Sinds de directie kort geleden liet weten dat ze de ‘intentie' heeft om de vestiging te sluiten, staat er dagelijks een vakbondspiket aan de poort van Bekaert Hemiksem. De directie zou maar eens het onzalige idee moeten krijgen aan de haal te gaan met de voorraden materiaal die in het bedrijf liggen. Eerder dit jaar werden de vestigingen in Lanklaar en Waregem al gesloten. Een verzoeningsvergadering in Lanklaar, twee weken terug, liep met een sisser af. Je kan meer lezen over de voorgeschiedenis in onze oproep voor solidariteitoproep voor solidariteit en in het artikel van SP.a Roodartikel van SP.a Rood.

We gingen afgelopen donderdag in de namiddag langs om onze solidariteit te tonen. Plaatselijk hoofdafgevaardigde voor veiligheid van het ABVV, Jose Perez Rodriguez, of kortweg Pepe, stond ons te woord.

Hebben jullie dit zien aankomen?

We hadden niet gedacht dat het zo snel zou gaan. Het is wel zo dat we hier nooit veel hebben zien investeren, waaruit je natuurlijk dingen kan afleiden. Er werd wel nog een investering gedaan in 2003-2004. Toen werd er een machine aangekocht ter vervanging van 8 kleine banken. Deze machine produceert op zich niet zomaar evenveel als die 8 banken tezamen, maar het dubbele. Dat deed ons denken dat we hier nog wel een aantal jaren goed zaten. Ook het feit dat men vergunningen in orde heeft tot 2015 deed ons dat vermoeden. Het stoot ons echt voor de borst dat daar simpelweg niets mee gedaan wordt.

Er waren toch ook al in het recente verleden 85 mensen ontslagen?

In 2005 zijn al 85 mensen ontslagen. Dat was in het kader van een wijziging in de wetgeving rond het brugpensioen. Die ging in 2006 van kracht en zou de leeftijd voor brugpensioen optrekken tot 58 jaar. Net voor die wet dus van kracht zou gaan, heeft men nog alle mensen vanaf 53 laten afvloeien.

Hebben jullie het gevoel dat Bekaert de context van de economische crisis nu misbruikt om een ‘herstructurering' door te voeren? Als je leest dat deze vestiging in Hemiksem dit jaar 10,5 miljoen euro winst draait, kan je moeilijk stellen dat dit een bedrijf in problemen is.

Nee, wij zijn geen bedrijf met een probleem. Bekaert maakt inderdaad misbruik van de situatie. Men spreekt over crisis maar voor multinationals blijkt het mooi in de strategie te passen.

Gisteren zijn jullie actie gaan voeren aan een andere zetel van Bekaert, kan je daar wat meer over vertellen?

Ik moet zeggen dat de solidariteit onder de mensen hier heel groot was. We zijn met drie autobussen vertrokken richting Zwevegem om de solidariteit van de werknemers daar te bekomen en vreedzaam actie te voeren. Aanvankelijk waren we niet welkom in Zwevegem, de mensen daar hebben tenslotte nog werk en hebben angst het te verliezen als ze actie voeren. Onze actie heeft wel een aantal van die mensen hun mening doen herzien omdat we alles op een degelijke en vreedzame manier hebben doen verlopen. We wisten dat we ook de solidariteit hadden van de vestiging in Aalter want daar zijn ook serieuze problemen in verband met bezetting, werkloosheidsdagen en machines. De mensen uit Lanklaar konden spijtig genoeg niet aanwezig zijn op de actie omdat ze moesten deelnemen aan een tewerkstellingscel (wettelijk verplichtte tewerkstellingsbegeleiding voor mensen boven 45 jaar). We hebben daar alle begrip voor. Met de mensen van Lanklaar is er een goede band, ook omdat wij in juni onze solidariteit zijn gaan betuigen toen bij hen de ‘intentie tot sluiten' bekend was gemaakt. Gisteren op de actie was er ook een grote delegatie van de vestiging in Ingelmunster. Het was een succes. Er waren meer dan 500 aanwezigen.

6 januari gaan jullie terug met de directie rond de tafel zitten. Wat zijn de verwachtingen?

De vragenronde is nu aan de gang. Deze vrijdag geven we onze vragen door aan de directie. 6 januari is dan de eerst volgende ondernemingsraad. We verwachten daar niet veel van. Ik neem aan dat men gaat zeggen zoals gewoonlijk dat men het bestudeert en ‘ermee bezig is'. Ik heb Bekaert trouwens nog nooit weten terugkomen op een beslissing. Dat woord ‘intentie' is weer hun nieuw ding, het is duidelijk dat ze zonder meer sluiting bedoelen. Ik ga ervan uit dat ze die dag niets van betekenis gaan zeggen maar men moet wel beseffen dat de mensen hier verder moeten met hun leven. De gemoederen beginnen natuurlijk vrij verhit te geraken.

Is het waar dat jullie een mars willen organiseren? Is er concreet al iets geweten?

Er wordt inderdaad in die richting gedacht. De mensen die hier vast werken, werken hier allemaal al lang, ze hebben vele jaren anciënniteit. De gemiddelde leeftijd ligt dik in de 40 en de gemiddelde anciënniteit ligt ook een stuk over de 20 jaar. Dat zegt wel iets over het vertrouwen dat deze mensen jarenlang in Bekaert gesteld hebben, maar medelijden moeten ze van deze laatste niet verwachten. Er zal dus een mars komen om ook een keer van onze kant druk uit te oefenen op de onderhandelingen. De exacte datum is nog niet bekend, maar het zal via de vakbondskanalen verspreid worden, door de militanten en op de websites. Iedereen die wil komen is welkom. Ik denk dat België eens mag beginnen wakker worden. Dit gaat niet enkel om ons, dit belangt iedereen aan. Als er in België nu al bedrijven worden gesloten die serieuze winst maken is dat een hint naar anderen die minder winst maken.

Op vonk.org hebben we reeds een oproep gepubliceerd om solidariteitsbezoeken te brengen aan het piket. We zullen ook mobiliseren voor de mars. Zijn er nog andere zaken die kunnen gedaan worden om jullie te helpen?

We hebben al van vele bedrijven bezoek gehad. Daarnet waren er hier meer dan 20 mensen van Atlas Copco, hier nabij gelegen in Wilrijk. Eerder kwamen er mensen van onder andere Crown Cork, Fabricom GTI en Hansen Transmissions. Ik vind het heel tof dat al die mensen komen en ben blij dat iedereen achter ons staat. Wel ben ik er een beetje bang voor dat we over enkele weken hier helemaal alleen zullen staan. Indien jullie dan een oproep zouden willen plaatsen om te helpen herinneren dat wij nog altijd hier staan zouden we dat zeker appreciëren.

Consider it done, zou ik zeggen. Wat zou er volgens jullie vanuit de vakbonden en de politiek moeten gebeuren om te voorkomen dat winstgevende bedrijven gesloten worden?

In mijn opinie zou de regering betere controles moeten uitoefenen op al die bedrijven die gebruik maken van belastingsvermindering, notionele interestaftrek of op een of andere manier subsidies krijgen van de staat. En indien zo'n bedrijf sluit zou het gesanctioneerd moeten worden, en zwaar. Daar zou een serieuze boete op moeten staan.

Is er nog iets dat je kwijt wil?

Ik vind dat de solidarititeit van collega-werknemers van andere bedrijven uit de buurt heel groot is. Ik was daarstraks bijvoorbeeld Lamifill vergeten opnoemen, een fabriek hier 200 meter verder. Het is zeer tof dat die mensen ons hier regelmatig komen ondersteunen. Van Umicore dat hier op vogelvlucht nog geen kilometer vandaan is, zijn er ook al verschillende bezoeken geweest. Iedereen is alvast bedankt voor de steun!