In de Duitse stad Wiesbaden kwamen in maart duizenden mensen op straat om te protesteren tegen de oorlog in Irak én om de oorlogszuchtigen in eigen land, voornamelijk burgerlijke politici, te veroordelen. Nu de massaprotesten stilliggen, voelen bepaalde reactionaire elementen uit het staatsapparaat zich sterk en slaan ze terug door de leiders van de anti-oorlogsactivisten te straffen.

Zo bijvoorbeeld Hans-Gerd Öfinger, redacteur van Der Funke, vakbondsmilitant en drijvende kracht achter de oorlogsbeweging te Wiesbaden sinds 2001. Hij kreeg een boete van 1250 Euro omdat hij opzettelijk een 'illegale' anti-oorlogsmanifestatie zou hebben georganiseerd en daarbij ook de zone met betogingverbod binnengedrongen is.

De waarheid is anders. De betoging ontstond spontaan op de speelplaats van een middelbare school, kameraden hoorden hiervan en boden hun hulp aan. Met hún auto, luidsprekers, pamfletten enzovoort, kreeg de actie structuur. Via gsm's belden de leerlingen met vrienden in andere scholen en de manifestatie ging van school tot school om de anderen op te pikken. Uiteindelijk was er zelfs een directrice van een lagere school die zich solidair met de actie verklaarde…

Volgens het politierapport gaat het echter om een niet-spontane actie, aangezien er zaken als luidsprekers en posters werden gebruikt en rondgedeeld. Hans wordt aangeduid als diegene die de onrust veroorzaakte en aanspoorde.

Het lijkt hier te gaan om een politiek gemotiveerde campagne tegen een 'oproerkraaier' en anti-oorlogsactivist. Niet verwonderlijk, aangezien de stad momenteel gedomineerd wordt door de rechtervleugel van de christen-democraten. Op dit ogenblik loopt een publieke solidariteitsactie met als eis de klacht tegen Hans te laten vallen. Laat het lokale departement van publieke orde (Ordnungsamt der Landeshauptstadt Wiesbaden) overstelpt worden met protestbrieven!

Je kan deze zenden naar:
Hans-Henning Pohlenz, Leiter des Ordnungsamtes der Landeshauptstadt Wiesbaden, Duitsland.
Fax: +49 611 313937
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De kopie en solidariteitsboodschappen kan je zenden naar Hans op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Fax: +49 611 406807
Dank bij voorbaat.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken