injured protesterw‘Zwarte Donderdag’, zo zal men zich donderdag 7 januari 2016, blijven herinneren in Marokko. Stagiair-leerkrachten protesteren al een paar weken vreedzaam tegen twee regeringsdecreten. Met deze maatregelen wil de regering een einde stellen aan de automatische rekrutering door het ministerie van Onderwijs van de afgestudeerde studenten na een jaar stage. Als de regering haar zeg krijgt, zullen de studenten nu op de privé-markt met elkaar in competitie gaan voor een baan. Dit pikken ze niet. Het openbaar onderwijs wordt zo ten diensten gesteld van de privé sector. Twintig duizend studenten betoogden verleden donderdag in steden zoals Casablanca, Tanger, Fez, Oujda, Inezgane. Overal kregen ze een regen van knuppels over zich neen. In Inezgane alleen, werden honderd studenten verwond (37 onder hen in kritische toestand). In de andere steden was het niet verschillend (zie foto’s  en video’s onderaan het artikel).

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, heeft natuurlijk zijn eigen versie van de werkelijkheid. De vertegenwoordigers van de brutale arm van de staat, beweren dat de politie werd aangevallen door op confrontatie beluste studenten. Er vielen volgens het ministerie slechts een ‘paar licht gewonden’, anderen ‘veinsden bewusteloosheid (!)’. Erger nog. Het ministerie stelt nu dat de meeste verwondingen het gevolg zijn van stenen die door de studenten zelf werden gegooid en niet door de stokslagen van de politie. Deze repressie heeft voor een grote commotie gezorgd in een land dat internationaal geprezen wordt voor haar stabiliteit in een turbulente regio dankzij het verlichte leiderschap van de koning Mohammed 6. Dit is natuurlijk een grove leugen. De Marokkaanse ‘uitzondering’ blijkt er geen te zijn. ‘Zwarte donderdag’ bewijst dit nog eens.

De Marokkaanse sectie van de International Marxist Tendency (www.marxy.comwww.marxy.com) neemt deel aan deze beweging. Wij vragen onze lezers en sympathisanten om hun solidariteit te tonen tegen deze repressie. Je kunt dat doen door foto’s te maken met solidariteitsposters gedragen door studenten, leerkrachten, vakbondsmensen. Publiceer die dan op de sociale media.

Zend solidariteitsberichten en foto’s naar:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Publiceer je beelden ook op de Facebook pagina Marxycom

Klik hier voor video en voor foto 1foto 1 en foto 2foto 2

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken