De Boliviaanse politie arresteerde studentenactivist Cesar Zelada uit Peru. Cesar is een medewerker van de linkse Peruviaanse organisatie Socialistische Linkse Kracht (FIS). Hij kwam als lid van een delegatie Peruviaanse studenten van de universiteit van Puno, die deelnam aan een meeting met de jongerenorganisatie van de COB (de grootste vakbondsfederatie van Bolivia). In die hoedanigheid werd hij op 13 september gearresteerd met enkele andere studenten van Bolivia en Peru.

Wij verwerpen de valselijke beschuldigingen van de Boliviaanse politie die beweert dat kameraad Cesar Zelada ‘subversieve activiteiten’ uitvoerde en dynamiet bij had om een lokaal TV station op te blazen. We verwerpen ook de beschuldiging dat Cesar onderdeel vormt van een ‘terroristische groep’. Integendeel, Cesar en de andere studenten die bij hem waren op dat moment, waren daar uit solidariteit met de Boliviaanse studenten en om de vrije meningsuiting van de Boliviaanse studenten te verdedigen tegen de repressieve maatregelen van de staat

De autoriteiten uiten deze beschuldigingen om juist deze repressieve houding tegenover de heldhaftige strijd van de studenten te rechtvaardigen. Met onze kameraad willen ze een voorbeeld stellen om de andere studenten te intimideren en te doen gehoorzamen.

Het laatste nieuws dat we ontvingen over zijn situatie is verontrustend. Hij verblijft in de gevangenis van San Pedro (La Paz), in isolatie maar wel tussen gewone gevangenen. Op die manier proberen ze de moreel van onze kameraad te breken. De verantwoordelijke procureur is gekend om zijn hevig anticommunisme en standpunten pro-regering. Cesar heeft enkel een pro deo advocaat die geen expert is in zaken van ‘terrorisme’ en ‘subversie’, waarvan de staat hem ten onrechte beschuldigt. Dat zijn de typische beschuldigingen waarmee reactionaire regeringen over heel de wereld mensen willen discrediteren die ingaan tegen de privileges van de rijken en machtigen.

Wij houden de Boliviaanse autoriteiten dan ook verantwoordelijk voor het persoonlijk welzijn van Cesar Zelada, terwijl hij in hechtenis blijft. We eisen dat hij onmiddellijk wordt vrijgelaten zonder vervolging.

Wij vragen alle studenten-, mensenrechten-, arbeidersorganisaties en individuen om de vrijlating van Cesar Zelada te eisen. Je kan protestboodschappen sturen naar:
Presidencia de la República (Carlos Mesa): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Ministerio de Gobierno, Dr Saúl Lara Torrico: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
El Viceministro del Interior: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zend ook een kopie naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken