Zoals u al wel zal weten, is er in Mexico op grote schaal fraude gepleegd om te zorgen dat de kandidaat van de PRD, Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO), niet president kan worden. Die schandalige fraude is al elders uit de doeken gedaan (lees bijvoorbeeld narconewsnarconews).

Het is duidelijk dat de Mexicaanse heersende klasse, en die van de VS, heel bezorgd waren, niet zozeer over Lopez Obrador zelf maar eerder over de massabeweging van arbeiders en boeren die zijn overwinning zou kunnen uitlokken. De laatste maanden ging de strijdbaarheid van de werkende klasse in stijgende lijn. Er was bijvoorbeeld de strijd van de mijnwerkers en de staalarbeiders om hun arbeidsomstandigheden en vakbondsautonomie te verdedigen. Of de bittere strijd van de leerkrachten in Oaxaca. Dit leidde tot het uitroepen van een nationale werkonderbreking op 28 juni, die echter werd afgeblazen omdat AMLO dit had gevraagd aan de vakbonden.

Massa's in actieVan zodra de details van de fraude bekend geraakten, gingen de massa’s overal over tot actie. Er waren spontane volksvergaderingen, bijeenkomsten, piketten bij de kiesbureaus en onmiddellijke betogingen, zoals degene in Puebla met 1.500 mensen. De heersende klasse zet enorme druk op AMLO om de resultaten te aanvaarden waarbij ze hypocriete oproepen doen om de ‘democratie’ te respecteren enzovoort. Calderon, de kandidaat van de PAN, ging zover dat hij een regering van nationale eenheid voorstelde waarin Lopez Obrador opgenomen zou worden. De druk van de massa’s werd echter steeds groter, waardoor AMLO voor 8 juli een ‘informatievergadering’ bijeenriep op het centrale Zocaloplein in de hoofdstad. Meer dan een half miljoen mensen kwamen opdagen (zie foto’s). Sommigen kwamen met hun vakbondsspandoeken. Dit toont hoezeer de PRI, de partij die de Mexicaanse politiek meer dan 70 jaar domineerde, is ingestort. Ze zijn nu zelfs hun controle over de vakbonden kwijt. Zelfs de vakbondsfederatie CROC, die steeds sterk gecontroleerd werd door de PRI, was op 8 juli aanwezig onder haar eigen vlag.

Lopez Obrador deed daar een concrete oproep tot actie, om comités te organiseren en voor een nationale mars die vandaag woensdag 12 juli moet vertrekken vanuit de 300 kiesdistricten over heel het land naar de hoofdstad. Op zondag 16 juli zou deze dan eindigen in een massabetoging op het Zocaloplein. Er hangt een sfeer die aanzet tot actie.

Massa's in actieOnze kameraden van de Mexicaanse marxistische stroming MilitanteMilitante hebben zich met veel energie in de verkiezingscampagne en in de eerste fase van de campagne tegen de fraude geworpen. Ze hebben op grote schaal pamfletten verspreid, vergaderingen bijeengeroepen in de volkswijken en de universiteiten, speciale edities van hun blad uitgebracht enzovoort. Van zodra de verkiezingen voorbij waren en het eerste nieuws over de fraude binnensijpelde, produceerde Militante een nieuwe editie van hun blad, dat in drie à vier dagen zijn oplage van 800 exemplaren uitverkocht. Op de massabijeenkomst van 8 juli was een speciale tweede editie van opnieuw 800 exemplaren onmiddellijk uitverkocht. Op het einde van de bijeenkomst riepen onze kameraden mensen op om comités tegen de fraude te vervoegen. Meer dan 600 mensen gaven hun naam en adres. Diezelfde ochtend spraken kameraden van Militante 800 mensen toe op een protestactie die ze zelf hadden bijeengeroepen aan het Federaal Electoraal Instituut.

De stemming is snel aan het radicaliseren. Het is onmogelijk exact te voorspellen hoe deze beweging zich zal ontwikkelen en wat ze zal bereiken. De Mexicaanse kameraden van de Internationale Marxistische Stroming (International Marxist Tendency) hebben heel goed gereageerd. Gisteren printten ze een nieuwe editie van hun blad, deze keer op 2.000 exemplaren. Een volgende editie van 4.000 exemplaren is al gepland voor de betoging van zondag, samen met 50.000 pamfletten. De enorme interesse in marxistische analyses en het blad Militante is slechts een kleine indicatie van de dorst naar ideeën onder Mexicaanse arbeiders en jongeren. Ze zijn het beu, om het met de woorden van een vrouw op Zocalo uit te drukken, dat “de rijken steeds hun zin krijgen”.

Onze kameraden hebben nu opgeroepen tot een open bijeenkomst op het Zocaloplein vrijdag 14 juli en voor een organisatiebijeenkomst op zaterdag om alle verschillende comités te coördineren. De belangrijkste ideeën die Militante benadrukt, zijn enerzijds de noodzaak om zich te organiseren tegen de fraude en anderzijds dat die enkel kan verslagen worden door massale actie in de straat (op dezelfde manier als vorig jaar de poging is verslagen om AMLO niet als kandidaat te laten opkomen), inclusief een algemene 24-urenstaking van de vakbonden.

Wij vragen alle linkse activisten in heel de wereld om de ontwikkelingen in Mexico van nabij te volgen en zullen deze op onze websites MilitanteMilitante en In Defence of MarxismIn Defence of Marxism dagelijks opvolgen.

  • Stuur protestboodschappen naar Mexico en naar regeringen die de rechtse kandidaat Calderon al hebben erkend (zoals de VS, Spanje, Groot-Brittannië en andere). Stuur een kopie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., prd_méDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • Komende vrijdag zullen er in verschillende landen al piketten zijn aan de Mexicaanse ambassades en consulaten. Details volgen op onze websites. Voor België contacteer Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • De gebeurtenissen in Mexico maken deel uit van de revolutionaire golf die over Latijns-Amerika slaat. Het is noodzakelijk dat activisten van de arbeiders- en jongerenbeweging over heel de wereld de solidariteit organiseren.