Afghanistan begeeft zich met rasse schreden in de 21e eeuw, zoveel is duidelijk. Een recente verordening van de Taliban – de fundamentalisten die momenteel aan de macht zijn in het land – bepaalt dat alle beelden kapotgeslagen moeten worden. Indien dit frisse decreet consequent wordt uitgevoerd dan zal het ook het einde betekenen van de twee staande Boeddha’s van Bamian, die met hun 35 en 53 meter de grootste Boeddhabeelden van de wereld zijn.

Halverwege de jaren ’90 stond Hollywood op z’n kop: de acteurs waren tot de vaststelling gekomen dat het ergste onrecht dat in de wereld geschiedt de onderdrukking is van de boeddhistische monniken die in Tibet zuchten onder het Chinese juk. Iedereen die een beetje mee wou zijn verklaarde zich boeddhist en ook in Europa pikte regisseur Bernardo Bertolluci in op de hype en scheidde een van de slijmerigste films aller tijden af: Little Buddha.

Zonder dat we een greintje sympathie koesteren voor het stalinistische regime in Beijing vragen we ons af of het militantisme van de acteurs nu een revival zal beleven, of mag het niet omdat de Taliban in de jaren ’80 nog zijn groot gekweekt door de CIA als instrument tegen de Russen? Of is het niet belangrijk omdat de Taliban geen bedreiging vormen voor het eigendomsrecht en de principes van de vrije markt?

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken