Volgens de organisatoren marcheerden 1,5 miljoen mensen op zondag 16 juli door de straten van Mexico stad. Daarmee wilden ze protesteren tegen de fraude in de presidentsverkiezingen van 2 juli. Dit was het hoogtepunt van de nationale mars waartoe de presidentskandidaat van de PRD, Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO), had opgeroepen. Ze eisen een volledige hertelling van de stemmen, “stem per stem, stembureau per stembureau”. Zelf volgens de politie, die 1,1 miljoen mensen telde, was dit een van de grootste betogingen uit de Mexicaanse geschiedenis.

De betoging ging van het Nationaal Antropologie Museum tot het grote Zocaloplein. Zocalo was echter al volledig gevuld zelfs nog voor de mars vertrok. Honderdduizenden mensen vulden de straten van het stadscentrum en konden niet meer op het hoofdplein komen. Velen waren uit hun regio woensdag vertrokken met de bus, de auto, trucks. De stemming was heel radicaal met slogans zoals “Als we Calderon krijgen, dan is het revolutie”. AMLO zei dat dit slechts het begin was van een campagne van burgerprotest, inclusief het opzetten van kampen aan de instellingen in elk van de 300 kiesdistricten, het oprichten van een nationaal comité om de mobilisatie te coördineren en de oproep voor een nieuwe nationale mars in de hoofdstad op 30 juli, waarbij ze mikken op twee keer zoveel aanwezigen.

In mediaverslagen kunnen we de vastberadenheid van de massa van gewone werkende mensen en boeren lezen. “De mensen zijn echt kwaad. We zullen niet gewoon naar huis gaan. We gaan gewoon door totdat hij president is,” verklaarde Francisco Benavides, een boer. Een oud vrouwtje stelde: “We zijn het beu dat de rijken steeds hun zin krijgen en de armen bestelen, we zullen niet toelaten dat ze deze verkiezing stelen.” De betoging van zondag markeert een belangrijk punt in de strijd tegen de fraude. Die strijd kan niet enkel met wettelijke middelen gewonnen worden, maar wel met massamobilisaties in de straten. Die moeten leiden tot een algemene 24-urenstaking, zoals de kameraden van de marxistische stroming MilitanteMilitante argumenteren. Indien zoals AMLO zegt “een kleine groep geprivilegieerde mensen” de verkiezing hebben gestolen via het gebruik van “listen en geld”, dan kunnen die enkel verslagen worden door de gemeenschappelijke actie van arbeiders en boeren.

De Mexicaanse heersende klasse staat nu voor een groot probleem. Dit zijn de slechtst mogelijke omstandigheden om het programma dat ze nodig hebben uit te voeren. De vorige PAN-regering van president Fox wal al niet in staat om hun grote contrahervormingen (privatisering van olie en energie, vernietiging van het pensioenstelsel en ‘hervorming’ van de arbeidswetgeving) door te voeren wegens massale oppositie. Een regering onder Calderon, in de ogen van vele mensen een onwettelijke regering, zal nog minder in staat zijn dergelijke maatregelen door te drukken.

Ze zijn echter nog steeds bang van een overwinning voor AMLO. De reden is juist hetgeen we zondag en de afgelopen twee weken zagen: de massa van arbeiders en boeren die AMLO steunen doen dit omdat ze een fundamentele verandering in hun levensomstandigheden willen. Als AMLO aan de macht komt op basis van zo’n golf van woede en verwachtingen, dan zal hij onder enorme druk van onderuit staan. De beweging zou verder kunnen gaan dan wat hij zelf aanvankelijk in gedachten had. De crisis van het Mexicaanse kapitalisme heeft een situatie gecreëerd waarin alles wat de heersende klasse doet, verkeerd zal zijn. Ze zullen de huidige crisis willen ontmijnen, een beslissing van het tribunaal uitstellen, misschien een gedeeltelijke hertelling toelaten, proberen de beweging uit te putten door geen beslissing te nemen tot eind augustus… en ze zullen daar misschien zelfs in slagen. Maar de periode die Mexico nu is binnengestapt, is er een van verhoogde confrontatie tussen de klassen, een periode waarin arbeiders en boeren belangrijke lessen zullen leren en hun beste revolutionaire tradities hervinden.

Foto’s zie hierhier
Lees hierhier een Engelstalig verslag van de tussenkomst van onze Mexicaanse kameraden in de week die voorafging aan de monsterbetoging.