trumpclintonDe Afspraak op Canvas verwelkomde op donderdag 8 september Maxim Veys, internationaal secretaris van de Jongsocialisten. De aanleiding voor deze uitnodiging was zijn excursie naar de Verenigde Staten, waar hij een week mocht meehelpen de campagne van presidentskandidate Hillary Clinton uit te bouwen. 

Een socialistische organisatie, die een van haar vertegenwoordigers de opdracht geeft om Clinton's campagne te steunen kan menig wenkbrauw doen fronsen. Omdat ook wij met verstomming geslagen werden, zijn we hun beweegredenen gaan opzoeken. De beelden op De Afspraak geven zeer weinig informatie weer over de echte motieven van de Jongsocialisten. Hun facebookpagina geeft al meer prijs. 

"Campagne Bernie Sanders ligt stil"

Bernie Sanders heeft zijn politieke dood getekend door zijn steun te verlenen aan Hillary Clinton. Gedurende maanden was hij erin geslaagd om de geradicaliseerde gemoedstoestand van een deel van de Amerikaanse bevolking een politieke expressie te geven. Met zijn oproep voor een 'politieke revolutie' heeft hij miljoenen Amerikanen aangespoord om te strijden voor een betere maatschappij en met evenveel passie onthulde hij Clinton's hypocrisie. Hoe komt het dat hij uiteindelijk besloot om zijn politieke rivale te steunen? 

De schuld om de hele beweging te verraden kan niet persoonlijk op Sanders worden afgeschoven. Dat Sanders het echt goed meende staat voor iedereen buiten kijf. Om zijn politieke zet te begrijpen is het daarom noodzakelijk om dieper te graven. Een van de antwoorden ligt in de reformistische gedachtegang van Bernie Sanders. Het geloof dat de rauwe kanten van het kapitalistisch systeem afgevijld kunnen worden, gekoppeld aan een gebrek aan vertrouwen in de capaciteiten van de arbeidersklasse om de maatschappij te veranderen, leiden onvermijdelijk tot verkeerde politieke keuzes. Ondanks het feit dat Sanders de Democratische nominatie niet haalde, was het zijn taak om verder te bouwen aan de massabeweging die al achter hem geschaard was. De onmogelijkheid om deze kansen te benutten vloeit voort uit een onduidelijke politieke visie en een gebrek aan vertrouwen in de kracht van de massabeweging.

Doordat Sanders er niet in geslaagd is om te begrijpen hoe diepgeworteld het ongenoegen tegen het Establishment was, heeft hij beslist om Clinton te steunen in de hoop een overwinning van Trump tegen te houden. Maar de beweging achter Sanders werd hoofdzakelijk geïnspireerd door zijn politieke boodschap om het gevecht aan te gaan met het Establishment. Zodra hij deze strijd opgeeft, is het logisch dat de beweging achter zijn persoon stilvalt. Dat de beweging achter Sanders stil gevallen is, is geen reden om Clinton te steunen. Het toont aan dat de Jongsocialisten in hetzelfde bedje ziek zijn. Ook zij slagen er niet in om de reële gemoedstoestand onder de Amerikaanse bevolking te vatten en een duidelijke politieke visie naar voren te brengen. 

Het ongenoegen van een groot deel van de Amerikaanse bevolking tegen het Establishment is nog steeds aanwezig. Het is niet abrupt verdwenen. Slechts een manier om hun ongenoegen te uiten is verloren gegaan met de overgave van Sanders. Uiteraard zijn er veel ontgoochelden wiens hoop weg is met de capitulatie van Sanders, maar de meerderheid van zijn achterban trekt conclusies uit wat er gebeurd is en gaat op zoek naar een alternatief. Het feit dat velen onder hen Clinton niet willen steunen, ondanks de oproep van Sanders om dat wel te doen, is daar een bewijs van. [1]

Het vacuüm aan de linkerzijde in de VS is een terrein waar socialisten aanwezig moeten zijn. Het is onze taak om de radicalisering van miljoenen mensen te kanaliseren zodoende ze, in eerste instantie, te leiden richting de opbouw van een socialistische partij in de VS. Deze partij dan bewapenen met een echt socialistisch gedachtegoed is noodzakelijk om de Amerikaanse bevolking een reëel alternatief te bieden tegen de twee grote historische partijen. Talloze opportuniteiten voor een socialistisch alternatief op het kapitalistisch geknoei liggen voor het grijpen in de Verenigde Staten. Steun bieden aan Clinton, zoals de Jongsocialisten doen, helpt helemaal niet met het bevorderen van het socialisme. Het gaat er zelfs volledig tegen in. 

Clinton: een progressieve vrouw?

Op hun facebookpagina beschuldigen de Jongsocialisten Trump een “flipfloppende megalomane man” te zijn. Hier gaan we volmondig mee akkoord en beter dan dit zouden wij het niet kunnen beschrijven. Maar waar het schoentje wringt is wanneer de Jongsocialisten erin slagen om "progressieve vrouw" en Clinton in dezelfde zin te plaatsen. 

Clinton is de verpersoonlijking van het Establishment en bijgevolg de verpersoonlijking van hetgeen waar miljoenen Amerikanen tegen willen strijden. Ze vertegenwoordigt Wall Street en 'Corporate' Amerika. Miljoenen dollars van banken en grote ondernemingen vloeien rechtstreeks naar haar campagne. Alles wordt er aan gedaan om van Clinton de nieuwe president te maken. Daar is een simpele reden voor: haar belangen zijn de belangen van het Establishment en omgekeerd. Toen ze in de raad van bestuur zat van Wal-Mart heeft ze geen vin geroerd om de vakbonden te steunen met het organiseren van het personeel. Ook steunt ze het Education Reform program van haar man en Obama dat neerkomt op de privatisering van het onderwijs en de uitbesteding aan privéondernemingen die er miljoenen aan verdienen. 

De resonantie van de Sanders' campagne was het bewijs dat miljoenen Amerikanen klaar stonden om een politieke strijd te voeren tegen dit bureaucratisch monster. Clinton steunen is deze enorme beweging en het progressief gedachtegoed erachter verraden.  Door mee te strijden in de Campagne van Clinton, geven de Jongsocialisten hun goedkeuring aan: nog meer besparingen, nog meer cadeaus aan privébedrijven en nog meer imperialistische oorlogen. Met andere woorden: alles wat niet progressief is.

Clinton ontkoppelen van het Amerikaanse staatsapparaat is onmogelijk. Indien de Jongsocialisten de 'politieke revolutie' echt willen doorvoeren, dan moeten ze niet alleen tegen het Establishment strijden, maar ook tegen haar belangrijkste vertegenwoordigers. Clinton dus bijgerekend! Het gevecht hiertegen is het gevecht tegen het kapitalistisch systeem. Door Hillary te promoten zijn de Jongsocialisten niet bereid zich op dit terrein te begeven.

"Het partijprogramma waarop ze verkozen wordt is het meest linkse sinds tijden." 

"Het Democratic Platform, het partijprogramma waarop ze verkozen wordt en op zal afgerekend worden, is het meest linkse sinds tijden." Met deze zin bewijzen de Jongsocialisten hun politieke naïviteit. Twee vragen moeten worden gesteld. Ten eerste: waarom is het linkser dan gewoonlijk? Ten tweede: In welke mate kunnen we spreken over een links programma?

Het antwoord op de eerste vraag is zeer simpel. Het is linkser dan gewoonlijk omdat Clinton vanuit politiek opportunisme tracht om de Sanderssupporters achter zich te scharen. Toen haar strijd met Sanders nog volop aan de gang was, bekritiseerde ze praktisch elk puntje van zijn programma. Het zou niemand mogen verbazen dat, indien ze verkozen wordt, elk puntje van dat programma naar de prullenmand verwezen zal worden. Het echte programma, uitgewerkt door de dieven van Wall Street en 'Corporate America' zal dan op de voorgrond treden. Dit vinden we niet zomaar uit. De geschiedenis leert ons dat het altijd zo geweest is en dat het altijd zo zal zijn onder het kapitalistisch systeem. In laatste instantie staat of valt een partijprogramma steeds met de volgende vraag: wiens klassenbelangen verdedigt de politicus/politica in kwestie? In het geval van Clinton is het antwoord heel simpel: het Establishment, i.e. de dominerende klasse.

Het partijprogramma van Hillary Clinton is en blijft een neoliberaal programma. Enkele wijzigingen werden, onder druk van de massabeweging, hier en daar aangebracht maar niets uitzonderlijks. De vele problemen waar de Amerikanen mee kampen zullen niet opgelost worden onder Clinton. Ze zullen zelfs verergeren. Dat komt doordat het kapitalistisch systeem, vertegenwoordigt door Clinton (en Trump), er niet meer in slaagt om de productieve krachten te ontwikkelen. Het gevolg is dat de levens- en werkomstandigheden van de meerderheid steeds verergeren. De oplossing is niet om hier en daar een linkse noot toe te voegen aan het programma. Een consequent socialistisch alternatief op het rottend kapitalistisch systeem moet naar voren gebracht worden. Een definitieve breuk met het kapitalisme is noodzakelijk. Hier ligt de politieke limiet van de Jongsocialisten gedreven door hun reformistische gedachtegang. Hun steun aan Clinton is hier het beste bewijs van.

Conclusie

Clinton steunen is een verkeerde politieke zet. Het is een wanhoopsdaad om de verkiezingsoverwinning van Donald Trump tegen te houden. Indien Clinton verkozen wordt, zullen de levens- en werkomstandigheden van de Amerikaanse bevolking dan verbeteren? Neen is het antwoord. De tactiek van de 'lesser of two evils' werkt niet! Veel jongeren in de Verenigde Staten weigeren immers te moeten kiezen tussen beide Establishment kandidaten.[2] 

Acht jaar geleden werd aan socialisten gevraagd om op Barack Obama te stemmen omdat hij zogenaamd de minst erge van de twee kandidaten was. Maar onder President Obama zijn de levenscondities van de Amerikaanse arbeidersklasse fors achteruitgegaan. Dat komt doordat het kapitalistisch systeem een diepe economische crisis kent. Alle maatregelen die genomen worden om het economisch evenwicht te herstellen leiden tot sociale en politieke onrust. De sociale problemen zijn overduidelijk in de VS. Het nutteloos geweld tegen de zwarte bevolking is hier het beste voorbeeld van. Ook op politiek vlak zijn er bruuske veranderingen. De twee hoofdpartijen vertoeven in een diepe crisis en dat is het gevolg van hun onmondigheid om een oplossing te vinden op de crisis van het kapitalistisch systeem. Trump en Clinton zijn beiden vijanden van de arbeidersklasse. 

Vandaar de nood voor socialisten om een onafhankelijke politieke lijn uit te zetten, die zich baseert op de mobilisatie en bewustwording van de jongeren en werkenden. Door Clinton's campagne te steunen laten de Jongsocialisten volgens ons een kans liggen om deze basisprincipes van een socialistische politiek aan een groeiende laag politiek bewuste mensen uit te leggen. Socialisten moeten een socialistisch alternatief uitwerken aan dit rottend systeem en geen steun bieden aan de vertegenwoordigers ervan! 

Indien jij ook gelooft dat er gebroken moet worden met het kapitalisme en indien jij ook wilt strijden voor een socialistische maatschappij, sluit je dan zeker aan bij de International Marxist Tendency en de Belgische sectie ervan, Vonk/Revolution.

[1] http://fivethirtyeight.com/features...http://fivethirtyeight.com/features... 

[2] https://www.washingtonpost.com/poli...    


Neem contact met ons via onze facebook-pagina: marxistische jongeren. Of contacteer ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Neem zeker ook een kijk op onze Facebook pagina:

https://www.facebook.com/marxistischejongeren/

  

 

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken