Sinds vorige week zijn de militanten van ACOD-UGent die in de studentenresto’s werken, in staking gegaan tegen de eerste aanzetten van privatisering. Vorige week voerden zij prikacties: elke dag sloten ze een andere resto in het Gentse. Maar omdat de directie van de universiteit geen reactie gaf op hun acties, gingen zij gisteren over tot zwaardere acties: ze sloten de twee drukst bezochte studentenresto’s: de Brug en de Overpoort. Om de studenten niet te veel te belasten, voorzagen zij gratis soep en brood aan het rectoraat van de universiteit, dat vlak naast de Brug ligt. De rector kon hun acties zo ook niet meer negeren. Gisterennamiddag had ACOD-UGent een gesprek met de rector, waaruit zij goede hoop kregen dat de beslissing tot privatisering ingetrokken zou worden. Vandaag, 14 oktober, vonden onderhandelingen plaats tussen de vakbonden enerzijds, ook zij die niet mee actie voerden, en de unief anderzijds. De rector is echter niet komen opdagen. De voormiddag verliep dan ook veeleer als een scheldpartij tussen vakbonden en vice-rector (qua functie vergelijkbaar met een onderdirecteur).

Waarom ACOD-UGent actie voert

De universiteit Gent plant de bouw van een complex voor studenten in Zwijnaarde, de campus Ardoyen. Er was tussen vakbonden en unief overeengekomen dat dit volledig binnen eigen beheer van de universiteit zou gebeuren. Maar op 11 september dit jaar kwam het bestuurscollege van de UGent samen en besliste het om aan tafel te gaan zitten met privé-ondernemingen, niet alleen voor de bouw van het complex, maar ook voor de uitbating van de studentenresto die eraan verbonden is. De vakbonden werden niet in deze besprekingen betrokken en het ACOD-UGent gaat ook niet akkoord met deze evolutie. In een pamflet, dat ook op hun website te vinden is (acod.ugent.beacod.ugent.be), halen zij aan dat zij hun werk niet willen laten uitbesteden, omdat zij geen concurrentie wensen van privé-bedrijven, die op die manier de prijzen van de maaltijden de lucht kunnen injagen. Ze vrezen ook dat het niet bij deze ene resto zou blijven en dat andere resto’s op termijn eveneens uitbesteed zouden worden.

De privatisering van de sociale voorzieningen op de Universiteit van Gent is het gevolg van de zogenaamde Bologna-akkoorden. Deze akkoorden gesloten op het vlak van de Europese Unie voorzien in de privatisering en commercialisering van het hoger onderwijs (lees daarover ons artikel Bologna-verklaring voor Europese Universiteiten: onderwijs wordt koopwaarBologna-verklaring voor Europese Universiteiten: onderwijs wordt koopwaar)

Wat zijn de studentenresto’s?

De studentenresto’s zijn restaurants waar studenten, op vertoon van hun studentenkaart, een goedkope maaltijd kunnen nuttigen van redelijk goede kwaliteit. Deze resto’s zijn in Gent nog steeds in beheer van de universiteit, waardoor er nog enige controle op de kwaliteit van het eten uitgevoerd kan worden. Je kan er een warme maaltijd nuttigen voor 2 à 3 euro.

Het personeel dat in de resto’s werkt, is in dienst bij de universiteit. Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld de poetsvrouwen op de UGent, die voor een privé-bedrijf werken, omdat de universiteit haar poetsdiensten uitbesteedt. Zij vallen niet onder dezelfde arbeidsvoorwaarden en bevinden zich zodoende in een precairdere situatie.

Indien de studentenresto in Zwijnaarde geprivatiseerd wordt, ontstaan er verschillende loonschalen voor hetzelfde werk: personeel in de resto’s dat nog tewerkgesteld is via de unief, zou een ander loon krijgen dan personeel dat voor een privé-bedrijf in de resto’s werkt. ACOD wil dit niet toelaten. Zij zeggen: gelijke verloning voor gelijk werk.

De stand van de acties en onderhandelingen op 14/10/2003

Momenteel zijn de acties opgeschort, maar het is de bedoeling dat de stakingen hervat worden indien het bestuur van de UG zijn beslissing niet intrekt.

Vonk Gent wil de actie van het arbeiderspersoneel steunen en startte daarvoor een petitie. Deze is vooral naar studenten gericht, omdat wij het belangrijk vinden dat het personeel én de directie weten dat de studenten de acties van het personeel steunen. Wij vinden tevens dat de studentenresto’s en alle sociale voorzieningen voor studenten een dienst moeten blijven voor studenten die niet in de eerste plaats winstgevend moet zijn. Dit zou immers ten koste gaan van de kwaliteit van deze diensten.

Wil je ons helpen? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..