Verschillende Vlaamse kranten stelden de afgelopen week dat, volgens de Venezolaanse president Hugo Chavez, de Verenigde Staten de aardbeving in Haïti zouden veroorzaakt hebben met een nieuw ‘tektonisch wapen’. Bij nader inzien bleek er van dit bericht niets te kloppen.

De manier waarop journalisten berichten overnemen zonder de minste controle, is verbazingwekkend. Maar het feit dat zo een overduidelijke kwakkel ook nog eens geloofd wordt, zelfs door mensen die op andere terreinen nochtans kritisch ingesteld zijn, kan niet anders dan beangstigend genoemd worden.

De genese van een kwakkel

Wat is de basis voor dit nieuwsbericht? Op geen enkel moment heeft Hugo Chavez zelf iets over deze kwestie gezegd. De bron voor het bericht is een post op de website van de Venezolaanse TV-zender Vive. Het ging om een anonieme post, door iemand die zichzelf ‘patria grande’ noemt, waarin beweerd wordt dat volgens een rapport van het Russische leger de aardbeving een gevolg zou zijn van militaire testen van de VS. Zoals iedereen, weet: er lopen wel meer mensen rond die spoken zien en onzin posten, ook op Belgische websites (vooral op De Standaard trouwens, maar soit). Maar de Spaanse krant ABC ging op een toch wel zeer bijzondere manier om met deze post. Zij publiceerden in hun krant een artikel dat begint met “In een persbericht gepubliceerd op de website van de Venezolaanse zender Vive TV, stelt de Venezolaanse regering in haar gebruikelijke paranoia dat de aardbeving in Haïti…”. Er was echter helemaal geen persbericht. Er was alleen een anonieme post. En zelfs in die post was er nergens sprake van enig standpunt vanwege de Venezolaanse regering. De volgende stap in het ontstaan van de kwakkel is de overname van het ABC-bericht door andere journalisten, die er op hun beurt een schepje bovenop doen.

Laat ons bijvoorbeeld eens het bericht herbekijken dat vorige week verscheen in “onze” media. We nemen het volledige bericht over uit het Belang Van Limburg. De berichten in de andere kranten waren bijna identiek. Er is overigens geen enkele zin in dit bericht die achteraf blijkt te kloppen.

HBVL (22/1):Chavez: "V.S. veroorzaakte aardbeving Haïti"

De Venezolaanse leider Hugo Chavez zegt dat de Verenigde Staten achter de aardbeving in Haïti zitten. Volgens de man zou de Amerikaanse marine op het eiland een experimentele wapentest hebben gedaan. Aan de Spaanse krant ABC vertelt Hugo Chavez dat de aardbeving in Haïti een opgezet plan is. De Verenigde Staten zouden volgens hem beschikken over een tektonisch wapen dat grote aardschokken kan veroorzaken. De V.S. zouden dit wapen getest hebben om te kijken of het sterk genoeg zou zijn om Iran te vernietigen. Want dat is hun definitieve doel, aldus Chavez.

Gazet Van Antwerpen

Eerder zei de leider al dat het Amerikaanse leger plunderaars in Haïti doodschiet en het land militair bezet”.

Deze journalist doet er een schepje bovenop door het verzinsel in de mond van Chavez zelf te leggen en door te beweren dat Chavez het zelf gezegd heeft aan de krant ABC. Zo van: “we vermelden een bron, dus zal het wel kloppen en zo geven we dit eigenlijk bijzonder vreemd verhaal toch een zekere geloofwaardigheid”. Is dit journalistiek? Laat ons niet lachen.

Af en toe een kwakkel is natuurlijk onvermijdelijk. Maar dit soort ‘berichtgeving’ is geen toevallige fout. De fouten in de berichtgeving over Venezuela stapelen zich al jaren op. Ze zijn ondertussen niet meer te tellen. Deze kwakkels zijn niet anders dan de concrete manifestaties van een propagandastroom. De achterliggende reden daarvoor is het feit dat de sociale hervormingen die de voorbije jaren werden doorgevoerd in Venezuela, indruisen tegen de belangen van de Venezolaanse oligarchie en tegen de economische belangen van de VS.

Wat zei Chavez dan wel over Haïti?

Net zoals in andere landen, startte in Venezuela meteen na de aardbeving een humanitaire hulpcampagne. Daarbovenop lanceerde Chavez het voorstel voor 100 miljoen dollar financiële steun vanwege de ALBA-landen voor structurele hulp aan Haïti. En enkele dagen geleden werden de volledige schuld kwijtgescholden die Haïti heeft uitstaan bij Venezuela. Vreemd genoeg lazen we dit in geen enkele Vlaamse krant.

In geen enkele Vlaamse krant? Toch wel. Eén kleine krant blijft moedig weerstand bieden aan de overweldigers. Lees dus Vonk! Neem vandaag nog een abonnement en steun de kritische en socialistische pers. Meer info lees je hier.

 

 Het Laatste Nieuws

 

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken