S&V: na de ontmaskering, tijd voor de grote bezemzwiep
Een onderzoeksreportage en 40 minuten, zoveel was er nodig om het gehypte extreem-rechtse studentengroepje Schild & Vrienden (S&V) in het nauw te drijven. Dit is het uitgelezen moment om er een schepje bovenop te doen en extreem-rechts van de campussen te verjagen. Verkondig je anti-racisme luid en duidelijk. Strijd luid en duidelijk voor een socialistische samenleving, die de voedingsbodem van deze verwerpelijke groeperingen naar de vuilbak van de geschiedenis kan verwijzen.
Lees verder
De economische theorie van Marx en de toekomst van de marxistische economie
Lees verder
Hoe strijden tegen alle vormen van onderdrukking?
Racisme, homofobie, islamofobie, vrouwendiscriminatie, zijn allen vormen van onderdrukking die ondanks alle ‘vooruitgang’ blijven bestaan in onze maatschappij. Wat er ook was gewonnen aan rechten op deze vlakken, en het was dan nog ruimschoots onvoldoende, komt vandaag op de helling te staan. De laatste jaren is er op deze terreinen een tegenreactie op gang gekomen.
Lees verder
Klimaatchaos, het kapitalisme treft schuld
De temperaturen blijven stijgen en de kapitalisten kunnen enkel machteloos toekijken. In laatste instantie is hun systeem verantwoordelijk voor deze vernietigende chaos.
Lees verder
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • S&V: na de ontmaskering, tijd voor de grote bezemzwiep
  • De economische theorie van Marx en de toekomst van de marxistische economie
  • Hoe strijden tegen alle vormen van onderdrukking?
  • Klimaatchaos, het kapitalisme treft schuld

Over drie weken vind Marxisme 2018 plaats. Waarom moet je er deze keer (weer) bij zijn?

 

1 - Mei 68 met een Franse gastspreker. Jérôme Métellus is redacteur van het tijdschrift Révolution, van de zusterorganisatie van Vonk in Frankrijk. Alhoewel hij toen nog niet was geboren heeft hij een grondige kennis van het verloop van Mei 68. Jérôme zet de revolutionaire inhoud in het licht van Mei 68 en de lessen die we hieruit kunnen trekken. Ook zal hij ingaan op een mogelijke herhaling van een Mei 68 vandaag.

 

2 - 200 jaar Karl Marx. Precies op 5 mei vieren we de geboorte van de Duitse revolutionaire filosoof. Met de aangehouden economische crisis, het militaire opbod, het wereldwijd opflakkerend sociaal verzet blijven zijn ideeën ontzettend actueel. We organiseren een panelgesprek met Nick Deschacht over Het Kapitaal, André Gonsalis over de revoluties in Marx’ tijd en met Paulette Vermeersch over het leven en de strijd van Marx. Alle drie kunnen bogen op een grondige kennis van Marx gevoed door een jarenlange inzet in de klassenstrijd.

 

3 - De Marxwandeling. Op zondag 6 mei gaan we op zoek naar de plaatsen in Brussel waar Karl Marx, geschreven, gestreden en gefeest heeft. De jonge historicus Kyle Michiels en vakbondsmilitante Annick Hébrant leiden ons rond met onderbouwde commentaar door het Brussel van de revolutionairen van de 19de eeuw. Afspraak om 10u30 aan het Volkshuis van Sint-Gillis.

 

Zie ook onze FB pagina Marxisme 2018