Dat hadden ze in jaren niet meer gezien in Charleroi: achtduizend arbeiders en bedienden die strijdlustig door de straten van de stad trekken. Dat is een pak volk voor een indrukwekkende start van de mobilisatie voor de nationale betoging van 21 december in Brussel. Op kop liepen de mensen van AGC Automotive, het voormalig Splintex, die al tien dagen in staking zijn tegen de afdankingen van een derde van het personeel.

De arbeiders van de hele groep van het glasbedrijf Glaverbel hadden in solidariteit eveneens het werk neergelegd in de zetels van Roux, Jumet en Seneffe. Deze morgen hadden ze deelgenomen aan de algemene vergadering van AGC Automotive vooraleer tezamen in Charleroi te betogen. De staking van de glasarbeiders van het voormalige Splintex is verlengd tot donderdag. Het spandoek dat ze meedroegen liet geen twijfel bestaan over hun eisen: “284 jobs in de vuilbak, dat is onaanvaardbaar”. De hoofddelegee van het ACV drukte zeer goed het gevoel uit dat in vele bedrijven leeft vandaag: "Er moet eindelijk eens rekening gehouden worden met de werkers in dit land, dat gaan we nu eens laten zien", vertrouwde hij de Franstalige radio RTBF toe.

In de stad vervoegden ze duizenden andere arbeiders en bedienden uit talrijke andere sectoren. De chauffeurs van het openbaar vervoer (de TEC, de Franstalige tegenhanger van De Lijn) hadden vandaag ook beslist niet uit te rijden. De grote bedrijven uit de omstreken van Charleroi waren van de partij: Sonaca, Caterpillar enzovoort. De groep van Caterpillar was 550 man sterk! Verschillende winkels hadden ook in solidariteit de rolluiken naar beneden getrokken. Ook de ‘Inno’ van Charleroi was volledig gesloten.

Een groep vakbondsmensen van Mons La Louvière viel eveneens op in de betoging. De betoging was een initiatief van de twee grote vakbonden in solidariteit met de strijd van de glasarbeiders maar was eveneens gericht tegen de patronale arrogantie in de onderhandelingen voor een nieuwe IPA. In het midden van deze krachtproef liggen tewerkstelling, flexibiliteit en voor het brugpensioen.

Op de arbeidersklasse van Charleroi mag er dus duidelijk gerekend worden om in Brussel te tonen dat het menens is.