Na een bescheiden maar intensieve campagne die ongeveer een maand duurde, konden we afgelopen zaterdag (19/10/02) het concrete resultaat van onze inzet meten op de eerste Shipspotting-actie. De dag voordien kondigde enkele kranten de actie aan op basis van een persconferentie over het gebruik van de Antwerpse haven door het Amerikaans leger (lees het dossier daarover op onze website, 17/10/02). Er worden weliswaar nog geen militaire schepen geladen in de Antwerpse haven, maar de actie wilde vooral de problematiek bij een breder publiek in de aandacht te brengen. Een 70-tal mensen nam deel aan de actie, een bevredigend resultaat gezien de nieuwheid van dit initiatief en het feit dat de oorlog nog niet is uitgebroken.

Het was de start van een aangehouden campagne en toont aan dat heel wat mensen het niet zien zitten dat onze havens en luchthavens gebruikt worden om logistieke steun te verlenen in een oorlog waar de regering zogezegd niet bij betrokken wil zijn. Deze hypocrisie van de beleidsmakers werd dan ook op de korrel genomen tijdens de verschillende speeches. Vier sprekers kwamen aan het woord: Mischa Van herck, bestuurslid van SP.a Antwerpen en auteur van het Shipspotting-dossier, legde uit dat de oorlog tegen Irak niet kan doorgaan zonder de minstens passieve medewerking van de regering en hij deed een oproep aan het adres van de SP.a en Agalev om de nodige maatregelen te nemen zodat onze havens niet worden gebruikt voor een oorlog die niet de steun wegdraagt van de Belgische bevolking; Jamil, politiek vluchteling van Kashmir, fulmineerde tegen het Amerikaans imperialisme en de moorddadige effecten daarvan op de zogenaamde Derde Wereld; Roland Vanderbeke, ex-delegee bij RMT in Oostende riep op voor een syndicale boycot van het militaire transport in de havens; Erik Demeester klaagde de hypocrisie aan van de VS ten opzichte van Israël en spoorde aan tot de vorming van anti-oorlogscomité’s. De Ambrassband, een locaal progressief koperblazercollectief, zorgde voor de nodige animatie tussen de sprekers door, waarvoor onze uitdrukkelijke dank. Wie de sfeer van de actie wil opsnuiven, raden we aan de fotoreportage op onze website te bekijken.

Antwerps Anti-OorlogsComité opgericht!

Daar bleef het niet bij. Na de actie gingen we meteen over tot het oprichten van een Antwerps Anti-OorlogsComité (AAOC). Voor een 50-tal aanwezigen werd kort ingeleid waarom wij tegen de oorlog zijn en wat de redenen zijn voor de oorlog. Het was een enthousiaste vergadering met vele tussenkomsten vanuit de zaal. Het publiek bestond voornamelijk uit een mengeling van studenten en arbeiders. Het AAOC zal verder de Shipspotting-campagne gestalte geven en propaganda voeren rond de volgende eisen:

- Tegen de oorlog om olie en kapitalisme!

- Belgische havens wapenvrij!

- Voor een syndicale boycot van het militair transport in de havens!

- België uit de Navo, de Navo uit België!

- Stop het moordende embargo tegen Irak!

Meteen werd er een stuurgroep samengesteld bestaande uit een tiental aanwezigen, waaronder jongeren van verschillende scholen. Deze week komt de stuurgroep reeds voor de eerste keer samen en beginnen we met de mobilisatie voor de nationale betoging tegen de oorlog in Irak op 17/11/02. Het AAOC laat er geen gras over groeien. Zowel op de actie als op de vergadering waren een aantal jongeren uit andere steden aanwezig die, duidelijk geïnspireerd door ons werk, besloten over te gaan tot het uitdragen van anti-oorlogscomité’s buiten Antwerpen.

Solidair met het personeel van de sociale sector!

Diezelfde dag hadden de vakbonden van de sociale sector opgeroepen voor een betoging naar aanleiding van de besparingen op de SIF-gelden. Dit was meteen een reden voor het AAOC om weer tot actie over te gaan, mee op te stappen en haar solidariteit te betuigen met het personeel van de sociale sector. Hoewel de thema’s op het eerste zicht ver uit elkaar liggen, ligt eenzelfde logica aan de basis ervan. Immers, in de wereld kiest de grootste kapitalistische mogendheid, de VS, voor militaire repressie en onderdrukking, en is er geen geld voor het lenigen van de enorme sociale noden in de wereld. En in Antwerpen kiest men voor helikopterpatrouilles en voor de versterking van de politie in plaats van voor een sociaal beleid.

Word actief!

Heb je interesse om je medewerking te verlenen aan het AAOC of wil je zelf een anti-oorlogscomité oprichten op je school, werkplaats of in je buurt, neem dan contact op (e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon: 03/295.58.19). Wij hebben mensen met de nodige ervaring en een handleiding voor het oprichten van anti-oorlogscomité's beschikbaar.

Geen man, geen vrouw, geen cent voor deze oorlog!