De 10 rijkste mensen ter wereld hebben hun rijkdom meer dan verdubbeld sinds het begin van de coronaviruspandemie, terwijl meer dan 160 miljoen mensen in armoede zijn gedreven. Ongelijkheid doodt elke vier seconden één persoon, en de armen hebben vier keer meer kans om te overlijden aan COVID-19 dan de rijken. Dit staat allemaal in het onlangs verschenen Oxfam-rapport “Inequality Kills".

Lees het originele artikel hieroriginele artikel hier.

Van een gebrek aan toegang tot gezondheidszorg, tot extreme honger, tot de impact van klimaatverandering, steeds meer mensen sterven een gemakkelijk te voorkomen dood. Ondertussen schieten de superrijken zichzelf de ruimte in, luieren ze op luxe jachten en profiteren ze meedogenloos van de pandemie.

Net als Omicron is de 'miljardairsvariant' uit de hand gelopen en vormt hij een existentiële bedreiging voor de mensheid, tenzij dit zieke kapitalistische systeem volledig wordt ontworteld.

Marx schreef dat:

"Ophoping van rijkdom aan de ene pool tegelijkertijd ophoping van ellende, kwelling van zwoegen, slavernij, onwetendheid, wreedheid, mentale degradatie, aan de andere pool is."

Meer dan 150 jaar later heeft Oxfams rapport aangetoond dat deze woorden relevanter zijn dan ooit.

Het rapport toont aan dat ongelijkheid heeft geleid tot 21.000 extra sterfgevallen per dag sinds het begin van de pandemie. Hoewel een aanzienlijk deel van deze sterfgevallen te wijten is aan een gebrek aan toegang tot gezondheidszorg, komt ten minste een kwart door honger, en een toenemend aantal sterfgevallen wordt veroorzaakt door de nadelige effecten van klimaatverandering op arme gemeenschappen.

Het zwaarst getroffen zijn mensen uit ontwikkelingslanden, vrouwen, minderheidsgroepen en al degenen die reeds het meest kwetsbaar zijn onder het kapitalisme. Het rapport stelt dat, dankzij economische ongelijkheid, de pandemie:

“actief dodelijker, langduriger en schadelijker voor het levensonderhoud is gemaakt.”

Onderdrukking en imperialisme

In het rapport staat dat er in 2021 13 miljoen minder vrouwen aan het werk waren dan in het voorgaande jaar. 20 miljoen meisjes zullen volgens de verwachtingen nooit meer naar school gaan vanwege de druk die het coronavirus op armere huishoudens legt.

Geweld tegen vrouwen is ook dramatisch verergerd sinds het begin van de pandemie zoals het rapport uitlegt:

“Dat mensen in armoede, vrouwen en meisjes, en geracialiseerde groepen zo vaak onevenredig worden gedood of beschadigd, meer dan degenen die rijk en bevoorrecht zijn, is geen toevallige fout in de huidige dominante vorm van kapitalisme, maar een essentieel onderdeel ervan.”

Hoewel het zeker geen toeval is dat armen en onderdrukten onevenredig lijden, is het niet een bepaalde ‘vorm’ van kapitalisme die verantwoordelijk is.

Het is de aard van het kapitalisme om rijkdom in steeds minder handen te concentreren, en in zijn periode van seniel verval stort het de overgrote meerderheid van de mensheid in een steeds diepere barbaarsheid, te beginnen met de meest kwetsbaren.

Een belangrijke oorzaak van het hogere aantal sterfgevallen in arme landen is een gebrek aan toegang tot vaccins, als gevolg van het hamsteren door de imperialistische landen. De rijkste landen concurreerden tegen elkaar om de wereldwijde vaccinvoorraad op te slokken, hun bevolking te immuniseren en hun economieën te heropenen om de winst zo snel mogelijk te laten oplopen ten koste van de rest van de wereld.

Dit werd geholpen en gestimuleerd door grote winstgevende farmaceutische bedrijven, die erop gebrand waren hun winsten te maximaliseren door prioriteit te geven aan de hoogste bieders voor doses van het vaccin. De tragische impact van de ongelijkheid tussen arm en rijk op COVID-19-patiënten wordt duidelijk weerspiegeld in het Oxfam-rapport:

“Inkomensongelijkheid is een sterkere indicator of je aan Covid-19 sterft dan leeftijd. Miljoenen mensen zouden vandaag nog in leven zijn als ze een vaccin hadden gehad – maar ze zijn dood, hebben geen kans gekregen terwijl grote farmaceutische bedrijven de monopoliecontrole over deze technologieën blijven behouden.”

Het rapport beschrijft het “strategische racisme” van de heersende klasse, die:

“racisme als wapen heeft gebruikt om het vrijemarktfundamentalisme te bevorderen, om steun te krijgen voor een economisch systeem dat de macht van het publiek overnam en in private handen bracht.”

Het rapport beweert dat racisme is gebruikt om de vaccinproductie in ontwikkelde kapitalistische landen zoals de VS en Groot-Brittannië onder controle te houden, ondanks het feit dat er veel levensvatbare vaccinproductiefaciliteiten in Afrika en Azië zijn.

Het walgelijke gedrag van de imperialistische leiders legt zeker hun harteloze houding tegenover onderdrukte naties bloot. Het is ook duidelijk dat reactionaire politici in Europa en Amerika racisme uitbuitten als onderdeel van een ‘cultuuroorlog’, zoals bijvoorbeeld Donald Trump door leugens te verspreiden over het ‘China-virus’.

Maar de reden dat Afrika en Azië werden verhinderd om lokaal goedkopere vaccins te ontwikkelen, had weinig te maken met de racistische opvattingen van westerse politici, en veel meer met brute kapitalistische belangen.

Landen als de VS en Groot-Brittannië lobbyden namens hun grote farmaceutische kapitalisten om hun intellectuele eigendomsrechten op de COVID-19-vaccins te beschermen, om ervoor te zorgen dat ze konden worden uitgebuit voor de grootst mogelijke winst.

Daarom werden in 2020 pleidooien van vertegenwoordigers uit India en Zuid-Afrika bij de Wereldhandelsorganisatie, om af te zien van deze IP-beschermingen, genegeerd – met desastreuze gevolgen voor de hele wereld, zoals we zagen bij de opkomst van de nieuwste Omicron-variant.

Bovendien zou het afzien van IP-bescherming op de vaccins de instelling van privé-eigendom hebben ondermijnd en daarmee het hele bouwwerk van het kapitalisme zelf bedreigen.

Ondertussen hebben pogingen om de economische impact van de pandemie te verzachten de gapende kloof tussen de rijkste en armste landen nog vergroot tijdens de pandemie, onthult Oxfam.

Tijdens de pandemie heeft het Internationaal Monetair Fonds 107 leningen verstrekt aan enkele van de armste landen ter wereld, die allemaal gepaard gaan met ‘structurele aanpassingen’ (d.w.z. bezuinigingen) om de resulterende schuld af te lossen.

Naast het verder verlammen van deze toch al onderontwikkelde economieën, suggereert Oxfam dat bezuinigingen die door het IMF worden geëist om deze leningen af ​​te betalen, een ernstige verslechtering van "elke vorm van ongelijkheid" in ten minste 73 landen zal veroorzaken. Het imperialisme blijft deze landen dus in een kunstmatige staat van achterlijkheid houden.

Miljardairs 'hadden een geweldige pandemie'

Dit beeld van armoede en wanhoop voor miljoenen mensen wereldwijd kon niet verder verwijderd zijn van het dagelijkse leven van de superrijken in de wereld. Terwijl het inkomen voor 99 procent van de mensen daalde sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus, meldt Oxfam dat miljardairs "een geweldige pandemie hadden", waarbij elke 26 uur een nieuwe miljardair werd gecreëerd.

De gecombineerde rijkdom van de 10 rijkste mannen ter wereld is meer dan verdubbeld en groeide de afgelopen twee jaar met ongeveer 700 miljard dollar – een stijging van 1,2 miljard dollar per dag. De vermogenstoename van 's werelds miljardairs tussen maart 2020 en november 2021 was groter dan de voorgaande 14 jaar van groei bij elkaar. Het tempo waarmee rijkdom wordt opgepot in deze periode is ongekend in de hele voorgaande menselijke geschiedenis.

Het verspilde potentieel is onvoorstelbaar. Alleen al de winst die tijdens de pandemie door de 10 rijkste individuen wordt gemaakt, zou meer dan genoeg zijn om een ​​wereldwijde uitrol van vaccinaties te financieren, evenals gratis universele gezondheidszorg en sociale bescherming voor de hele wereldbevolking. Alleen al Jeff Bezos kan het zich veroorloven om iedereen op aarde te vaccineren met de winst die hij heeft gemaakt sinds de uitbraak van het coronavirus.

Toch is dit niet hoe deze parasieten hebben gekozen om hun kostbare tijd en geld te besteden. In plaats van hun geld te ‘verspillen’ door miljoenen levens te redden, hebben de megarijken de pandemie doorgebracht met meer luxe dan ooit tevoren. De afgelopen 12 maanden is de vraag naar dure producten zoals kaviaar, superjachten, privéjets, champagne en luxe horloges enorm toegenomen.

Luxe autofabrikant Rolls-Royce heeft gemeld dat 2021 de meest succesvolle periode was in de 117-jarige geschiedenis van het bedrijf. In een beschamende belediging van de slachtoffers van de pandemie zei Rolls-Royce CEO Torsten Muller-Otvos:

“Heel wat mensen zagen mensen in hun gemeenschap sterven aan Covid. Daardoor zijn ze gaan inzien dat het leven kort kan zijn, en dat je maar beter nu kunt leven.”

Voor de arbeidersklasse zou het idee om miljoenen uit te geven aan een luxe auto na het zien van de schrijnende dood van je goede vrienden of familie absurd zijn - maar dit is precies de mentaliteit van de megarijken, die hun hele leven hebben geprofiteerd van het lijden van anderen.

Een soortgelijke out-of-touch statement werd gemaakt door Carla Sora van Agriottica Lombarda, de grootste kaviaarboerderij in Italië, die onlangs zei:

"Mensen in lockdown wilden zich vermaken, en iedereen besloot geld uit te geven aan kaviaar."

Deze romantische visie van ‘iedereen’ schuilend in hun huizen, genietend van kaviaar en vreedzaam wachtend op he einde van de lockdown, zou ontroerend zijn, als het geen schandelijke belediging was voor degenen die hun baan verloren of het slachtoffer werden van huiselijk geweld of talloze andere ontberingen moesten onderaan tijdens de pandemie. Er kan geen beter manifest zijn om de parasitaire, rijke elite te onteigenen dan hun eigen woorden!

Geen oplossing onder het kapitalisme

Hoewel het rapport van Oxfam een ​​verbazingwekkend overzicht is van de impact die de wereldwijde ongelijkheid heeft, is het nog steeds niet in staat om een ​​oplossing te bieden die het fundamentele probleem aanpakt. Abigail Disney, achternicht van de beruchte uitbuiter Walt Disney en auteur van een voorwoord voor het rapport, beweert dat:

"Het antwoord op deze gecompliceerde problemen is ironisch genoeg eenvoudig: belastingen."

Het rapport komt tot gelijkaardige conclusies, namelijk een “eenmalige solidariteitsbelasting” gecombineerd met “progressieve uitgaven en belastingen”. De Amerikaanse senator Bernie Sanders tweette in reactie op het rapport ook dat regeringen "de rijken moeten belasten" en "in de arbeidersklasse moeten investeren".

Maar uiteindelijk is het idee dat kapitalistische regeringen zich gewoon een weg uit de ongelijkheid moeten banen via belastingen naïef. Ongelijkheid zit ingebakken in het kapitalistische systeem en is een fundamenteel onderdeel van het uitbuitingsproces; het genereren van winst dat de superrijken en de heersende klasse in staat stelt de controle te behouden. De kapitalistische klasse vragen om hun economische en sociale privileges weg te hervormen, is zoals verlangen van een zebra dat hij geen strepen meer zou hebben.

De enige manier om de miljoenen onnodige sterfgevallen door ongelijkheid te stoppen, is door de miljardairs te onteigenen en hun onrechtmatig verkregen winsten te gebruiken om de economie te plannen in overeenstemming met de behoeften van de samenleving. Het is de taak van de arbeidersklasse, niet van de burgerlijke regeringen of de elite van miljardairs, om dit verrotte systeem en de armoede en ongelijkheid die het creëert te beëindigen.