releasepakistan7Zeven kameraden van de IMT werden vandaag gearresteerd in Karachi door het Pakistaanse leger en de Sindh Rangers, een paramilitair staatsdepartement dat bekend staat voor buitenrechterlijke moorden. We moeten nieuws van deze misdaad verspreiden in de arbeiders-en studentenbeweging over de hele wereld. We hebben berichten van protest en solidariteit nodig! Kom in actie!

De kameraden werden gearresteerd omdat ze het protest van de Pashtun Tahafuz (Beschermings) Beweging(PTM) bijwoonden. Kameraad Karim Parhar van Quetta en Dokter Aftab Ashraf van Lahore spraken ook de actievoerders toe en legden de brutale en reactionaire rol van de Pakistaanse staat uit. Andere kameraden verspreidden slogans in solidariteit met de PTM en veroordeelden de misdaden van de Pakistaanse staat tegen Pashtuns in de tribale gebieden overal in het land.

De betoging in Karachi werd georganiseerd door de leiders van de PTM omdat ze werden verboden een vredige publieke bijeenkomst te houden in Lahore. Sommige leiders van de PTM werden gearesteerd in Lahore in de nacht voor de bijeenkomst en de plaats van de bijeenkomst werd gevuld met rioolwater. Later werden deze gevangen leiders vrij gelaten onder druk van de beweging maar de leiding heeft gevraagd aan alle leden en sympathisanten om betogingen te houden in alle steden in Pakistan.

In de betoging hebben de kameraden van de IMT volledige solidariteit getoond tegen deze brutale staatsrepressie en steunden ze de PTM.

De PTM houdt een Lange Mars in Pakistan waar ze vele publieke bijeenkomsten hebben gehouden door het land. Op 8 april werd er zo een bijeenkomst gehouden waar meer dan 150.000 mensen aanwezig waren. In die bijeenkomst kondigden de leiding hun volgende publieke vergadering aan in Lahore op 22 april. De staatsautoriteiten hebben hun best gedaan om deze bijeenkomst te stoppen. Er werden bedreigende berichten gestuurd naar de organisatoren en iedereen die solidair was met deze beweging. De grote publieke bijeenkomst in Lahore was een gigantische stap voorwaarts voor deze beweging omdat het tot dat moment zich alleen in de Pashtun gebieden afspeelde. Deze bijeenkomsten kunnen zich verspreiden naar andere gebieden in het land en andere nationaliteiten zouden zich kunnen aansluiten om hun klachten over de staat te uiten.

Ondanks alle tegenslagen werd deze bijeenkomst succesvol georganiseerd vandaag en waren er duizenden mensen aanwezig, niet alleen van Lahore maar ook van andere steden in de Pinjab. De leiding van de beweging heeft opnieuw uitgelegd hoe er incidenten plaats vinden in de tribale gebieden het laatste decennium waar vele onschuldige mensen in omkomen onder de mom van legeroperaties terwijl de Taliban en andere islamitische fundamentalisten volledige steun genoten van de Pakistaanse staat. Er werd ook ontdekt dat bijna 4000 onschuldige mensen werden verkocht aan de Amerikanen als "terroristen". Wanneer hun families hun probeerden te zoeken door middel van legale en officiële kanalen werden ze lastig gevallen en bedreigd. De PTM eist de vrijlating van de 32.000 "vermiste personen" die ontvoerd werden door het Pakistaanse Leger.

IMT Pakistan en de kameraden van de Progressive Youth Alliance hebben deze beweging, die zijn stem over het hele land liet horen, van het begin gesteund. De PYA heeft ook de leider van de PTM, Manzoor Pashteen naar Faisalbad uitgenodigd op 15 april zodat de arbeiders en studenten in Faisalbad hun solidariteit konden bewijzen. De staatsautoriteiten hebben de boeking van de hal waar de bijeenkomst ging plaatsvinden geannuleerd en hebben de organisatoren bedreigd. De kameraden van de PYA hebben dan een nieuwe zaal geregeld maar die werd ook geannuleerd een uur voor het zou beginnen, dit onder immense druk van het Pakistaanse leger. De universiteitsadministratie heeft ook de studenten geforceerd om de bijeenkomst stop te zetten met als straf een volledige uitsluiting op de universiteit. De studenten werden ook bedreigd met het bericht dat ze ook "vermiste personen" konden worden als ze niet zouden stoppen met de PTM te steunen. Op dat moment heeft de leiding van de PTM beslist de bijeenkomst te annuleren en zich te focussen op de voorbereiding van de bijeenkomst in Lahore op 22 april.

Bij een ander incident werden de kameraden van de PYA in Multan ook bedreigd door de geheime dienst en werden ze ondervraagd gedurende drie uur. Ze hebben hen ook gevraagd om de bijeenkomst op 13 april te annuleren. Deze bijeenkomst was een rouwdienst voor de eerste verjaardag van de dood van Mashal Khan. In deze bijeenkomst gingen ze ook hun steun betuigen aan de PTM. Later hebben de kameraden deze bijeenkomst veranderd in een betoging voor de Multan Pers Club.

Nog later werd een leidinggevende kameraad van de IMT Pakistan ondervraagd door de geheime dienst gedurende meer dan een uur. Hij werd 'verzocht' zijn revolutionairy activiteiten te stoppen.

Ondanks al deze bedreigingen en intimidaties deed een zeer grote delegatie van IMT Kameraden mee aan de publieke bijeenkomst van de PTM in Lahore en stelden ze revolutionaire slogans. Ze droegen ook spandoeken met de eisen van de PTM en zworen dat ze deze zouden verderdragen tot de arbeiders en studenten in Lahore.

IMT kameraden namen ook deel aan solidariteitsbetogingen in Karachi, Quetta en ander steden.

In Karachi werden kameraden gevolgd door agenten van de geheime dienst na de betoging en gearresteerd met bijzijn van gewapend personeel en de bomontmantelingsdienst. Alhoewel de arrestatie werd geleid door de Sindh Rangers (een paramilitaire groep) waren ook legerpersoneel aanwezig die de operatie aanstuurden.

De gearesteerden zijn tot nu:

1) Karim Parhar, leider van de PTM en RWF Quetta

2) Attaullah Afridi, Organisator van de PYA Karachi

3) Aftab Ashraf, centrale organisator van de RWF

4) Umer Riaz, Organisator van de PYA Islamabad

5) Zain ul Abideen, Centrale Organisator van de PYA

6) Gulbaz, Organisator van de RWF Kashmir

7) Bilawal Baloch, vice algemene secrtaris van de PYA in Balochistan

Niemand werd iets verteld over waar ze zouden zijn en er is geen zaak aangespannen tegen hun. Dit zijn de gangbare praktijken van de politie en leger in Pakistan waartegen een gigantische beweging is ontstaan. De staatsautoriteiten proberen hun best te doen om deze beweging te verdrinken in bloed. De corrupte media in Pakistan heeft tot nu toe deze beweging geboycot en spuwt er vooral giftige leugens naar. Alle politiek partijen in het parlement zijn medeplichtig aan deze misdaad en steunen het staatsapparaat in de politieke arena.

Rao Anwar, de politieagent die de moordenaar is van Naqibullah Mehsud waardoor deze beweging is begonnen heeft van een royaal protocol kunnen genieten door het hof van Cassatie en alle andere staatsautoriteiten. Zandari, oud-president van Pakistan en leider van de PPP heeft Rao Anwar een "moedige jongen" genoemd in een TV-intervieuw na de moord die hij heeft begaan.

De arbeiders en boeren van Pakistan, samen met de revolutionaire studenten, hebben geen vrienden in de leidingen van de deze partijen die hun onderdrukken. Ze vragen alleen aan hun broeders en zusters over de hele wereld om hun solidariteit uit te drukken in deze kritieke toestand.

We eisen de onmiddelijke vrijlating van onze zeven kameraden van de IMT die ontvoerd zijn door het Pakistaanse leger. Hun enige misdaad is hun mening te uiten over de Pakistaanse staat en de PTM te steunen in hun betoging voor de Karachi Pers Club vandaag.

We eisen ook dat de eisen van de PTM worden aanvaard en dat de staat al hun misdaden in de stamgebieden en het steunen van Islamitisch fundamentalisme stopzet.

We veroordelen ook de imperialistische interventies in Pakistan die deze monsters hebben geschapen en de Pakistaanse staat heeft gesteund.

Onze enige kracht is onze solidariteit. We zweren dat we zullen blijven vechten tot de overwinning. Ons einddoel is om dit verotte kapitalistisch systeem te verwijderen door middel van de socialistische transformatie van de samenleving!

Lang Leve de IMT!

Arbeiders aller landen verenigt U!

Lal Salaam!


Bespreek dit op je vakbondsafdeling, partij-afdeling, in je studentenvereniging en stuur protestberichten:

Naar de Pakistaanse Ambassade in België:

Telefoonnummer: 02 673 80 07

mailadres : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar de Eerste Minister, Shahid Khaqan Abassi zijn kantoor in Islamabad

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het Nationale Politieburau:

http://www.npb.gov.pk/index.php/play-part/http://www.npb.gov.pk/index.php/play-part/

Met kopies naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

en  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 319 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken