Internationaal

Arsalan Ghani, student aan de universiteit van Cambridge, geeft ons zijn kijk op de studentenprotesten aan de overkant van het Kanaal. Ondertussen worden er 34 universiteiten en hogescholen bezet.

Cuba staat voor ingrijpende economische veranderingen. Deze maatregelen zijn een gevolg van de economische crisis in het land, dat hard getroffen wordt door de wereldwijde recessie van het kapitalisme. Wat is de weg vooruit voor het socialisme in Cuba?

De Turkse arbeiders van UPS voeren actie tegen de schending van de vakbondsrechten door het bedrijf. In meer dan veertig landen werden er ondertussen solidariteitsacties georganiseerd.

Vandaag wordt het oliedepot van Total Feluy geblokkeerd door het ABVV in solidariteit met de Franse beweging tegen Sarkozy. Verleden week dreigde ACOD Overheidsdiensten met het sluiten van de sluizen op de Schelde en de Leie indien er brandstof werd vervoerd om de Franse staking te breken. Nu roepen een groep belangrijke vakbondsleiders en linkse militanten op tot een betoging voor de Franse ambassade en actieve solidariteit met de Franse vakbonden.

De massale en militante demonstratie van 16 oktober georganiseerd door de FIOM-metaalbewerkersvakbond, is een duidelijk keerpunt in de Italiaanse politieke situatie. Deze mobilisatie toont de weg vooruit. Het is tijd voor algemene staking.

Opnieuw is er een record gebroken. Op de zesde actiedag in Frankrijk in zeven weken betoogden drie en een half miljoen mensen tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Nog steeds geniet de beweging van een groot draagvlak onder de publieke opinie.

Op 14 oktober komt Kardinaal Oscar Andres Rodriguez Maradiaga, aartsbisschop van Tegucigalpa (Honduras) en voorzitter van Caritas International, naar Brussel. Dit was een van de eerste hoogwaardigheidsbekleders die zich repte om te ontkennen dat er een staatsgreep plaatsvond in Honduras op 28 juni 2009.

Drie en een half miljoen mensen betoogden gisteren in heel Frankrijk. Een nieuw record is gebroken in de sociale mobilisatie tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Opmerkelijk is ook de intrede van de scholieren. Vierhonderd secundaire scholen, waaronder een derde van de scholen in Parijs, werden gesloten door de staking van de scholieren zelf. In Frankrijk speelt zich een strijd af die bepalend kan zijn voor de rest van de arbeidersbeweging in Europa.

De verkiezingsuitslag in Nederlands van 9 juni heeft laten zien dat geen een van de traditionele heersende partijen, PvdA, CDA en VVD, een flink aantal zetels in de wacht heeft kunnen slepen.

Een recente opiniepeiling van het Pew Research Center, een van de meest gerespecteerde enquêtebureaus in de VS, vroeg meer dan 1.500 willekeurig gekozen Amerikanen om hun reacties te beschrijven op termen zoals ‘kapitalisme’ en ‘socialisme’. Het bedrijf publiceerde een samenvatting van de resultaten van de enquête met de titel: ‘het socialisme niet zo negatief; het kapitalisme niet zo positief.’

De strijd in de Fiat-fabriek van Pomigliano d’Arco nabij Napels heeft de belangstelling van heel syndicaal Italië getrokken. Toen de directie een nieuw ploegensysteem wou invoeren stuitte ze op fel protest vanwege een aanzienlijk deel van de arbeiders.

Pakistan wordt momenteel geteisterd door zeer zware regens en overstromingen. Iedereen heeft het over een natuurramp, een niet te voorziene catastrofe. Het is een feit dat moessonregens veel voorkomen in deze tijd van het jaar. Dat doet echter niets af van de verpletterende verantwoordelijkheid van de machthebbers.

Patrick Hens interviewde Ellen Verryt in verband met de huidige toestand van het Verzet in Honduras. Ellen werkt bij Wereldsolidariteit, de derdewereldorganisatie van de christelijke arbeidersvereniging (ACW), en bracht onlangs een bezoek aan Honduras.

De aankomende verkiezingen voor de Nationale Vergadering, gepland voor 26 september, vormen een serieuze uitdaging voor de toekomst van de Bolivariaanse Revolutie. In de maanden die aan de verkiezingen voorafgaan bevindt Venezuela zich in een bijzonder onstabiele situatie. De contrarevolutie is in het offensief en gebruikt haar economische macht voor sabotage en het oppotten van voedsel zodat er voedseltekorten ontstaan.

Samen met andere organisaties riep 'Handen af van Venezuela' op 26 juli op tot een korte betoging ter ondersteuning van de revolutionaire regering van Hugo Chávez van Venezuela.

Dinsdag 22 juli besloot de Venezolaanse president Chávez de grens met Colombia met uiterste militaire waakzaamheid te bewaken. Hij kondigde ook aan dat Venezuela diplomatieke betrekkingen met Colombia ging verbreken en gaf Colombiaanse diplomaten 72 uur om het land te verlaten.

In Nederland heeft koningin Beatrix via ‘onderkoning’ Tjeenk Willink ervoor gezorgd dat er een breed kabinet gaat komen met PvdA en VVD, de twee grootste partijen. Er komt waarschijnlijk een Paars Plus kabinet. Rechtse commentatoren spreken nu hypocriet over ‘linkse Beatrix’.

De werknemers van de Foshan Honda-fabriek in China dwongen na een staking die begon op 17 mei 35 procent loonsverhoging af. Dit betekent een belangrijke overwinning voor de werknemers en de eenheid die ze toonden tegenover de repressie van Honda en de officiële ACFTU vakbondsleiding.

De olieramp in de Golf van Mexico, veroorzaakt door de Britse multinational BP, maakt weer duidelijk hoe het kapitalisme met de natuur en ecologie omgaat. Terwijl miljoenen liters olie de zee instromen en uiteindelijk op de Amerikaanse stranden terecht zullen komen knijpt de CEO van BP er even tussenuit. Hij gaat zeilen.

América Socialista, het Pan-Amerikaans tijdschrift van de International Marxist Tendency,  interviewde Tomás Andino, revolutionair socialist en leider van het Hondurese verzet.

Tienduizenden ambtenaren van de openbare diensten in Roemenië legden op 31 mei het werk neer. Hiermee protesteerden ze tegen het soberheidsplan van de regering dat onder andere voorziet in forse verminderingen van het loon en de pensioenen. De recessie heeft de Roemeense economie immers niet gespaard.

De maatregelen die de Europese Unie en het IMF Griekenland opleggen zijn ronduit catastrofaal voor de doorsnee werknemer. Een koerswisseling dringt zich op ten voordele van de meerderheid van de bevolking en niet voor het handjevol kapitalisten.

Vrijdag 21 mei keurde de regering in Spanje een draconisch soberheidsplan goed. De socialistische premier wil de publieke opinie overtuigen dat zijn maatregelen ‘evenwichtig’ en ‘billijk’ zijn.  Veel Spanjaarden denken er anders over.

De Griekse ambtenaar is lui en moet uit zijn hangmat gehaald worden, zo luidt het in de media. Erger nog: misschien is de Griekse ambtenaar toch wel ook verantwoordelijk voor de huidige crisis in zijn land. We willen in dit artikel een aantal mythes tegen het licht houden.

Op 11 maart werd Griekenland opgeschrikt door een nog grotere algemene staking dan die op 24 februari. De regering heeft haar derde bezuinigingspakket aangekondigd en ontketent zo een groeiende stemming van woede en strijdbaarheid bij de Griekse arbeidersklasse. Alle voorwaarden zijn er voor een enorme escalatie van het conflict.

De voorbije regionale verkiezingen in Frankrijk werden gewonnen door links. Deze politieke zwaai naar links betekent een afstraffing van de rechtse politiek van UMP-president Nicolas Sarkozy. Het vormt tegelijk de eerste politieke uitdrukking in Europa van het verzet tegen de besparingsmaatregelen als gevolg van de economische crisis van het kapitalisme.

Deze maand hield de SPÖ-Linke, de linkervleugel van de sociaaldemocratische SPÖ, zijn eerste nationale conferentie met 120 aanwezigen van over heel Oostenrijk. Het is een belangrijke stap in de opbouw van een sterke linkerzijde in de Oostenrijkse arbeidersbeweging.

In dit artikel proberen onze Nederlandse kameraden te verklaren waarom de SP in een scherpe neergang terecht is gekomen. De neergang van de SP is des te opvallender omdat de PVV, te vergelijken met het Vlaams Belang in België, onverminderd sterk lijkt te staan in de peilingen.

De documentaire Capitalism, a Love Story van Michael Moore komt binnenkort weer twee keer op de schermen. Telkens op een solidariteitsavond met de werknemers van Opel, Carrefour, Jonhsons Control in Geel en Deurne. Onze Amerikaanse kameraden schreven een interessante recensie van de film.

Met trots kondigen we aan dat de groep Nederlandse kameraden van ons een nieuwe website heeft: www.vonknl.orgwww.vonknl.org. Deze site zal regelmatig nieuwe artikelen bevatten en is bedoeld om een marxistisch geluid te laten horen binnen de Nederlandse linkse politiek en de vakbeweging.

De Griekse staatsschuld begint een bedreiging te vormen voor de euro. De beleidsvoerders van de Europese Unie (EU) staan voor een moeilijke keuze. Wat ze ook doen, één ding is duidelijk: de politiemannen van de EU zullen draconische besparingen opleggen aan de Griekse staat, wat betekent dat de Griekse arbeiders het gelag zullen betalen!

Het Nederlandse kabinet is gevallen. De coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie ligt uit elkaar. De aanleiding was de onenigheid over een nieuwe Afghanistan-missie. PvdA was tegen, en CDA 'sloot niets uit'. In feite betekende dat dat het CDA nog een extra Afghanistan-missie wilde om de NAVO tegemoet te komen.

De laatste jaren hebben we in verschillende Europese landen veel acties van studenten gezien tegen bezuinigingen op hoger onderwijs. In Italië, Duitsland, Oostenrijk en België hebben studenten flink van zich laten horen. In Nederland was er de laatste paar jaar, een paar kleine acties uitgezonderd, nog niet heel veel animo voor protest. Maar dat is veranderd.

Obama werd verkozen midden in de grootste financiële crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, op basis van een boodschap van hoop. De boodschap “Yes we can!” klonk tot ver buiten de Verenigde Staten door en zorgde voor een golf van optimisme. Wat blijft daar een jaar nadien van over? Bitter weinig: een overzicht.

De marxistische theoreticus Alan Woods maakte de afgelopen maand een tournee door Venezuela met een reeks publieke bijeenkomsten. Als oprichter van de internationale campagne ‘Hands of Venezuela!’ was Alan uitgenodigd voor het buitengewoon congres van de Venezolaanse socialistische partij PSUV.

Verschillende Vlaamse kranten stelden de afgelopen week dat, volgens de Venezolaanse president Hugo Chavez, de Verenigde Staten de aardbeving in Haïti zouden veroorzaakt hebben met een nieuw ‘tektonisch wapen’. Bij nader inzien bleek er van dit bericht niets te kloppen.

De dramatische ondergang van de besprekingen op de klimaattop in Kopenhagen onderlijnt een belangrijke zaak, namelijk dat de kapitalistische regeringen van de wereld de hoogst dringende problemen zoals de schade aan het milieu veroorzaakt door de anarchie van de markt, niet kunnen oplossen.

De afgelopen maanden zijn er in verschillende Europese landen verkiezingen geweest. De populistische rechtse retoriek miste haar doel niet. Naast de traditionele rechtse partijen heeft ook extreem-rechts succes op basis van racistische programma’s.

In de Nederlandse media duiken er steeds berichten op over de "oorlogszuchtige" president van Venezuela, Hugo Chávez, die een oorlog tegen Colombia zou willen beginnen. Hugo Chávez werd zoals altijd weer afgeschilderd als een "gekke populist", en natuurlijk zou het beschaafde Nederland helemaal onschuldig zijn.

De afgelopen dagen hadden opnieuw massademonstraties plaats in Iran. Miljoenen mensen komen op straat en er zijn verslagen waaruit blijkt dat de mensen de controle van de straten in handen nemen, politiebureaus afbranden en zelfs over politie die weigert om op demonstranten te schieten. Dit zouden wel eens de laatste dagen van het gehate IRI-regime kunnen zijn.

Guy Tordeur, regiosecretaris van het ACV Brussel, zette meteen de toon van de derde solidariteitsdag met Venezuela met een inhoudelijk zeer opstandige openingsspeech. Zo'n 170 deelnemers, nogal veel nieuwe gezichten, luisterden en debatteerden er een hele namiddag.

Subcategorieën