“Er is weer beetje hoop in de wereld”, besloot Omer Mommaerts een avond over Venezuela. Een kleine twintig ACV/KWB-militanten uit het Brusselse namen half februari deel aan een discussie die werd toegelicht door Erik Demeester, die twee maanden in Venezuela verbleef. Initiatiefnemers van de activiteit waren de mensen van Christenen voor het Socialisme die maandelijks een avond wijden aan politieke vorming.

Veel vragen werden afgevuurd door duidelijk geboeide deelnemers. Maar de belangrijkste vraag van allemaal was: Wat kunnen we doen in onze beweging om de solidariteit met Venezuela te organiseren? Tot nu toe was de campagne ‘Handen af van Venezuela’ vooral in de socialistische beweging gekend. Daar kan nu verandering in komen. Omer Mommaerts, jarenlang een bezieler van de werking van de christelijke arbeidersbeweging in Brussel en er buiten, neemt het op zich om deze kwestie binnen het ACV te brengen in de volgende weken.

Een paar dagen later ging er in een arbeiderswijk in het centrum van Brussel een gelijkaardige avond door. Die kwam er op initiatief van een uniek samenwerkingsverband tussen de groep ‘Rassembler les Résistances’ rond Nadine Rosa Rosso, de Spaanse linkerzijde in Brussel rond Izquierda Unida en het cultureel centrum Federico Garcia Lorca.

Hier kwamen ongeveer vijftig mensen opdagen. Een zeer gemengd publiek van jongeren (Belgen en migranten), jonge latino’s, een aantal linkse veteranen, vakbondsmensen uit Brussel en zelfs uit Charleroi. Opmerkelijk was de aanwezigheid van twee arbeiders van Splintex, het bedrijf waar de arbeiders maandenlang heldhaftig hebben gestaakt tegen de afdanking van hun collega’s. Zij waren speciaal naar Brussel gekomen om meer te weten over Latijns-Amerika. Verder konden we rekenen op de voormalige hoofddelegee van BP Feluy, die zeer geïnteresseerd was in de ervaring van de bedrijven die op initiatief van de arbeiders weer werden opgestart.

Het was opnieuw duidelijk tijdens dit debat dat er een groeiende interesse is voor de revolutie in Venezuela. Tegelijkertijd is er veel desinformatie over wat er gaande is in dit land. Dat noodzaakt veel evenwichtige uitleg. Belangrijk is dat er in de solidariteitsbeweging inzicht komt in de tegenstellingen van het proces. De tegenstelling tussen enerzijds de wil voor belangrijke sociale hervormingen en anderzijds een kapitalistisch stelsel en een oud staatsapparaat dat alles doet om deze hervormingen te saboteren.

Na het debat werd de film ‘The revolution will not be televised’ getoond. Het effect van die film op het gemoed was overdonderend. Verschillende jongeren verlieten na de film de zaal met geheven vuist! Tientallen jongeren lieten ook hun adres achter om te kunnen mee doen met de campagne.

Na de pathetische oproep van Condoleezza Rice, de VS-minister van Buitenlandse Zaken voor de vorming van een “internationaal front tegen Venezuela” is een internationaal front ter verdediging van de revolutie in Venezuela noodzakelijk.

In België is er nu duidelijk sprake van een sterkere dynamiek rond de revolutie in Venezuela. Langs Vlaamse zijde wordt er op zaterdag 15 april een solidariteitsdag georganiseerd met medewerking van De Algemene Centrale ABVV Antwerpen-Waasland, ACOD Limburg, ACOD West-Vlaanderen, Christenen voor het Socialisme, Comac, Handen Af van Venezuela, IMAVO, Iniciativa Cuba Socialista, LEF, Oxfam Solidariteit, PSC Open Huis/Wereldvenster, Salvador Allende Komité, SP.a Rood, ‘t Uilekot, Vrede, Vonk en de Vrienden van Cuba. (Andere organisaties kunnen zich hier nog bij aansluiten.) De activiteit gaat in Antwerpen door in de lokalen van De Algemene Centrale van het ABVV van 13 tot 18 uur. Details over het programma worden binnenkort bekend gemaakt. Je kan alvast hier de affiche bekijkende affiche bekijken.

Deze solidariteitsdag wordt de eerste stap naar een nationale solidariteitsdag in de herfst van dit jaar. Verder zijn er in de volgende maanden nieuwe activiteiten gepland in Kontich, Leuven, Kortrijk, Hasselt, Aalst en Charleroi. Om op de groeiende vraag naar informatie en analyse te kunnen ingaan, hebben we ook beslist tot een tweede uitgave van de brochure over Venezuelabrochure over Venezuela. Een eerste druk van 250 exemplaren was snel verkocht. ACOD West-Vlaanderen gaat die brochure eveneens verspreiden en de AC van Antwerpen-Waasland verspreidt er 50 onder haar militanten.

Wil je in je stad, organisatie, vakbond, school enzovoort een gelijkaardige activiteit organiseren, aarzel dan niet en neem contact op met de campagne ‘Handen af van Venezuela’. Schrijf naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 03/295.58.19.