De orkanen Gustav en Ike hebben lelijk huis gehouden in Cuba. Dankzij de massale en goed georganiseerde preventiemaatregelen - 2,7 miljoen mensen werden tijdelijk geëvacueerd naar veiliger oorden, 160.000 mensen namen taken op in de burgerbescherming - lieten slechts 7 Cubanen het leven. Maar de verwoestingen zijn desastreus. Nadat Gustav in het westen van het land enorme vernielingen aanrichtte, raasde amper een week later Ike over de rest van het land. Meer dan 500.000 woningen hebben schade opgelopen. 100.000 ervan zijn volledig vernield. Veel oogsten hebben zware schade opgelopen. In de provincie Las Tunas bijvoorbeeld is 90% van de oogst verloren. De totale schade beloopt meer dan 4 miljard dollar, dat is 10% van het BNP.

Maria del Carmen 'Maru' Rodriguez is algemeen secretaris van de gezondheidsvakbond SNTS, waar dit jaar de opbrengst van de paaseitjescampagne naartoe ging. Ze vertelt ons, telefonisch vanuit Havana, dat ook de gezondheidssector zwaar is getroffen. "Heel wat hospitalen en poliklinieken zijn ernstig beschadigd, vooral in het oosten van het land. Maar we doen ons best om de medische dienstverlening overal zo goed mogelijk verder te zetten." Ook vakbondslokalen zijn getroffen, zegt Maru. In Matanzas is het vakbondskanstoor bijna volledig ingestort.

Ondanks deze enorme tegenslag blijven de Cubanen niet bij de pakken zitten. "Wij zijn solidair onder mekaar", vertelt Maru. "Mijn eigen huis is onder water gelopen, maar zoveel Cubanen zijn er veel slechter aan toe. Gelukkig hebben we een overheid die direct alle nodige maatregelen heeft genomen voor hulpverlening en wederopbouw."

"Jullie solidariteit is voor ons een hart onder de riem", zegt Maru. "Ik wil jullie nog eens bedanken voor de financiële steun met jullie paascampagne. Het inrichten van een vormingslokaal voor de vakbond in Camagüey vordert goed, maar die provincie heeft nu juist zwaar geleden onder de orkaan Ike. De internationale solidariteit is voor ons enorm belangrijk in momenten als deze. Het is ook een sterke morele steun te weten dat we er niet alleen voor staan"

Initiatief Cuba Socialista (ICS) wil de Cubaanse inspanningen voor wederopbouw ondersteunen. Jij ook? Je kan een bijdrage storten op rek. nr. 001-1951388-18 van Geneeskunde voor de Derde Wereld vzw, met vermelding "Cuba - orkaan". Giften vanaf 30 euro op jaarbasis zijn fiscaal aftrekbaar.

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken