Op 19 januari staakte De Lijn voor een loonsverhoging en een vermindering van de werkdruk (waar hebben we dit nog gehoord?). Het ingezonden stukje, dat we kregen via een vakbondsmilitant bij de kusttrams van De Lijn, toont aan dat de werknemers hun gevoel voor humor niet verliezen. Of is het sarcasme?

Nieuwjaarsbrief van een directeur...

Ik ben een tevreden man. Tijdens het hoogseizoen is het aantal reizigers gestegen tot twee miljoen. Zonder het inzetten van extra materiaal, met een minimum aan personeel en enkel het noodzakelijk onderhoud is onze omzet genoeg gestegen om het bekende olieprobleem ruimschoots te compenseren. Het gaat dus goed met ons bedrijf!

Er zijn er die beweren dat men in de beweging (de chauffeurs) door het overaanbod van het aantal reizigers, onder andere de 65+-ers, problemen heeft om de klanten op een treffelijke manier af en aan te voeren. Na enkele volle perrons krijgt men een volle tram zodat men de betalende reizigers in de kou moet laten staan, zeggen zij. Dat mag dan wel zijn, maar het is niet belangrijk. Zolang men in de volle, oververhitte voertuigen de chauffeurs net genoeg ruimte laat om te rijden (en ze niet te veel worden afgetuigd) moeten we ons daar geen problemen over maken want dit ongemak lost zich mettertijd wel zelf op.

De passagiers die niet menselijk vervoerd kunnen worden, geen treffelijke plaats hebben om naar het werk of naar school te gaan, zullen wel de auto nemen. Zo kan de vervoermaatschappij zich inzetten voor het grote werk en geen tijd meer verliezen om het openbaar vervoer te exploiteren.

Door de mensen van de technische dienst in te zetten als chauffeurs slaan we drie vliegen in een klap. Financieel is het een goedkopere oplossing want we moeten geen bijkomend personeel opleiden. We besparen vele uren en geld aan onderhoud daar het overblijvende technische personeel veel harder moet werken. Preventief onderhoud is ondertussen voorbijgestreefd. Waarom tijd en geld verspillen aan kleine herstellingen als je beter alles in één keer volledig vervangt? Het echt noodzakelijk nazicht en de grote werken besteden we uit aan derden. Dit geeft ons financiële voordelen want de goedkoopste oplossing met de meest veelzijdige materialen krijgt onze voorkeur. Zo is er geen stock van materialen meer nodig, want dat is toch vastliggend kapitaal.

Als de sporen vlugger verslijten omdat de trambiels losliggen kunnen we veel vlugger een financiële injectie vragen om het spoor te laten heraanleggen. Verslijten de voertuigen sneller, dan kunnen ze vervangen worden door ruimere en betere. Ondertussen zullen de reizigers wel wat heen en weer geschud worden, maar dat vinden zij best plezierig. De chauffeurs met rugklachten liggen tevreden thuis. Zo maken we het iedereen naar zijn zin.

Ziedaar beste mensen, het was inderdaad niet slecht dit jaar, een voltreffer zou ik zelfs durven zeggen. Dat heeft ons doen besluiten om de loonschaal ook dit jaar te bevriezen, zodat het personeelsbestand verder kan inkrimpen en onze winstcijfers verder kunnen stijgen. Trap dus niet in de onrealistische eisen van de vakbonden, maar werk mee aan ons knap financieel plan om dit bedrijf nog sterker te maken.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken