Er is een oorlog uitgebroken, je moet het iedereen vertellen!" Met deze woorden belde een ooggetuige vanuit Zhanaozen (Kazachstan) om de wereld op de hoogte te brengen van de bloedige gebeurtenissen.

Zeven maanden geleden besloten de arbeiders in de olie-industrie om betere lonen te eisen en het centrale plein van de westelijke olie-stad Zhanaozen te bezetten. Gisteren kwamen de werknemers die sinds juni tegen de crimineel lage lonen protesteren opnieuw samen om de 20ste verjaardag van de Kazachse onafhankelijkheid te vieren en om hun rechtvaardige eisen te herhalen. Maar de viering werd een ware nachtmerrie. De politie opende het vuur en een groot aantal ongewapende en weerloze mensen zijn in koelen bloede neergeschoten.

De politie schoot met scherp rechtstreeks in de menigte van ongewapende demonstranten. Het exacte aantal doden is onduidelijk, maar het zijn er minstens zeventig. De regering heeft toegegeven dat er 10 mensen zijn omgekomen, maar verslaggevers die ter plekke met mensen hebben gepraat voordat de communicatie met de buitenwereld werd afgesneden zeggen dat er meldingen is van tientallen dodelijke slachtoffers. Sommige ooggetuigen zeggen dat maar liefst 150 mensen werden gedood. Nog veel meer mensen werden gewond.

De regering van Kazachstan wil duidelijk niet dat de wereld weet wat ze doet. De stad is afgesloten voor de buitenwereld en is omsingeld door het leger. Websites van de oppositie zijn geblokkeerd, net zoals YouTube en alle sociale netwerken. Het mobiele netwerk in het gebied werd uitgeschakeld en de officiële media verspreiden massaal desinformatie.

Volgens de officiële (staats) versie waren de autoriteiten van plan een door de staat gesponsord nieuwjaarsfeest voor kinderen op het plein te houden. Dit soort dingen is uitgegroeid tot een gemeenschappelijke tactiek van autoritaire regeringen in de voormalige Sovjet-Unie om protesten te ontmoedigen. In dit geval was het duidelijk een list om de arbeiders van het stadsplein te verjagen.

De politie viel de arbeiders aan met het excuus de kinderen te willen beschermen. Opeens reed een politie jeep in op de menigte, terwijl niet-geïdentificeerde jongeren een kerstboom en gebouwen rond het centrale plein in brand staken. De autoriteiten hebben beeldmateriaal vrijgegeven waaruit zou moeten blijken dat arbeiders een kerstboom in brand hebben gestoken en de politie in de lucht heeft geschoten. Maar deze acties hadden een duidelijk provocerend karakter en worden gebruikt als excuus voor een gewelddadig ingrijpen van de politie tegen vreedzame demonstranten.

Askhat Daulbayev, procureur-generaal in Kazachstan, zei vrijdag op TV dat "de openbare orde op brutale wijze verstoord werd, de demonstranten de agenten hebben aangevallen, ze de kerstboom omvergeworpen hebben, tenten en een podium hebben vernield en een politie-bus in brand hebben gestoken.” Mr Daulbayev zei dat de demonstranten de politie hebben aangevallen" met behulp van vuurwapens en stalen voorwerpen. "

Alle berichten uit de stad zijn echter in tegenspraak met deze versie. Er waren geen kinderen op het plein en de vermeende daden van geweld waren het werk van politie in burger en van provocateurs. Bovendien is het moeilijk om te vatten hoe de politie zo veel mensen heeft kunnen doden door in de lucht te schieten. Zhana A. Baitelova, een journalist bij Respublika, een onafhankelijke krant in Almaty (de commerciële hoofdstad), zegt via mobiele telefoon demonstranten gesproken te hebben die een scène van escalerend chaos beschreven wanneer de politie probeerde het podium en decoraties te verdedigen. "De politie gebruikte eerst gas, daarna schoten ze in de lucht, en toen brak er paniek uit" zei ze.

"Ze proberen de demonstranten af te schilderen als hooligans, zeggen dat ze kinderen aanvallen" voegde ze eraan toe. Maar de stad is klein en de meeste inwoners werken op de olievelden. "De kinderen waarover het gaat zijn de kinderen van stakers. Dit is gestoord."

Het nieuws over het brutale optreden van de overheid verspreidt zich. Eerder deze morgen (17 december) werden activisten van de Socialistische Beweging van Kazachstan (KFOR) en de vereniging van hypotheek houders gearresteerd in Almaty. Onder de arrestanten zijn Dmitry Tikhonov, Larissa Boyar, Armand en Jeanne Ozhaubaeva Baytelovu).

Met het gebruikelijke cynisme zwijgen dezelfde westerse media die maar niet genoeg kon krijgen van het veroordelen van Saddam Hoessein en Kadhafi, over het monsterlijk repressieve regime van Nursultan Nazarbajev in Kazakstan. Deze voormalige Sovjet-republiek is strategisch belangrijk voor de Verenigde Staten omwille van zijn enorme oliereserves en de geografische ligging in Centraal-Azië. Westerse oliemaatschappijen zoals Chevron verrijken zich via deze olie-voorraden en westerse regeringen zagen dus geen reden om de walgelijke schendingen van de mensenrechten te vernoemen.

Maar de gebeurtenissen in het Midden-Oosten hebben hun effect op de onderdrukte volkeren van Centraal-Azië, voor wie het herstel van het kapitalisme na de val van de Sovjet-Unie desastreuze gevolgen heeft gehad. De arbeiders van Kazachstan zijn de onderdrukking en uitbuiting beu. De arbeiders uit de olie-industrie  gingen afgelopen voorjaar in staking na een geschil over de verloning voor gevaarlijk werk. Honderden van hen werden vervolgens ontslagen. In juli begonnen velen aan een protest van onbepaalde duur door te kamperen op het stadsplein, een zeldzame uitdaging voor de overheid. De stakers verschoven deze week hun focus naar politieke eisen, waaronder het recht om onafhankelijke partijen te vormen. Dit heeft geleid tot de bloederige aanval van gisteren.

Het protest heeft zich verspreid naar andere steden in Kazachstan. Uit solidariteit hebben de arbeiders van andere oliemaatschappijen in de regio de productie volledig stilgelegd. Tegen de middag stonden volgens ooggetuigen een  overheidsgebouw en het hoofdkwartier van een oliemaatschappij van de staat in lichterlaaie.

De Kazachse werknemers ondergaan een brutale aanval van de staat en roepen op tot dringende hulp! Ze kunnen geen hulp verwachten van de zogenaamd democratische regeringen van het Westen die medeplichtig zijn aan de wrede onderdrukking. De enige bron van hulp is die van de internationale arbeidersbeweging.

We vragen iedere werknemer en vakbondsactivist om zijn/haar stem te laten horen en dit brutale optreden te veroordelen.


    Elke vakbondsafdeling, arbeidersorganisatie of syndicale delegatie zou zijn/haar solidariteit moeten betuigen en druk zetten op de regering van Kazachstan om de repressie te stoppen.


    De onmiddellijke vrijlating eisen van alle mensen gearresteerd in verband met deze gebeurtenissen.


    Stuur dringend protestmails naar de ambassade en de regering van Kazachstan. Of nog beter, bel de ambassade op en laat uw protest horen.


Schrijf naar de pers om aan de kaak te stellen hoe er met de publiek opinie wordt omgesprongen.

De situatie is dringend. Wacht niet a.u.b. Handel nu!

Stuur protestberichten naar Nursultan Nazarbayev 010.000, Astana, Ak-Orda en naar de dichtstbijzijnde ambassade van Kazachstan.

Aan het bedrijf:

AO "National company KazMunayGaz"
Kazakhstan, Astana 010000
Kabanbye-batur 19 (пр. Кабанбай-батыра, 19)
fax: +7 (7172) 97 60 00, 97 60 01
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Office: (3172) 977429, 977617
PR: (3172) 977924, 977923


Solidariteitsbrieven sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
We zouden het op prijs stellen als u ook een kopie stuurt naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..