Als resultaat van de campagne Handen af van VenezuelaHanden af van Venezuela heeft het regionale congres van de FIOM-CGIL in Lombardije unaniem een resolutie gestemd in solidariteit met de Venezolaanse arbeiders en met de nieuwe vakbond UNT, terwijl ze “de corrupte bureaucratie van de CTV” verwerpen vanwege hun steun voor de staatsgreep tegen Chavez in 2002. De FIOM-CGIL is de belangrijkste vakbond die de Italiaanse metaalarbeiders organiseert, en Lombardije is de regio rond Milaan, waar de hoogste concentratie is van arbeiders in de industriĆ«le sector. Het congres telde meer dan driehonderd afgevaardigden, die meer dan 90.000 arbeiders vertegenwoordigen.

Resolutie gestemd op het congres van de FIOM-CGIL Lombardije

"Het congres van de FIOM-CGIL Lombardije volgt met bezorgdheid de dramatische situatie die de Venezolaanse arbeiders moeten doormaken. De moeilijke situatie waar het land gedurende de laatste jaren doorheen is moeten gaan, omvat de poging tot staatsgreep van 11 april 2002 en de lock-out van de bazen in december 2002, beide geleid door de voorzitter van de lokale werkgeversorganisatie, Carmona, en substantieel gesteund door de corrupte bureaucratie van de CTV.

"Daarom besloten de Venezolaanse arbeiders om in augustus 2003 een nieuwe vakbondsfederatie op te richten, de UNT, die vervolgens vervoegd werd door een toenemend aantal vakbonden van verschillende sectoren en die nu de meerderheid van de Venezolaanse arbeiders vertegenwoordigt.

"Gedurende de afgelopen maanden deden vertegenwoordigers van de UNT het moeilijke en geduldige werk van internationale tegeninformatie om de stilte en de leugens van de belangrijkste massamedia te doorbreken en bovenal om een netwerk van internationale banden te creƫren met alle vakbonden die vechten voor de rechten van de werkende mens.

"Het regionaal congres van de FIOM-CGIL Lombardije drukt zijn volledige solidariteit uit met de Venezolaanse arbeiders en de UNT, waarbij we de vakbond op nationaal niveau oproepen om permanente vakbondsrelaties ermee aan te gaan en om onze ervaringen uit te wisselen, wat voor beide organisaties vruchtbaar zal zijn en ons zal voorzien van een betere analyse en meer inzicht in de werkelijkheid."