Internationaal

Het zijn goede tijden om een revolutionair socialist te zijn. Na lange verkettering stuiken de heilige huisjes van het kapitalisme één na één in elkaar. En de Amerikaanse verkiezingen tonen aan dat zelfs in de VS de kiemen van revolutie aanwezig zijn.

Wat voor presidentschap kunnen we nu van Obama verwachten? Hij mag dan wel veel inspirerende en belovende dingen gezegd hebben tijdens zijn campagne, maar als je tussen de regels leest is het duidelijk dat hij ervoor gezorgd heeft zich tot weinig concreets te verbinden.

De VS hebben een nieuwe president gekozen. Op 20 januari 2009 zal Barack Hussein Obama ingezworen worden als de 44ste president van de Verenigde Staten. Samen met de dramatische wending in de economische situatie, markeert dit een definitief keerpunt in de geschiedenis van het land en de wereld. Een analyse van John Peterson van onze Amerikaanse zusterorganisatie WILWIL.

De uitbundige beelden op tv laten slechts één conclusie: er is iets fundamenteel veranderd in de VS. De campagne voor Obama heeft zeer veel losgemaakt. Na jaren van frustratie onder Bush en decennia, ja zelfs eeuwen van uitbuiting heeft de onderkant van de samenleving gesproken.

De Algemene Centrale ABVV Antwerpen-Waasland organiseert een Venezuela-avond op donderdag 13 november om 19 uur in haar lokalen. De deelnemers aan de eerste oficiële syndicale missie in het revolutionaire Venezuela zullen er hun ervaringen met woord en beeld toelichten.

Een vriend van Cuba is bijna per definitie een vriend van de Bolivariaanse revolutie in Venezuela. Dat hebben we voor de vierde keer gemerkt tijdens de recentste uitgave van de succesvolle Che Presente dag.

Communisme is plots terug in de mode in Japan. De Japanse communistische partij krijgt 1000 nieuwe mensen per maand binnen, waardoor haar rangen tot 415.000 leden zijn aangegroeid. De reden daarvoor moeten we niet ver zoeken: jonge werkenden staan nu voor een onzekere toekomst.

Gesprek met Jesus Pino, lid van het ‘Frente Revolucionario de Trabajadores Siderúrgicos de SIDOR' (‘Revolutionaire front van staalarbeiders van Sidor'). Jesus is een van de gasten van de solidariteitsdag met Venezuelasolidariteitsdag met Venezuela op 15 november in Brussel.

Zeker honderd actievoerders verzamelden voor de VS-ambassade verleden vrijdag.  De onmiddellijke aanleiding was het protest tegen de centrale rol die de VS speelt in de gewelddadige poging voor de omverwerping van de linkse regering in Bolivia.

In de dagen na 9 september bereikte het offensief van de Boliviaanse oligarchie een nieuw hoogtepunt. Net als in Venezuela probeerde ze eerst via democratische weg met een herroepingsreferendum Evo Morales van de macht te krijgen. Toen dat niet lukte greep ze even makkelijk naar de wapens.

We publiceren hier de verklaring van de arbeiders- en volksorganisaties van Santa Cruz, het bolwerk van de reactionaire opstand tegen de linkse regering in Bolivia. Deze verklaring verscheen op 13 september, tijdens de fascistische aanvallen.

De orkanen Gustav en Ike hebben lelijk huis gehouden in Cuba. Dankzij de massale en goed georganiseerde preventiemaatregelen lieten slechts 7 Cubanen het leven. Maar de verwoestingen zijn desastreus. Initiatief Cuba Socialista (ICS) wil de Cubaanse inspanningen voor wederopbouw ondersteunen.

Van An Vranckx, professor aan de Universiteit van Gent, wordt gedacht dat ze er progressieve visies op nahoudt. We hoorden haar commentaar geven over de politieke actualiteit in Bolivia op Radio 1. Wat we hoorden was echter helemaal niet progressief.

Exact 25 jaar na de staatsgreep van Pinochet in Chili zien we gelijkaardige pogingen in Bolivia en Venezuela. Zeker in Bolivia wordt de regering de laatste weken steeds meer uit evenwicht gebracht door een met Amerikaanse hulp gecoördineerde opstand, compleet met fascistische bendes.

Tijdens augustus maakten enkele Belgische syndicalisten een intense toer doorheen de vakbondswereld van het nieuwe PDVSA (de genationaliseerde oliemaatschappij) en PEQUIVEN (het genationaliseerde petrochemische bedrijf). Venezolaanse vakbonden hadden De Algemene Centrale Antwerpen-Waasland uitgenodigd voor een bezoek aan hun Bolivariaanse revolutie.

Het is officieel: Barack Obama is de presidentskandidaat van de Democratische Partij. Zijn snelle klim naar nationale bekendheid en zijn eventuele nominatie bezorgt miljoenen werkende mensen en jongeren duizelingen van hoop op werkelijke verandering.

Op 10 augustus organiseert Bolivia een referendum over de positie van president Morales, vice-president Álvaro García Linera en de provinciale gouverneurs. We publiceren daarom een balans van revolutie en contrarevolutie in dit land. In het eerste deel gaan we in op de 500-jarige strijd van het Boliviaanse volk.

Het Ierse referendum van 12 juni heeft de EU opnieuw in een crisis gestort. Dit is slechts het topje van de ijsberg want in de andere Europese landen durft de regering zelfs geen referendum te organiseren.

Het Ierse referendum van 12 juni heeft de EU opnieuw in een crisis gestort. Dit is slechts het topje van de ijsberg want in de andere Europese landen durft de regering zelfs geen referendum te organiseren.

Het Salvador Allende Komite Antwerpen vertoonde voor de honderste verjaardag van Allende de documentaire Salvador Allende. Om de band te leggen met de huidige verlinksing in Latijns-Amerika en de repercussies daarvan in België nodigden ze ook Handen Af van Venezuela uit.

Sinds half juni is Alan Woods bezig met een spreektoer door Venezuela. Daarmee wil hij zijn nieuw boek voorstellen, waarin hij antwoordt op de ideeën van onder andere Heinz Dieterich, de ideoloog waarop de reformistische bureaucratie in Venezuela zich beroept. De spreektoer is een gigantisch succes.

De dood van de legendarische FARC-leider Manuel Marulanda heropent het debat over de perspectieven voor de guerrilla en de klassenstrijd in Colombia. De afgelopen maanden heeft de FARC zware klappen moeten incasseren.

Op 7 juni vond in El Salvador het derde nationale congres plaats van het BPJ (Bloque Popular Juvenil, de grootste politieke jongerenbeweging in El Salvador). Dit keer werd er een nieuw voorstel besproken, namelijk aansluiting bij onze Internationale, de IMT. Het voorstel werd unaniem goedgekeurd.

Deze zaterdag 21 juni gaat in het hartje van Brussel een belangrijk solidariteitsmoment door met een continent in opstand tegen het kapitalisme. Een lovenswaardig initiatief van de socialistische vakbond. De campagne Handen Af van Venezuela zal daar ook aanwezig zijn.

Op 14 mei 1948 riep David Ben-Gurion, de leider van de Joodse gemeenschap in Palestina, de onafhankelijkheid van de staat Israël uit. Zestig jaar later blijven de problemen even groot of groter in deze vertroebelde regio. Bovendien hebben deze problemen gevolgen voor de rest van de wereld.

Het is zover. ‘No Volveran', de nieuwste documentaire over de revolutie in Venezuela is nu verkrijgbaar met Nederlandstalige ondertitels. Handen af van Venezuela heeft verschillende voorstellingen gepland in Vlaanderen en Nederland.

‘No Volveran - The Venezuelan Revolution Now' is een boeiende documentaire over de Venezolaanse revolutie. Tijdens dit diepgravend onderzoek passeren de presidentsverkiezingen van december 2006, verschillende volksbuurten en meerdere bedrijven onder arbeiderscontrole de revue.

De overwinning van de Tories bij de recente gemeenteraadsverkiezingen kondigt hun waarschijnlijke zege aan bij de volgende wetgevende verkiezingen. In theorie is het nog steeds mogelijk voor de leiding van de Labour Party om zich te herpakken. Ze lijkt echter totaal onmachtig om de desastreuze koers de keren.

Een zeventigtal actievoerders zorgden zondag om 11u ‘s morgens voor animatie aan de Boliviaanse ambassade in Brussel. De aanleiding voor de actie was het referendum dezelfde dag in de provincie Santa Cruz over de autonomie. Intussen weten we dat het referendum is uitgedraaid op een grote flop.

Mei 1968 was de grootste revolutionaire staking ooit. Nochtans vond ze plaats op het hoogtepunt van een lange economische expansie. Net zoals nu verklaarde men toen klassenstrijd en revolutie als iets van het verleden. Deze machtige beweging kwam schijnbaar vanuit het niets.

Hands Off Venezuela draaide een boeiende documentaire: ‘No Volveran - The Venezuelan Revolution Now'. Tijdens dit diepgravend onderzoek passeren de presidentsverkiezingen van december 2006, verschillende volksbuurten en meerdere bedrijven onder arbeiderscontrole de revue.

In Egypte staat de regering van Mubarak onder druk van een grote stakingsgolf. Op het recente congres van ACOD Oost-Vlaanderen gaf deze vakbond zijn steun aan de stakende arbeiders van Mahalla El-Kubra. Je kan hier hun motie lezen.

Egypte roept bij de meeste mensen idyllische beelden op van oude piramiden, kleurige koraalriffen en luxueuze Nijlcruises. Weinigen weten dat het land sinds vijf jaar door een stakingsgolf wordt overspoeld, die het autoritaire regime van president Mubarak aantast. De afgelopen weken kwam die tot een climax.

Onmiddellijk na de beslissing van Chavez om het grote staalbedrijf SIDOR te nationaliseren brak het feest los onder de arbeiders. De multinational bestrijdt echter de nationalisatie en manoeuvreert om de beslissing te ondermijnen.

Zaterdag 22 maart betoogde ‘Nederland bekent kleur' in Amsterdam tegen uiterst-rechtse figuren zoals Wilders en Verdonk. De opkomst viel spijtig genoeg nogal mager uit. Tijd dus voor de Nederlandse linkerzijde om zich even te bezinnen over de volgende stappen.

De Verenigde Socialistische Partij van Venezuela heeft haar twee maand durende congres achter de rug. Het was een moment met een historische draagwijdte. Na de nederlaag bij het referendum van december is de tegenstelling tussen de bureaucratie en de revolutionaire massa's nog scherper geworden.

Arbeiders van het grootste Venezolaanse staalbedrijf, SIDOR, staken voor de nationalisatie van hun bedrijf. Recente actie om die eis kracht bij te zetten, werd hard onderdrukt door de Nationale Garde. De minister van Arbeid probeert ook door manoeuvres een einde te maken aan de staking.

Subcategorieën