Voor de tweede maal in korte tijd hield het Vlaams Blok een open meeting in Oostende. Ging het de vorige keer nog om een privé-initiatief, dan werden dit keer de grote middelen bovengehaald: een folder in een groot deel van de Oostendse bussen kondigde de vergadering aan en grote kanonnen als Filip De Winter en voorzitter Van Hecke waren van de partij. Maar ook de Oostendse antifascisten stonden niet stil.

Lang voor de meeting begon stroomden de tegenbetogers al toe aan het sjieke Thermae Palace, waar alles moest gebeuren. We waren met een 70-tal, dus nog 20 meer dan de vorige keer. Tal van organisaties hadden op zeer spontane manier tot verzet opgeroepen: AFF, Jakobo, Jongsocialisten, ACOD, Agalev enzovoort (met excuus voor degenen die we vergeten). De pers en de lokale televisie en de politie waren massaal aanwezig.

Ze konden het weinig verheffende schouwspel zien van Vlaams Blok-vechtersbazen, die nodeloos de manifestanten provoceerden en op een gegeven moment zelfs een bord van het ACOD vernielden. Het opschrift van het bord was : "open je ogen voor extreem-rechts ze sluit". Op de regionale TV heeft iedereen kunnen zien hoe het (als om de tekst te illustreren) deskundig door Vlaams Blok hooligans in elkaar werd getrapt. Rijkelijk laat kwam de politie daarna tussen om de partijen te scheiden. De boodschap was in ieder geval duidelijk: het Vlaams Blok zal in Oostende niet ongestoord zijn racistisch en fascistisch vergif spuien!

Stadsgebouw

Wat het allemaal nog erger maakt is dat het Thermae Palace, waar het Vlaams Blok samenkwam eigendom is van de stad, weliswaar in concessie gegeven aan een privé-uitbater. Enkele jaren geleden hield het Blok er ook een meeting en toen kwamen er in de gemeenteraad vlammende interpellaties hiertegen o.a. van de SP raadsleden Van De Casteele en Miroir. Toen waren ze nog in de oppositie, maar nu is Van De Casteele echter burgemeester en Miroir schepen. Natuurlijk hebben we, in de periode daarvoor, naar hen gebeld om hen te confronteren met hun vroegere standpunten en om hen te vragen de bijeenkomst te verbieden. Zij antwoorden echter dat het concessie-contract aan de uitbater volledige vrijheid liet om toe te laten wie hij wilde. Er was geen enkele wettelijke basis om de meeting te verbieden. Er zou druk gezet zijn om op de uitbater om de zaak af te gelasten, maar die zou daar niet op zijn ingegaan omdat hij anders een hoge schavergoeding zou moeten betalen.

Natuurlijk bevredigt die uitleg ons niet. We zullen blijven uitoefenen opdat deze racisten geen enkele zaal in Oostende zouden krijgen. Dat hebben we vorige keer gedaan in een open brief aan de uitbaters van de Bier Co, en dat geldt zeker voor een stadsbestuur met linkse pretenties. Geen democratische rechten voor degenen die de democratie willen vernietigen. Ten voordele van schepen Miroir moet wel gezegd worden dat hij prominent aanwezig was bij de tegenbetoging en bovendien een gesmaakte actie voerde door op zijn auto luidsprekers te monteren waaruit een leuk muziek weerklonk, dat echter regelmatig abrupt overging in een toespraak van Hitler. Da's goed, maar niet voldoende. In de toekomst moeten we proberen het Vlaams Blok volledig te weren uit Oostende, zeker uit stadsgebouwen!

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken