Bij het uitbreken van de oorlog kwamen in heel de wereld miljoenen mensen op straat om te protesteren. In Gent waren er ook gedurende de hele dag betogingen en scholieren- en studentenstakingen. Duizenden mensen kwamen opdagen. Dit is het resultaat van maandenlang werk van de anti-oorlogscomités (AOC's).

Dankzij hen was het mogelijk dat in de voormiddag een betoging van duizenden scholieren op de been gebracht werd. Om 7u45 stonden mensen van het AOC-RUG aan de stations St-Pieters en Dampoort en aan het Zuid (waar de bussen toekomen) om de scholieren ervan te overtuigen in staking te gaan tegen de oorlog en mee te lopen in de betoging. Om 8u30 trokken we naar het St-Annaplein om de Sociale Hogeschool 'leeg te halen', wat ook lukte. Ondertussen sloten grote delegaties van andere scholen zich aan en zo deed de steeds aangroeiende (luidruchtige) groep school na school aan met een oproep tot staken.

Aanvankelijk was er met de diverse AOC's overeengekomen om te eindigen rond de middag aan de Blandijn. Voor we daar echter konden geraken, ontspon zich een klassiek sektarisch spelletje van extreem-linksen die de betoging probeerden te kapen, waardoor we spijtig genoeg in twee groepen uiteenvielen. De betoging strandde dus aan de Graslei, maar daar mochten we toch nog getuige zijn van een muzikaal luchtbombardement.

's Avonds aan het Zuid was er grote samenkomst met nog veel meer volk, nu niet alleen scholieren en studenten. De manifestanten werden geanimeerd door activisten met fakkels en dergelijke. Er heerste een goeie en strijdbare sfeer. Naast de gebruikelijke slogans ("Bush, Blair, we don't want your bloody war") scandeerde de massa ook slogans met specifieke eisen zoals "Belgische havens wapenvrij" en "België uit de Navo, de Navo uit België". Dergelijke slogans verhogen het politieke bewustzijn van de aanwezigen door gerichte eisen naar voor te schuiven die ingaan op de Belgische situatie en waarvoor wij hier kunnen strijden.

Vonk zal zich in Gent verder inzetten om de AOC's uit te bouwen. De betogingen waren een succes doordat we ons al op voorhand hadden georganiseerd in die comités en zo de acties konden coördineren. We staan nog maar aan het begin van de oorlog en waarschijnlijk zelfs een langgerekte periode met verschillende oorlogen. Daarom vragen we alle actievoerders om aan te sluiten bij de AOC's en er zelf een op te richten in je school, bedrijf of buurt. Actie voeren vereist een strategie en om een strategie te bepalen dien je met verscheidene mensen samen te zitten en te plannen. Neem contact op en versterk de AOC's.