We berichtten enkele weken geleden over de bedrijfsbezetting bij Republic Window & Doorbedrijfsbezetting bij Republic Window & Door in Chicago. Op vrijdag 5 december bezetten zo'n 300 arbeiders de fabriek en eisten dat het bedrijf de opzegvergoedingen en achterstallige lonen betaalde. Voor het eerst sinds het ontstaan van de vakbondskoepel CIO in de jaren dertig bezetten Amerikaanse arbeiders hun bedrijf. De 300 leden van de vakbond United Electrical Workers, voornamelijk Latino's, begonnen de bezetting op de laatst geplande werkdag voor de sluiting. Aangezien er bestellingen bleven binnenkomen tot op de laatste dag, geloofden de arbeiders niet echt in de noodzaak van een sluiting.

Het management vertelde de arbeiders dat het noodzakelijk was de fabriek te sluiten om zo een lening van haar voornaamste kredietverstrekker los te krijgen, de Bank of America. Dit was een van de grote banken die een deel kregen van de 700 miljard dollar die de Democratische en Republikeinse partijen in oktober toekenden. Maar al krijgen de bankiers miljarden aan belastingsgeld, grotendeels opgehoest door werkende mensen, ze weigeren dit publieke geld voor iets anders dan persoonlijk gewin te gebruiken. Dit is de pijnlijke realiteit van het kapitalisme!

Op 11 december mochten de arbeiders van Republic Windows and Doors fier op zichzelf zijn: ze waren de strijd aangegaan met een van de grootste Amerikaanse banken en ze kregen alle opzegvergoedingen en achterstallige vakantiegeld uitbetaald. Hoewel dit slechts een gedeeltelijke overwinning is (het bedrijf is uiteindelijk gesloten), diende het als voorbeeld voor de werkende klasse van heel de VS, mee dankzij de grote mediabelangstelling. Aangezien de bazen de last van de falende economie op de schouders van de werkende mensen willen leggen, staat de klassenstrijd terug op de agenda in de VS.

Een langere, Engelstalige analyse met onder andere de rol van Obama kan je hier lezen: Republic Occupation: "Window of Opportunity"Republic Occupation:

Bekijk hier twee filmpjes:

{youtube}AiFzP48UHYw{/youtube}

{youtube}MJBujXHsi04&feature=related{/youtube}