De Progressieve Jongerenvakbond is de jongerenafdeling van de socialistische Tagammu-partij en heeft traditioneel sterke banden met de Egyptische arbeidersbeweging. Zij verzet zich tegen de privatiserings- en liberaliseringspolitiek van de regering en het gebrek aan politieke democratie en syndicale rechten.


De staking van duizend arbeiders in het linnenbedrijf "Tanta" in Egypte is net de vijfde maand ingegaan. Deze staking begon op 31 mei 2009, toen de Saoedische zakenman "Abdellah Kaaki" een aantal agressieve maatregelen tegenover het personeel nam, zoals loonsvermindering, het schrappen van bonussen en beloningen en het ontslaan van 39 werknemers, waarvan 9 vakbondsleden. Niettegenstaande de rechtbank oordeelde dat ze opnieuw aangenomen moesten worden, weigert hij hen opnieuw aan het werk te stellen en profiteert hij van de lakse houding van de regering tegenover zakenlui. De Saoedische zakenman heeft de laatste maanden zelfs niet de moeite genomen om met de vertegenwoordigers van het Egyptische ministerie van Arbeid aan tafel te zitten en te onderhandelen.

De problemen van de arbeiders in het Egyptische linnenbedrijf "Tanta" zijn verergerd sinds de regering het bedrijf aan de Saoedische investeerder "Abdellah Saleh Kaaki" heeft verkocht. Deze verkoop maakte deel uit van het privatiseringsprogramma dat de Wereldbank Egypte heeft voorgeschreven. Het bedrijf werd voor slechts 20 miljoen dollar verkocht, in schijven over drie jaar, terwijl de werkelijke waarde zo'n 125 miljoen dollar bedraagt.

De arbeiders van het "Tanta" bedrijf hebben de volgende minimumeisen geformuleerd:

1. De terugkeer van alle werknemers die willekeurig werden ontslagen

2. Het optrekken van de maaltijdvergoeding van $9 naar $24 per maand, zoals vastgelegd in §2 van de Egyptische Arbeidswet (2003)

3. Het betalen van de achterstallige bonus van 7% sinds 2008

4. De verdeling van de maandelijkse aanmoedigingspremie volgens de sleutel van 2009 in plaats van 2003

Wij, leden van de Progressieve Jongerenvakbond in Egypte, roepen op tot solidariteit voor de "Tanta"-arbeiders, die reeds vijf maanden staken, opdat zij al hun legitieme rechten kunnen verkrijgen. We vragen u om solidariteitsberichten te sturen naar overheidsfunctionarissen in Egypte en Saoedi-Arabië; naar de Egyptische en Saoedische ambassades in uw land; en naar internationale organisaties die in arbeids- en vakbondskwesties geïnteresseerd zijn, om zo druk uit te oefenen en dit probleem op te lossen. Gelieve ons ook een kopij van uw schrijven door te sturen. Indien mogelijk zouden solidariteitsacties voor de Egyptische en Saoedische ambassades in uw land een grote steun voor de werknemers van het "Tanta" bedrijf betekenen.

Gelieve uw solidariteitsoproep naar volgende instanties te mailen:

- Arab Labor Organization: Fax: 00237484902, E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- International Labor Organization Fax: +41.22.799.8533, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- Mohamed Hosni Mubarak, President of Arab Republic of Egypt Fax: +2025757165

- D. Ahmed Nazif, Egyptian Prime Minister: Fax: (202) 7958016- 7356449

- D. Boutros Boutros-Ghali, Secretary-General of the National Council for Human Rights - Egypt Fax: 002025747497, E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- Mr. Saud Al-Faisal, Saudi Foreign Minister Fax: 0096614030645

- D. Ghazi al-Qusaibi, Saudi Minister of Labor Fax:00966 (1) 4789175, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

En stuur een kopij van uw solidariteitsoproep naar het volgende adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kameraadschappelijke groeten,

Progressieve Jongerenvakbond - Egypte

Zie ook: Egyptische linkerzijde op zoek naar een socialistisch alternatief en Egypte in beweging!