Als vervolg op onze vorige berichtgeving over de op zijn zachtst gezegd weinig combattieve houding van de vakbonden bij het Antwerpse bedrijf Crown Cork tegenover aangekondigde afdankingen en het totale gebrek aan syndicale democratie, publiceren we hier een verbitterde reactie van "de vloer":

"Er was eens een vakbond (met de nadruk op was). De afgelopen weken was de vakbondsdelegatie al enkele malen (op nadrukkelijke vraag van de vloer) naar boven (kantine) gekomen om te zeggen dat er tijdens de onderhandelingen niks gezegd was, waardoor zij enkel konden komen zeggen dat ze niks te zeggen hadden omdat er tijdens de onderhandelingen niks gezegd was, waardoor enz…

Maar plotsklaps, als een donderslag bij verontreinigde hemel, waren de onderhandelingen afgelopen. De 22 ontslagen (arbeiders) waren omgezet in 9 ontslagen en 7 in een "poolsysteem" (economisch werkloos in minder drukke perioden).

Een arbeidster vroeg het volgende:"Waar gaat dat hier ophouden, wanneer gaan de volgenden moeten vertrekken en laten we dat allemaal maar gebeuren ?" Antwoord vakbond:’We kunnen natuurlijk voor die 9 man actie voeren, MAAR dan moet ge wél de gevolgen dragen! Dan zitten we terug rond de tafel voor 22 man EN MISSCHIEN WEL MEER !! Op dit laatste werd herhaaldelijk de nadruk gelegd.

De dag hiervoor had de late- en nachtshift deze uitleg (of moet ik zeggen opleg ?)al gekregen en tegen mogelijke actie gestemd. Nu was het onze beurt (vroege shift).

Vakbond: ‘In de vorige ploegen is er tegen de actie gestemd, maar om het correct te houden wordt er hier ook gestemd… OK wie wil er actie ? MAAR DENK WEL AAN DE GEVOLGEN. Wie wil er voor die 9 man DOORGAAN TOT DE FINISH? Buiten een drietal delegee-aanhangers stak alleen de vakbondsdelegatie zijn hand op. En ze zweefden nog lang en gelukkig…"

R.I.P.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken