om het kapitalisme in China te verstevigen hebben diepe industriële onrust uitgelokt bij de arbeidersklasse van het land. In de voorbije weken waren we getuige van gewelddadige arbeidersopstanden tegen de privatisering van twee staalfabrieken.

Sinds dit artikel werd geschreven, hebben de parlementaire verkiezingen op zondag 30 augustus plaatsgevonden. De Democratische Partij wordt nu met 42,4 procent van de stemmen de grootste partij van Japan. Dit resultaat duidt op een overweldigende zwenking naar links in de tweede grootste economie van de wereld.

Het recente verdrag tussen de VS en Colombia ter bestrijding van de drughandel en het terrorisme zorgde voor een nieuwe crisis tussen de pro-imperialistische regering van President Uribe in Colombia en de revolutionaire regeringen van Venezuela en Ecuador. Het is een politieke en diplomatieke aardverschuiving van formaat op het continent.

Er volgden allerlei manoeuvres na de staatsgreep in Honduras. De coupplegers willen volharden, maar de druk om tot een soort compromis te komen is groot, hoewel het volk hier nooit tevreden mee zal zijn.

De tweede Latijns-Amerikaanse bijeenkomst van 'door arbeiders overgenomen bedrijven' bracht eind juni tweehonderd mensen bijeen in de hoofdstad van Venezuela, Caracas. Vertegenwoordigers uit Paraguay, Bolivia, Mexico, Argentinië, Brazilië, Venezuela, Turkije, Irak en Canada debatteerden er van 25 tot 27 juni.

Meer dan 250.000 leerlingen en studenten, jonge werknemers en leerkrachten hebben in juni deelgenomen aan een nationale onderwijsstaking in Duitsland. De grootste betogingen van de 'alomvattende actiedag' op woensdag 17 juni vonden plaats in Berlijn (bijna 30.000 deelnemers), Stuttgart (15.000) en Hamburg (13.000).

Vele commentatoren in de pers hebben het over de paradoxale achteruitgang van links in tijden van economische crisis. Als we de uitslagen van de jongste verkiezingen bekijken, is er inderdaad weinig reden om te juichen, in ons landje net zomin als in de rest van Europa.

Activisten van de Iranian Workers' Solidarity Network (IWSN) waren aanwezig op een gezamenlijk piket van de Belgische vakbonden en Amnesty International in Brussel, onder de centrale eis 'Justice for Iranian workers'. Er waren ook vertegenwoordigers van de diverse vakbonden.

Gisteren heeft een commando van 200 soldaten van het Hondurese leger de democratisch verkozen president Manuel Zelaya gevangen genomen. Even later werd hij naar Costa Rica overgevlogen. Het leger gaf hiermee gevolg aan een beslissing van het hooggerechtshof!

Een week lang al zwelt de storm van protest aan in Iran. Dit is meer dan een kortstondige kramp om gestolen stemmen. De omvang, de aard en de draagwijdte van de betogingen die elke dag in driehonderd steden aanhouden, maken er een echte volksrevolutie van.

Reeds enkele jaren voorspellen wij dat er een revolutie in Iran zit aan te komen. De afgelopen week bevestigde dat perspectief. We geven hier een analyse van Alan Woods, geschreven begin deze week.

Groot-Brittannië zit in een diepe crisis, niet enkel een economische, maar een politieke en sociale crisis. De dagelijkse onthullingen over het misbruik van publieke fondsen en corruptie door parlementsleden, zorgden voor een golf van publieke verontwaardiging. Een analyse van Rob Sewell van Socialist AppealSocialist Appeal.

Het Laatste Nieuws publiceerde een kort artikel met als titel: '47% Amerikanen gelooft niet meer in kapitalisme'. De enquête van het befaamde peilbureau Rasmussen zet serieuze vraagtekens bij het beeld dat hier vaak heerst over de Amerikanen. Het is geen toeval dat een aanzienlijk deel van de heersende klasse haar volle gewicht achter de kandidatuur van Obama gooide.

Het kapitalisme zit in het moeras. De crisis, begonnen in de zomer 2007 in de VS, is nu een recessie van wereldformaat waarvan de gevolgen onvoorspelbaar zijn. De gelijkenissen met de grote crisis van 1929 zijn ontegensprekelijk. Dit voorspelt niets goed voor de heersers van deze wereld.

De VN-conferentie tegen racisme in Genève, de opvolger van de Durban Conferentie in 2001, loopt alweer helemaal uit de hand. President Ahmadinejad van Iran gebruikt de conferentie om zijn haat tegen Israël te tonen. De reactie van de westerse leiders is nochtans hypocriet.

Honderden arbeiders bezetten drie onderaannemingen voor de automobielbedrijven in Groot-Brittannië nadat de directie de sluiting ervan had afgekondigd. Onze Britse kameraden van Socialist Appeal maakten enkele filmpjes over de bezetting en over het gerechtelijk bevel tot ontruiming.

Oostenrijk kan niet ontsnappen aan de diepste economische crisis sinds 1929. Regering en patronaat proberen die uiteraard op de werknemers te verhalen. Op zaterdag 28 maart reageerden die met een betoging onder de slogan "wij gaan jullie crisis niet betalen".

Op 21 februari trokken zo'n 200.000 werknemers en hun families de straat op in Dublin om hun ongenoegen te uiten tegenover de beslissing van de regering om een pensioenheffing op te leggen aan 300.000 werknemers uit de openbare sector. Het enorme succes van de betoging was echter het resultaat van verschillende factoren zoals de erger wordende economische crisis en stijgende werkloosheid.

De wereldwijde kapitalistische crisis treft Spanje op een bijzondere manier. Alle statistieken wijzen erop dat het land in een ware economische neergang beland is.

Subcategorieën