Over drie weken vind Marxisme 2018 plaats. Waarom moet je er deze keer (weer) bij zijn?

 

1 - Mei 68 met een Franse gastspreker. Jérôme Métellus is redacteur van het tijdschrift RévolutionRévolution, van de zusterorganisatie van Vonk in Frankrijk. Alhoewel hij toen nog niet was geboren heeft hij een grondige kennis van het verloop van Mei 68. Jérôme zet de revolutionaire inhoud in het licht van Mei 68 en de lessen die we hieruit kunnen trekken. Ook zal hij ingaan op een mogelijke herhaling van een Mei 68 vandaag.

 

2 - 200 jaar Karl Marx. Precies op 5 mei vieren we de geboorte van de Duitse revolutionaire filosoof. Met de aangehouden economische crisis, het militaire opbod, het wereldwijd opflakkerend sociaal verzet blijven zijn ideeën ontzettend actueel. We organiseren een panelgesprek met Nick Deschacht over Het Kapitaal, André Gonsalis over de revoluties in Marx’ tijd en met Paulette Vermeersch over het leven en de strijd van Marx. Alle drie kunnen bogen op een grondige kennis van Marx gevoed door een jarenlange inzet in de klassenstrijd.

 

3 - De Marxwandeling. Op zondag 6 mei gaan we op zoek naar de plaatsen in Brussel waar Karl Marx, geschreven, gestreden en gefeest heeft. De jonge historicus Kyle Michiels en vakbondsmilitante Annick Hébrant leiden ons rond met onderbouwde commentaar door het Brussel van de revolutionairen van de 19de eeuw. Afspraak om 10u30 aan het Volkshuis van Sint-Gillis.

 

Zie ook onze FB pagina Marxisme 2018