Vrijdag kregen alle vijf secretarissen van BBTK Industrie in Brussel-Halle-Vilvoorde [1] te horen dat ze op staande voet werden ontslagen. Erwin De Deyn, voorzitter van BBTK federaal, verbrak hun contract. Hen werd een zware fout verweten. De precieze inhoud van de zware fout ging hen per aangetekend schrijven meegedeeld worden. Maandag kregen Hendrik Vermeersch, Eric Van der Smissen, Ria Cerulis, Bernadette Mussche en Martin Willems per brief bevestiging van hun ontslag, maar… de reden werd niet aangegeven. Onwettiger kan niet! Mocht een baas een paar personeelsleden zo de laan uitsturen, op staande voet en zonder de minste reden aan te geven, riskeert hij een spontane staking uit te lokken. 

Een vijftigtal hoofddelegees en militanten van de sector reageerden diezelfde dag nog met een vreedzame maar kordate actie voor de gebouwen van het BBTK in Brussel. Het Rouppe-plein werd met een tiental wagens afgezet. De media werden ook ter plaatse ingelicht. De militanten die bijkomende uitleg vroegen, stonden plots voor een gesloten gebouw en kantoren. De toegang van hun eigen vakbondsgebouw werd de militanten ontzegd. In een mum van tijd werden ook de sloten van de kantoren in Halle en Vilvoorde veranderd en vlogen de secretarissen van het intranet van BBTK. Hun namen werden ook gewist van de website van BBTK/Setca. Een grondige operatie, het patronaat waardig! Overdrijven we niet en beetje door dit gedrag van de BBTK-top te vergelijken met deze van onze bazen?

Het antwoord komt van Erwin De Deyn zelf. “Een vakbond heeft budgetten en personeel en moet dus als een bedrijf gerund worden”, verklaarde hij – zonder blozen? – aan de Standaard (website www.destandaard.bewww.destandaard.be op vrijdag 3 september 2010). Samen met het ontslag van de vijf secretarissen werd nu ook het hele BBTK-gewest onder statutaire voogdij geplaatst. Op nauwelijks drie weken voor het BBTK- congres kon een delegee dit enkel maar als een ‘staatsgreep tegen de vakbondsdemocratie’ bestempelen. De secretarissen in de BBTK worden door de militanten verkozen. Enkel zij hebben het recht om hen af te zetten na een grondige evaluatie en debat over hun werk. Zo werkt de vakbondsdemocratie. De visie op de vakbond die Erwin De Deyn aanvoert is hier vreemd aan. Aan de top van de vakbond denken en handelen ze te veel alsof de vakbond hun privébezit is. De manier waarop er met de Brusselse BBTK-secretarissen wordt omgegaan, getuigt hier van. Eric Van der Smissen, de secretaris met 33 jaren dienst in de vakbond, windt er ook geen doekjes om: “BBTK federaal wil van onze afdeling een protectoraat maken”.

Maar wat is er eigenlijk aan de hand? Waarom beweert Erwin De Deyn dat de vijf secretarissen ‘onwillig’ zijn?

“De verhoudingen binnen onze vakbond worden meer en meer autoritair, stalinistisch als het ware”, analyseert Eric Van der Smissen. “Men wil ons doen zwijgen.” Waarom wil men de secretarissen muilbanden? “Wij hadden veel kritiek op een geldverslindend immobiliënproject. Onze argumentatie hiertegen hebben we verspreid onder de militanten die zetelen in de bevoegde instanties en ook onder de leden van het nationaal uitvoerend bestuur. Om een lang verhaal kort te maken. BBTK federaal heeft een monsterproject uitgewerkt voor een van de gebouwen op het Rouppeplein. Dit gaat ons tientallen miljoenen euro’s kosten terwijl we al zoveel schulden hebben. Wij zagen dat als afdeling helemaal niet zitten. Dit wordt ons nu kwalijk genomen. Dan is er de voogdij die BBTK federaal over onze afdeling uitoefent sinds de zaak Faust (zie  http://www.vonk.org/20020826395/standpunt-vonk-rond-de-affaire-faust.htm). Deze voogdij is volledig onwettig en wordt kunstmatig aangehouden door onze financiële schuld niet echt af te bouwen. Ten slotte is er een politieke reden voor de aanval tegen onze afdeling. Wij zijn niet toevallig de BBTK van Brussel-Halle-Vilvoorde.  In zekere zin zijn we het cement tussen de gemeenschappen en het werkt. Ik herhaal: het werkt, cela marche! Ten slotte zijn de vijf secretarissen diegenen die zich het sterkst en luidruchtig hebben uitgelaten als ‘unitaristen’ binnen de vakbond (Hendrik Vermeersch is een van de woordvoerders van de campagne ‘Red de solidariteit’, nvdr.). Dit wordt ons vandaag verweten.”

De secretarissen van BBTK Industrie Brussel-Halle-Vilvoorde moeten worden gesteund. Dit is een testcase voor de vakbondsdemocratie en voor het verzet tegen het regionalisme binnen onze vakbond.  Verder acties zijn voorzien. Ondertussen kan je een e-mail sturen naar:

Erwin De Deyn, Federaal Voorzitter BBTK: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Anne Demelenne, Algemeen Secretaris ABVV/FGTB: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Philippe van Muylder, Gewestelijk secretaris ABVV Brussel: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


 

[1] BBTK Industrie in Brussel-Halle-Vilvoorde vertegenwoordigt bedienden in vierhonderd bedrijven, telt 2000 militanten en 17.000 leden.

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken