Bolivia-actie tegen VS-inmenging in BrusselZeker honderd actievoerders verzamelden voor de VS-ambassade verleden vrijdag.  De onmiddellijke aanleiding was het protest tegen de centrale rol die de VS speelt in de gewelddadige poging voor de omverwerping van de linkse regering in Bolivia. Ook de recente onthulling van een nieuwe militaire samenzwering tegen de Venezolaanse president Hugo Chavez werd op de korrel genomen. Meer algemeen was het ook een steunactie voor de revoluties in beide landen.

De kern van de campagne Handen Af van Venezuela in Brussel nam tien dagen geleden het initiatief voor een meeting waar dertig mensen opdaagden. Hier werd beslist om samen met talrijke andere organisaties op te roepen voor de actie voor de VS-ambassade.  Er werd dan ook een  Belgisch Solidariteitscomité met Bolivia opgericht. Naast de vele latino’s op de actie viel vooral de studentengroep van de Franstalige universiteit ULB op. De dag ervoor was een groep van HAV pamfletten gaan uitdelen en plakken op de campus. Wat een verrassing om te zien dat het pamflet al was rond geplakt door anonieme studenten! De plaatselijk actiegroep die aan de basis lag van een massamobilisatie voor de mensen zonder papieren (de CAS)  werd ook betrokken evenals de lokale ATTAC -groep.

De succesvolle actie werd afgesloten met twee toespraken. Erik Demeester van de campagne HAV legde uit hoe de rechterzijde in Bolivia een gewelddadige coup heeft proberen te forceren. Voorlopig en op korte termijn is de dreiging van een staatsgreep geweerd. Evo Morales is echter voor de zoveelste keer gestart met onderhandelingen met de rechtse oppositie. De achterban ziet het echter anders en is met massamobilisaties begonnen en vraagt wapens om zich te verdedigen tegen de geweldplegingen van de uiterst-rechtse milities. Zowel in Bolivia als in Venezuela zullen de rechterzijde en de oligarchie zich nooit neerleggen bij deze linkse regering.  Daarna sprak Marcelo Estrada, een militant van de Boliviaanse MAS. Opvallend was dat hij de onderhandelingen tussen regering en oppositie analyseerde als een nieuw manoeuvre van de rechterzijde om tijd de winnen.

Hij beschreef de oppositie als ‘fascistisch’ die niet terug schrikt voor massamoorden zoals in Pando. Ook hekelde hij het Boliviaanse gerecht dat de ‘intellectuele auteur’, de prefect van het departement,  van deze massamoord wenste vrij te laten. Zijn toespraak werd  – vriendschappelijk – onderbroken door de slogan ‘El pueblo armado, jamas sera aplastado’ (Het bewapende volk zal nooit verpletterd worden).  Marcelo bedankte iedereen voor de zo belangrijke solidariteit.  Al bij al een zeer geslaagde actie.

Bolivia-actie tegen VS-inmenging in Brussel

Bolivia-actie tegen VS-inmenging in Brussel

Bolivia-actie tegen VS-inmenging in Brussel