Première van ‘No Volveran - The Venezuelan Revolution Now’

Filmhuis Klappei, Klappeistraat 2, 2060 Antwerpen, vrijdag 9 mei 2008 om 20:00 uur.

Inkom: 5 euro

De film wordt voorafgegaan door een korte inleiding en is voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.

(De Klappeistraat is een zijstraat van de Lange Beeldekensstraat op wandelafstand van het Centraal Station)

Op www.klappei.bewww.klappei.be staat een stratenplan

Reserveren kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0472/49.69.28

(plaatsen zijn beperkt)

No Volveran - The Venezuelan Revolution Now'

Van de makers van de Hands-Off-Venezuela-film ‘Solidarity' en de kortfilmreeks over Sanitarios Maracay vertonen we ‘No Volveran - The Venezuelan Revolution Now', een boeiende documentaire over de Venezolaanse revolutie. Tijdens dit diepgravend onderzoek passeren de presidentsverkiezingen van december 2006, verschillende volksbuurten en meerdere bedrijven onder arbeiderscontrole de revue.

Aan de hand van onder andere interviews wordt duidelijk waarom er een beweging aan de gang is om het kapitalisme omver te werpen, wat het socialisme van de 21ste eeuw is en hoe het mensen hun levens veranderd. Plaatselijke activisten tonen ons hun buurten om te bewijzen hoe moeilijk het leven is voor de armen in de steden. Bewoners vertellen hoe ze dagelijks streden tegen armoede, misdaad en brutaliteiten vanwege de politie. Ze voelden zich verlaten door voorgaande regeringen en wanneer ze zich probeerden te organiseren, werden ze dikwijls onderdrukt. Een trotse medewerkster van een buurtcentrum laat ons kennismaken met de nuttige activiteiten die nu doorgaan in wat voorheen een politiebureau was. Ze geeft een verbijsterend relaas van hoe de omwonenden samenwerkten om de politie uit het gebouw te drijven en het te bezetten.

Verder zien we hoe een internationale delegatie van Hands Off Venezuela verschillende bedrijven onder arbeiderscontrole bezoekt, waaronder de sanitairfabriek Sanitarios Maracay. We zijn getuige van de strijd die deze arbeiders voeren voor volledige nationalisatie onder arbeiderscontrole. De film toont hoe de arbeiders gezamenlijk en democratisch beslissingen nemen en zichzelf organiseren. Ze vertellen hoe ze werden uitgebuit door de baas die in 2002 de staatsgreep tegen Chavez steunde. Verder krijgen we te zien hoe alternatieve media zoals CatiaTV en Radio Negro Primero door de gemeenschap zelf worden beheerd en uitgebouwd. Dit en nog veel meer toont op een manier alsof je er zelf bij was waarom Venezuela een symbool van bevrijding is geworden tot ver buiten de grenzen van het land. Dit moet je zeker gezien hebben!

Na de vertoning kan nog worden nagepraat bij een glas in de foyer. Ook zullen allerhande publicaties en andere documentaires op DVD-formaat ter beschikking zijn.

Meer info (Engelstalig) op: www.handsoffvenezuela.orgwww.handsoffvenezuela.org

 

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken