Sinds de overwinning van Hugo Chavez bij de presidentsverkiezingen van 3 december is de Bolivariaanse revolutie verder naar links opgeschoven. De goedkeuring van de zogenaamde ‘volmachtenwet’ die de nationalisatie van sleutelindustrieën moet mogelijk maken, de oprichting van de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela, de opmerking van Chavez over Trotski en de permanente revolutie , de bezetting van Sanitarios Maracay zijn allemaal tekens van een groeiende radicalisering.

Op hetzelfde moment is er een enorme dorst naar ideeën, een passie voor discussie overal in de maatschappij maar in het bijzonder bij de revolutionaire basis. Een paar weken geleden huldigden de arbeiders van Inveval (bedrijf gerund onder arbeiderscontrole) hun Bolivariaanse Arbeidersuniversiteit ‘Jesus Rivero’ in.

Maar het is ook nu dat de reformisten en andere rechtse elementen in de beweging proberen verwarring te zaaien, de inhoud van het socialisme van de 21ste eeuw willen verwateren, zich verzetten tegen een echte uitoefening van de arbeiderscontrole en het initiatief van de massa’s blokkeren.

De Revolutionaire Marxistische Stroming (Corriente Marxista Revolucionaria of CMRCorriente Marxista Revolucionaria of CMR), de Venezolaanse organisatie van de International Marxist Tendency, is actief in de arbeidersbeweging en onder de Bolivariaanse massa’s. De CMR verdedigt een programma van arbeidersdemocratie en socialistische planning van de economie. De CMR heeft beperkte krachten maar speelde reeds een sleutelrol in de oprichting van de het Revolutionaire Front van Bezette Bedrijven (FRETECO) en in de bezetting van Sanitarios Maracay, een bedrijf dat de productie herstart heeft onder arbeiderscontrole. De invloed van de ideeën van de CMR reiken ver buiten haar numerieke sterkte.

Wij vragen aan alle internationalisten en revolutionairen overal ter wereld om de kameraden van de CMR te steunen. Daarom doen we deze oproep voor giften waarmee de CMR zich een drukpers kan aanschaffen. Een revolutionaire organisatie heeft immers ook een eigen apparaat nodig, zeker in een land waar de meeste drukkers zeer onvoorspelbaar zijn. De aankoop van die drukpers moet het mogelijk maken het tijdschrift van de CMR, El Militante, regelmatiger uit te brengen, net zoals pamfletten en brochures die antwoorden kunnen geven aan de meest dringende noden van de revolutionaire beweging.

Aarzel dus niet om zo snel mogelijk een financiële bijdrage te storten op 001-1370273-30 met vermelding ‘steun CMR’.

Tijdschrift Vonk

Vonk layout 315 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken