Trots kondigen we aan dat er een nieuwe blog is van de International Marxist Tendency in Nederland: Vonk. Vonk zal een marxistische analyse geven van de politieke gebeurtenissen in Nederland.

De toestand in Nederland is drastisch veranderd sinds de jaren '90, toen het nog bekend stond als een land van compromissen en geleidelijkheid, waar alles met een vreedzame dialog werd opgelost.

Sindsdien heeft Nederland de opkomst en de moord van de rechtse populist Pim Fortuyn meegemaakt, de opkomst van de links-reformistische SP als een partij die de Partij van de Arbeid heeft uitgedaagd, en de verschijning van de anti-islamitische demagoog Geert Wilders op het toneel.

Wat is de situatie veranderd!

Nederland is ook niet immuun voor de wereldwijde economische crisis. De werkloosheid zal naar 8 procent stijgen in 2010. De jeugdwerkloosheid zal 10 procent bedragen. Weg is de hoop dat Nederland aan de gevolgen van de recessie kon ontkomen.

Het Nederlandse kabinet bestaat uit een coalitie van christen-democraten en de Partij van de Arbeid (PvdA). De PvdA zit in een diepe crisis en ziet al haar steun verdampen. De verschuiving van de partij weg van de ideeën van het socialisme naar de rechterzijde heeft niet de resultaten gebracht waar de leiding op hoopte.

De links-reformistische Socialistische Partij (SP) heeft het grootste gedeelte van de PvdA's linkervleugel geabsorbeerd. De SP zelf propageert echter ook geen echte breuk met het kapitalisme. Ze stelt dat het kapitalisme 'hervormd' moet worden, maar dit utopische programma heeft zijn limieten. We strijden binnen de SP en de vakbonden voor een werkelijk socialistisch programma waarbij de banken, verzekeringsmaatschappijen en monopolies overgenomen worden, met compensatie enkel voor hen die dat nodig hebben.

Dit is de enige weg vooruit voor Nederland. Dit heeft helemaal niets te maken met de bail-outs en 'nationalisaties' van ABN AMRO en Fortis die door minister Wouter Bos zijn uitgevoerd. Deze nationalisaties waren alleen bedoeld om de rijke bankiers te redden, die hun miljoenenbonussen blijven krijgen, met het geld van de Nederlandse werkende mensen.

Een dergelijk socialistisch programma is wat Nederland nodig heeft, want de huidige 'linkerzijde' wordt geassocieerd met bureaucratie, carrièrisme, en een gebrek aan visie. Dit is de reden achter de opkomst van de rechtse demagoog Geert Wilders. Wilders' programma is anti-immigratie, anti-islamitisch en populistisch. De enige manier waarop Geert Wilders' invloed verminderd kan worden is door een werkelijk socialistisch programma naar voren te schuiven, in de plaats van de PvdA's rechts-reformisme en de SP's links-reformisme.

Nederland is echter een klein landje, en is voor een groot deel afhankelijk van ontwikkelingen in de wereldmarkt. Dat is de reden waarom socialisme alleen internationaal bereikt kan worden, en socialistisch Nederland verbonden moet worden aan een Socialistische Verenigde Staten van Europa en een Socialistische Wereldfederatie. Sluit je aan!

http://vonknederland.blogspot.comhttp://vonknederland.blogspot.com

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.