Op 2 december zal een volksraadpleging zich uitspreken over de nieuwe wijzigingen aan de grondwet in Venezuela. Dit zijn de meest cruciale hervormingen:

  • De wekelijkse arbeidsduur vermindert van 44 uur naar 36 uur per week
  • Arbeiders-, boeren- en studentenraden worden ingevoerd in de bedrijven, op het platteland en in het onderwijsstelsel
  • Oprichting van een sociaal stabiliteitsfonds voor kleine zelfstandigen
  • Voorrang van het sociale eigendom op het private eigendom
  • Het grootgrondbezit wordt afgeschaft

Centraal staat de overdracht van meer macht rechtstreeks naar het volk. De grondwetswijziging wordt voorgesteld als een stap in de richting van het ‘socialisme van de 21ste eeuw'. Met de woorden van Hugo Chavez: "De grondwetsverandering dient om het oude, uitbuitende kapitalisme te laten sterven en geboorte te geven aan een nieuwe staat." Deze veranderingen verdienen de steun van elke progressieve persoon in Venezuela en dus ook in België.

De rijke klassen, de rechterzijde, het patronaat en de hoge top van de Kerk zien dat echter anders. Niet alleen veroordelen ze deze hervormingen, ze organiseren hier ook protest tegen. Vooral de ‘gouden jeugd' van de privé-universiteiten komt hiertegen op straat. Geen probleem op zich. Maar de rechterzijde, ongetwijfeld met de steun van de CIA, organiseert eveneens grootschalige sabotage van de economie en destabiliseert het land. Kunstmatige voedselschaarste is nu schering en inslag. Ook worden er gewelddaden gepleegd zoals het vernietigen en afbranden van de lokalen van de linkse studentenverenigingen van de Centrale Universiteit in de hoofdstad.

Een voormalige minister van landsverdediging, Baduel, nu gepensioneerde generaal, riep zelfs op tot een staatsgreep van het leger indien het volk de herziening van de grondwet goedkeurt. Tot zover het democratische gehalte van de oppositie. Net zoals in de rest van de wereld distilleren de Belgische media een regelmatig portie venijn tegen Hugo Chavez en de grondwetsherziening. Leugens en vervormingen van de waarheid schuwen ze niet, dikwijls gewoon door kritiekloos standpunten van CNN en andere media over te nemen. Dit maakt deel uit van een plan om Venezuela internationaal te isoleren en de publieke opinie tegen de revolutie te keren.

Daarom roept de campagne ‘Handen Af van Venezuela' op tot een actie daags na het referendum. Hiermee willen we tonen dat in België eveneens steun bestaat voor de Bolivariaanse Revolutie. We steken op deze manier ook een hart onder de riem van het Venezolaanse volk. Wij vragen alle organisaties en individuen die solidair zijn met het proces in Venezuela om zich aan te sluiten bij deze oproep. Volgende organisaties steunen totnogtoe deze oproep: De Algemene Centrale ABVV Antwerpen-Waasland, Grupo Sociocultural Ecuador, Vrede, 't Uilekot, Socialisme in Alle Talen/Socialisme Sans Frontières, Une Autre Gauche, Arlac, Iniciativa Cuba Socialista, Stop USA en Vonk.

Doe mee! Verspreid deze oproep zo breed mogelijk.

Steunactie aan de ambassade van Venezuela

maandag 3 december 2007

van 17u30 tot 19u30

Franklin Rooseveltlaan 10 te 1050 Brussel

(tram 23, 24, 94 halte Ter Kameren/Ster. In de nabijheid van de ULB)

Meer info: handenafvanvenezuela[at]telenet[.]be

Of bel naar 0479/25.77.35

www.handsoffvenezuela.orgwww.handsoffvenezuela.org

www.pastoucheauvenezuela.bewww.pastoucheauvenezuela.be

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken