Internationaal

In Nederland bezorgde de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2006 de linkerzijde – met de SP op kop – een fenomenale, historische overwinning, ondanks het lichte verlies van GroenLinks (-1) en het falen van de PvdA (-9). De SP verdrievoudigde bijna haar zetelwinst door van 9 zetels (in 2003) naar 25 zetels te springen.

Met de monsterzege van de SP vervoegt Nederland de voorhoede van de klassenstrijd in Europa. Op een tijdspanne van enkele jaren zwaaide de slinger wild van rechts naar links. Het land van de sociale consensus is het land van het sociaal conflict geworden.

Van 6 december tot 14 december zal Ruben Linares, nationale leider van de UNT in België rondtoeren.

Is het beleid van Chavez wel werkelijk zo goed voor de mensen? Laten we eens een vergelijking maken tussen de VS en Venezuela, wetende dat het eerste land over veel meer middelen beschikt dan een land uit de ‘Derde Wereld’.

Voor alle kameraden komt het tragische nieuws van het vroegtijdige overlijden van Phil Mitchinson aan als een zware schok. Phil Mitchinson was een leider van de Internationale Marxistische Stroming en de adjunct hoofdredacteur van het marxistische tijdschrift Socialist Appeal, waarvan wij regelmatig artikels vertalen. Spijtig genoeg werd Phil in de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 november het slachtoffer van een hartaanval.

Toen Bush in 2004 herverkozen werd, zag een groot deel van de linkerzijde alles zwart tegemoet. Wij voorspelden echter dat hij die verkiezingsoverwinning zou betreuren. De neoconservatieve dromen over een toekomstige wereld onder Amerikaanse dominantie zijn omgeslagen in een nachtmerrie voor het Witte Huis.

Oaxaca is reeds vijf maanden lang het strijdtoneel van een gigantische partij armworstelen tussen het volk en de rechtse regionale regering. Begonnen als een jaarlijkse ronde van looneisen van de leerkrachten is de beweging uitgegroeid tot een regelrechte politieke opstand tegen de rechtse gouverneur Ulises Ruiz. Het hele politieke systeem van overheersing door middel van corruptie, kiesfraude en repressie wordt nu uitgedaagd.

‘Handen Af van Venezuela’ kreeg een uitnodiging om in Mol te komen spreken en was ook aanwezig met een stand op de grote meeting Che Presente.

De Venezolaanse verkiezingen worden internationaal uitgevochten. Het is een krachtmeting tussen de oude orde, aangevoerd door Bush, en de drang naar rechtvaardigheid, aangevoerd door de Venezolaanse massa's en Hugo Chavez. Op 9 december kan je kennismaken met die Bolivariaanse Revolutie op een grote solidariteitsdag in Brussel.

Hoewel er weer duidelijk fraude in het spel was, lijken de verkiezingen in Ecuador volgens de officiële resultaten op een tweede ronde af te stevenen, waarbij de linkse Correa het opneemt tegen Alvaro Noboa, de rijkste man van het land.

Een grootse Nationale Democratische Conventie (CND) vond plaats in Mexico City op zaterdag 16 september en besloot een “legitieme regering” met Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) als president te verkiezen. Dit was het hoogtepunt van een twee maanden durende strijd tegen verkiezingsfraude die alle instellingen van de Mexicaanse bourgeoisie in vraag stelde.

Op zaterdag 9 december aanstaande organiseren verschillende verenigingen en vakbondsafdelingen een grote solidariteitsdag met de Bolivariaanse revolutie in Venezuela. Hier leest u de oproep die zo breed mogelijk moet verspreid worden.

Handen Af van Venezuela kreeg een uitnodiging van de vakbond ABVAKABO afdeling Zeeuws-Vlaanderen om toelichting te komen geven tijdens een solidariteitsavond over Venezuela. Na de Vlaamse solidariteitsdag voor Venezuela waait de campagne de grens over.

De presidentsverkiezingen van december 2006 beloven een keerpunt te worden in de ontwikkeling van de Venezolaanse revolutie. De kiesstrijd weerspiegelt de strijd van de Venezolaanse arbeiders en boeren tegen de oligarchie en het imperialisme. De verkiezingen zijn dan ook niet zonder belang. Vandaar deze verklaring van de International Marxist Tendency, gestemd op ons internationaal congres in augustus.

Dat President Mahmoud Ahmadinejad van Iran een hoge gast was in Venezuela kreeg nogal wat media-aandacht. Onze kameraden van de Iranian Revolutionary Socialists' League publiceerden een oproep aan Venezolaanse activisten waarin ze de toestand van werkende mensen in Iran uitleggen.

De afdeling van Abvakabo-FNV Zeeuws-Vlaanderen wil een keer 'over het muurtje' van de plaatselijke vakbondspraktijk heen kijken en dat door een informatie-avond te organiseren over het Venezuela van vandaag. We publiceren hier hun bericht.

Elk jaar organiseert het Salvador Allende Komité in Antwerpen een activiteit ter herdenking van de bloedige staatsgreep van Pinochet tegen de Chileense revolutionaire beweging onder leiding van president Allende. De campagne ‘Handen Af van Venezuela’ zal dit jaar na de vertoning van ‘The Revolution will not be Televised’ antwoorden op vragen over de radicalisering in heel Latijns-Amerika.

We publiceren hier een kort videofragment van de Venezolaanse president Hugo Chavez, waarin hij de internationale solidariteitscampagne 'Handen af van Venezuela' bedankt, alsook oprichter Alan Woods.

Mexico brult als een leeuw. Het land is in opstand zoals het niet meer is geweest sinds de revolutionaire boerenoorlog van Pancho Villa en Emiliano Zapata bijna 100 jaar geleden. De kiesfraude op 2 juli ten nadele van de linkse presidentskandidaat Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) van de Partij van de Democratische Revolutie (PRD) zorgt voor een ongekende en diepe maatschappelijke opwelling. Het gaat hier niet om een eenvoudige grondwettelijke crisis.

De Israëlische agressie tegen Libanon is uitgelopen op een mislukking. Geen enkele van de doelstellingen is bereikt. De positie van de Israëlische heersende klasse is zowel in binnen- als buitenland verzwakt. De uitkomst van het conflict is ook een tegenslag voor het Amerikaanse imperialisme, net zoals voor het Franse imperialisme. Anderzijds is de positie van Hezbollah, Iran en Syrië versterkt.

Een kolossale strijd is ingezet. Deze van de toekomst van de Bolivariaanse Revolutie. De presidentsverkiezingen van 3 december in Venezuela zijn hierin een belangrijk moment. De uitkomst van deze verkiezingen wordt niet alleen in Venezuela beslecht maar ook op wereldvlak.

Ze hadden zich sowieso al voorbereid om hun gal te spuien bij de tachtigste verjaardag van Fidel Castro. Maar de burgerlijke media kregen met de spoedopname van de Comandante zelfs twee weken voordien al de kans om weer eens hun venijn te laten vloeien over het heroïsche eiland in de Caraïben.

Libanon heeft een geschiedenis van verschillende invloeden en culturen. Het hedendaags religieus conflict stamt echter niet vanuit die oude geschiedenis. Het is ontstaan uit de 19de-eeuwse Europese kolonisatieperiode.

Sinds vorige week is Israël bezig aan een grondoffensief in Zuid-Libanon. Terwijl de grootmachten bikkelen over het al dan niet opleggen van een wapenstilstand, blijft het Israëlische leger dorpen en hospitalen bombarderen. Hezbollah blijkt echter helemaal niet makkelijk uit te roeien.

In navolging van kameraden uit Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Canada, Pakistan en tal van andere landen hebben ook Vonk-leden en sympathisanten hun steun betuigd aan het Mexicaanse volk en presidentskandidaat Lopez Obrador. Op donderdag 20 juli verzamelden we met een vijftiental kameraden voor de Mexicaanse ambassade in Brussel.

Volgens de organisatoren marcheerden 1,5 miljoen mensen op zondag 16 juli door de straten van Mexico stad. Daarmee wilden ze protesteren tegen de fraude in de presidentsverkiezingen van 2 juli. Een oud vrouwtje stelde: “We zijn het beu dat de rijken steeds hun zin krijgen en de armen bestelen, we zullen niet toelaten dat ze deze verkiezing stelen.”

Op donderdag 20 juli voeren we actie aan de ambassade van Mexico in Brussel tegen de schandalige verkiezingsfraude waarmee de linkse kandidaat van de PRD van het presidentschap wordt gehouden. De Mexicanen blijven echter niet bij de pakken zitten en komen massaal op straat. Wij dragen ons steentje bij tot dit protest.

Mexico maakt zich op voor een belangrijke sociale confrontatie. Vorige zaterdag verwierp PRD-presidentskandidaat Andres Manuel Lopez Obrador in aanwezigheid van een half miljoen aanhangers, de resultaten van de verkiezingen van 2 juli omwille van de manifeste fraude ten nadele van de PRD. Alleen via strijdbare actie is de overwinning echter verzekerd.

Het verloop van de Mexicaanse verkiezingen doet denken aan de verkiezingsfraude die in februari dit jaar plaatsvond in Haïti. Volgens de EU-observatiemissie die moest toezien op de kiesverrichtingen in Haïti was er toen eveneens geen vuiltje aan de lucht.

Wie verontwaardigd is over de aanval op Gaza hoeft niet bij de pakken te blijven neerzitten, maar kan via een simpele mail aan het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken deze invasie veroordelen. Elke mail betekent een kleine steunbetuiging voor het Palestijnse volk.

Het Israëlische leger trok in het midden van de nacht de Gazastrook binnen. De invasie wordt voorgesteld als een actie tegen “terroristen”. Waarom openden helikopters dan het vuur op de belangrijkste energiecentrale van Gaza? Een statement van de redactie van In Defence of Marxism.

Als we de pers moeten geloven dan waren de verkiezingen in Peru en Colombia een zware tegenslag voor de Bolivariaanse Revolutie onder leiding van president Hugo Chavez. De revolutie die zich vanuit Venezuela over Latijns-Amerika verspreidt, zou gestopt zijn aan de grenzen van Colombia en Peru. Dit is een verdraaiing van de feiten.

De Algemene Centrale Antwerpen-Waasland heeft door haar tussenkomst over Venezuela op het ABVV-congres de aandacht van veel basismilitanten voor het eerst op de Bolivariaanse Revolutie gevestigd. Daarom interviewden we Bruno Verlaeckt, voorzitter van de AC Antwerpen-Waasland, over wat hen ertoe bracht een lans te breken voor dit Latijns-Amerikaanse land.

Dat het revolutionaire proces in Venezuela vakbondsmilitanten niet onberoerd laat, wisten we al. In de aanloop naar het ABVV-congres keurden ABVV Limburg, ACOD (Vlaanderen) en AC/CG een motie goed waarin ze hun steun uitspreken voor de Bolivariaanse Revolutie.

Binnen het ABVV groeit de steun voor de Bolivariaanse Revolutie in Venezuela. Spijtig genoeg passeerde een motie hierover de resolutiecommissie van het ABVV-congres niet. Het debat over de solidariteit met de Bolivariaanse Revolutie is echter geopend in het ABVV.

Wanneer het over China gaat lijken neoliberalen en een deel van de linkerzijde elkaar goed te vinden: de economie groeit en de lonen stijgen, dus zit alles snor. Maar wat zit er verborgen achter de hoge groeicijfers?

Op de vooravond van Hemelvaart bracht het Gentse 11.11.11-comité Heuvelpoort/Nieuw Gent 39 aanwezigen bijeen voor een steunavond voor de Bolivariaanse Revolutie. Een aanrader voor andere 11.11.11-comités.

De nieuwe regering van Nepal en de maoïsten bereiden zich voor op vredesonderhandelingen om de tienjarige burgeroorlog te beëindigen. De burgerlijke partijen manoeuvreren om de communisten te betrekken bij een pact, terwijl het potentieel van de recente protesten veel groter was.

Subcategorieën