Bij de start van het academiejaar aan de ULB, was het eventjes schrikken. De datingsite ‘Rich Meet Beatiful’, bood wel 'een heel bijzondere oplossing’ aan de studentes om hun hoge studiekosten te kunnen betalen. Via reclameborden werden ze aangezet tot een vorm van prostitutie waarbij jongere dames hun lichaam verkopen aan sugar daddy’s. Een walgelijke praktijk waarbij meestal jonge vrouwen ‘een nachtje doorbrengen tegen vergoeding met oudere, rijkere zakenmannen’.

 

Het is volgens ons méer dan schandalig dat deze vorm van prostitutie wordt gepromoot bij universiteiten. Deze reclame legt de vele donkere kanten van het kapitalisme bloot: De vrouwonvriendelijk waarbij vrouwen nog steeds worden gezien als lustobjecten; Het materialisme dat belangrijker wordt geacht dan liefde in (een zoektocht naar) een relatie; Het normaal vinden dat een vrouw zich moet prostitueren om de kosten van haar onderwijs te betalen; Het onderwijs in België dat het geld in de portemonnee van de studenten belangrijker vindt dan het stimuleren van hun doorzettingsvermogen, verstand en het kritisch denkvermogen.

Verhogingen inschrijvingsgeld

De promotie van prostitutie om de studiekosten te betalen toont aan dat de besparingen in het onderwijs en het verhogen van inschrijvingsgelden nefaste gevolgen hebben. Deze maatregelen dienen enkel om de rijkeren rijker te maken en om hun machtspositie in deze maatschappij te bestendigen. Zaken die de openbaarheid van de universiteit aantasten en zorgen dat een student niet beoordeeld wordt op zijn of haar vaardigheden maar op zijn of haar bankrekening. Studenten die het minder breed hebben, moeten oplossingen vinden om het universitair academiejaar te kunnen bekostigen. Dit doen ze via extra jobs, lenen of zelfs door zich te prostitueren.

Het is wel een goede reactie van de Brusselse staatsecretaris van Gelijke Kansen, Bianca Debaets (CD&V), om een klacht in te dienen bij het parket en van de burgemeester Philippe Close (PS) om zo'n reclameborden te verbieden in Brussel. Debaets haalt dan ook wel correct aan dat armere studentes eerder het slachtoffer zijn van zulke datingsites maar legt niet de link met de verhoging van inschrijvingsgelden. Noch doet Philippe Close dit in het artikel.(1)Enkel een klacht indienen bij het parket en het verwijderen van het reclamebord zal niet voldoende zijn om studentenprostitutie aan te pakken!

Deze problematiek ten gronde bestrijden kan enkel door een einde te maken aan de elitaire instelling van het onderwijs. We moeten streven naar universiteiten die gratis en toegankelijk zijn voor iedereen. Een universiteit waar het kritisch denkvermogen primeert boven het financiële! Een universiteit waar gelijkheid en diversiteit wordt gepromoot! Een universiteit waar vrouwen meer groeimogelijkheden kunnen krijgen om door te breken en carrière kunnen maken. Een carrière die niet afhankelijk mag zijn van keuzes die een vrouw wil maken in verband met een mogelijk gezin.

Om deze zaken waar te maken zal men verder moeten gaan dan de limieten van het kapitalisme. Dit kan enkel verwezenlijkt worden door het socialisme. Wanneer het kapitaal en de privileges van de rijken niet langer belangrijker zijn dan de maatschappelijke noden kunnen we het nodige geld pompen. in kwaliteitsvol onderwijs dat gelijke kansen biedt aan iedereen.

(1) http://www.knack.be/nieuws/belgie/sugardating-ook-brussel-verbiedt-billboards-staatssecretaris-debaets-dient-klacht-in/article-normal-905009.htmlhttp://www.knack.be/nieuws/belgie/sugardating-ook-brussel-verbiedt-billboards-staatssecretaris-debaets-dient-klacht-in/article-normal-905009.html