Het recentste vredescahier is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Vrede en Vonk. Al jaren werken Vonk en Vrede samen rond de oorlog in Irak, de Amerikaanse wapentransporten in België, de jaarlijkse Vredesconferentie en de Bolivariaanse Revolutie in Venezuela. Deze samenwerking mondde recent uit in een gemeenschappelijke ‘vredescahier’ over Latijns-Amerika.

Het ‘vredescahier’ is de driemaandelijkse achtergrondpublicatie van Vrede. Deze editie is als het ware een klein boek vol nuttige informatie en analyses over de hoopvolle strijd op het subcontinent. In dat opzicht is het uniek in Vlaanderen en dus ook een aanrader.
In heel Latijns-Amerika leggen levendige volksbewegingen de basis voor een zinvolle democratie. Sociale bewegingen zijn verantwoordelijk voor de ruk naar links. Het neoliberale beleid ingevoerd in de jaren 1980 heeft, behalve voor een kleine elite, desastreuze gevolgen voor het merendeel van de Latijns-Amerikaanse bevolking. Zowel de armoede als de ongelijkheid stegen. Na twintig jaar economisch en politiek eenheidsdenken is er een stroming ontstaan die zoekt naar een alternatief.

Inhoud van dit vredescahier:

Inleiding (Soetkin Van Muylem)
Economisch-politieke geschiedenis van Latijns-Amerika (Soetkin Van Muylem)
Sociale bewegingen in Latijns-Amerika (Erik Demeester)
Latijns-Amerika en de VS (Soetkin Van Muylem)
De Latijns-Amerikaanse integratie (Lieve Reynebeau)
Bancosur, de bank van het Zuiden: een bank voor het Zuiden? (Eric Toussaint)
Latijns-Amerika, Europa, China (Georges Spriet)
Venezuela, stroomversnelling in de revolutie (Erik Demeester)
Bolivia (Soetkin Van Muylem)
Het Ecuadoraanse volk en haar strijd tegen het imperialisme (Marc Roymans)
Brazilië: Lula loopt op een vulkaan (Wim Benda)
Argentinië (Georges Spriet)
Uruguay, aan tegenstellingen geen gebrek (Georges Spriet)
Ortega opnieuw aan de macht in Nicaragua: tweede keer, goede keer? (Fred Weston en Wim Benda)
Mexico en Revolucion (Luis Enrique Barrios en Wim Benda)

Soetkin Van Muylem (red), Latijns-Amerika in beweging. Het neoliberalisme gecontesteerd. Vredescahier 2/2007, 212 blz., 12 euro.
Bestellen kan via info[@]vonk[.]org of door overschrijving van 14 euro (prijs cahier + verzendingskosten) op rek.nr. 001-1370273-30 met vermelding 'Vredescahier 2/2007'

Het vredescahier zal eveneens te koop zijn op al de stands van de campagne ‘Handen Af van Venezuela’ in de volgende maanden.