Deze week zal het laatste campagnemoment plaatsvinden op donderdag 24 september in Gent in het Geuzenhuis (Kantienberg 10). Hierbij zullen alle kandidaten zich voorstellen aan het publiek en zal er ook de mogelijkheid zijn om vragen te stellen. Op zaterdag 26 september zullen de verkiezingen plaatsvinden in Brussel. Naar aanleiding van deze verkiezingen heeft Vonk: Marxistische StudentenVonk: Marxistische Studenten een kort interview afgenomen met Thomas Van Bellingen, dat wij hier publiceren.

Stel jezelf eens kort voor

Wel, ik ben 22 jaar. Ik woon in Dilbeek, bij Brussel. De afgelopen jaren deed ik verschillende interimjobs, vooral in de voeding en in de distributie. Maar nu heb ik me inschreven aan de universiteit voor mijn eerste jaar Moraalwetenschappen.

Wat zou je willen veranderen aan Animo?

De Jongsocialisten hebben vooral nood aan een scherp en links profiel, een antikapitalistisch profiel. Alleen zo kunnen we jongeren enthousiast maken voor 'politiek' en opnieuw een sterke ledenorganisatie worden. Dat doe je door bijvoorbeeld actief steun te geven aan de strijd van de vakbonden tegen sluitingen en afdankingen. En ook door aan te sluiten bij de studentenbeweging voor democratisch en gratis onderwijs en tegen de tendens naar liberalisering van het hoger onderwijs die ingezet zijn met Bologna en het Plan Vandenbroucke. De problematiek van het hoger onderwijs moeten we ook in de Animo-afdelingen buiten de studentensteden bespreken, zodat er een campagne gestart kan worden naar de scholieren in het secundair onderwijs. Want veel scholieren zijn de studenten van morgen.

Hoe sta je tegenover de moederpartij SP.a? Wat vind je van hun huidige koers?

Het is duidelijk dat de SP.a met de voorbije verkiezingsnederlagen de prijs betaalt voor het steeds verder opschuiven naar het centrum. Eerst werden de socialistische ideeën overboord gegooid en vervolgens moest ook de verwijzing naar socialisme in de partijnaam eraan geloven. De enige manier om de partij er opnieuw bovenop te helpen is door de interne democratie te herstellen en de leden terug een echte stem te geven in de afdelingen. Ik denk dat er dringend werk moet worden gemaakt van een echt diepgaand ideologisch congres, voorbereid door de afdelingen. We hebben een echt socialistisch antwoord nodig op de problemen van vandaag, en niet enkel een paar pasklare oplossingen in functie van de volgende verkiezingen.
a
Wat is vandaag de belangrijkste politieke uitdaging?

Vandaag moeten we er alles aan doen zodat de gewone man de crisis geen tweede keer moet betalen. Het debat wordt teveel gedomineerd door mogelijke besparingen. Er wordt constant gezegd dat we de taboes moeten durven breken en de sociale zekerheid eens herbekijken. Helaas weet ik niet wat men met die 'taboes' bedoelt, er wordt namelijk bijna over niets anders gesproken. De rijken belasten, met bijvoorbeeld een vermogensbelasting, dat is het echte taboe!

Wat vind je van de revolutionaire projecten van bijvoorbeeld Chavez in Venezuela en Evo Morales in Bolivië?

Wat er momenteel gebeurt in Latijns-Amerika is voor mij zeker een bron van inspiratie. Elke socialist zou die bewegingen moeten bestuderen, en ik denk dat het ook een goed idee zou zijn om binnen Animo daar eens een goede discussie over te voeren. Venezuela onder Chavez heeft de sterkste vermindering van armoede in de wereld gekend in de laatste decennia en wint verkiezing na verkiezing maar toch is hij steeds kop van jut. Logisch, aangezien hij ingaat tegen de belangen van de VS en Europa, die nog steeds Latijns-Amerika leegzuigen.

Het laatste woord: wat wil jij nog kwijt aan de wereld?

Naar links en dan vooruit!