Twee Poolse beroepschauffeurs overleden dit weekeinde toen ze overnachtten in de loods van een transportbedrijf in Wingene. Vier andere chauffeurs werden met zware brandwonden overgebracht naar het militair ziekenhuis nabij Brussel. De vijf andere truckers die in de hangar sliepen zijn ongedeerd. Allen werken ze voor de internationale transportfirma Krismar, die zich op een zeshonderd meter bevindt van het uitgebrande lokaal. Wat ook de precieze omstandigheden van die brand zijn, dit zet nog maar eens de erbarmelijke omstandigheden in de verf waarin Oost- Europese beroepschauffeurs moeten werken en leven. De vakbonden, de BTB in het bijzonder, zijn al langer bezig om dit aan te klagen. Ook hebben ze stappen ondernomen om deze chauffeurs te organiseren.

Hieronder publiceren we twee artikelen en een filmpje over hoe Oost- Europese arbeiders worden uitgebuit. “De concurrentie tussen transportbedrijven is moordend. Deze keer ook letterlijk”, zegt het ACV. Zowel in de transportsector als in de ‘voeding’ ontwikkelen de vakbonden een campagne. Deze is niet gericht tegen de Oost-Europese arbeiders maar voor goede en juiste werkomstandigheden voor iedereen. Belgische en buitenlandse arbeiders hebben er dus alle belang bij om aan eenzelfde zeel te trekken tegen deze uitbuiting. Op de concurrentie tussen de kapitalisten antwoorden wij met de internationale solidariteit van de arbeiders.


Zie ook:

Beroepschauffeurs aller Europese landen verenig jullie!

Dany van Cauwenbergh: "Iedereen die hier werkt moet de juiste loon- en arbeidsvoorwaarden krijgen."

FNV Bondgenoten lanceert spraakmakende film over Polen-uitbuiting bij Butter Transport.FNV Bondgenoten lanceert spraakmakende film over Polen-uitbuiting bij Butter Transport.

Tijdschrift Vonk

Vonk layout 315 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken